Copyright: Vivid Vision
Copyright: Vivid Vision
Copyright: Scope Spatial Strategy
Copyright: Scope Spatial Strategy
Copyright: Scope Spatial Strategy
Copyright: Vivid Vision
Copyright: Vivid Vision

Stedenbouwkundig structuurontwerp voor Blok III in Sloterdijk I Zuid goedgekeurd

Gisteren, 13:30
In opdracht van een breed scala aan eigenaren zoals SBI Development (onderdeel van Insync Real Estate en Steengoed), Bun Projectontwikkeling en AM Gebiedsontwikkeling) heeft Scope Spatial Strategy het stedenbouwkundig structuurontwerp van Blok III binnen Sloterdijk I Zuid ontwikkeld. Het ontwerp is onlangs goedgekeurd door de gemeente Amsterdam, waarmee het plan de volgende fase in gaat en er nu met diverse architecten vorm kan worden gegeven aan de diverse bouwblokken. 

Sloterdijk I Zuid ondergaat een metamorfose van bedrijventerrein naar een gemengde wijk waar wonen, werken en ontspannen samenkomen. In het gebied wordt een hoge dichtheid gecombineerd met een sterke ambitie wat betreft leefbaarheid. Vanuit de gemeente werd daarbij gevraagd om veel aandacht te besteden aan thema’s als mobiliteit, duurzaamheid, circulariteit, natuurinclusiviteit en gelijkwaardigheid.

Naast wonen en werken wordt er in de wijk ruimte gemaakt voor scholen, kinderopvang en sportfaciliteiten. Daarbij moet horeca en cultuur de levendigheid verder vergroten. Deze stedelijke programma’s worden gecombineerd met groene zones, parken en wandelpaden.

Behoud van werkfuncties
Een essentieel uitgangspunt voor het structuurplan was het behoud van de werkfuncties in het gebied. In het structuurplan is daarom ruimte gemaakt voor “diverse werkgebouwen, flexibele kantoorconcepten en creatieve hubs.” Gestapelde werkblokken maken gedeelde voorzieningen en multifunctioneel gebruik mogelijk.

Aan deze werkfuncties worden meer dan 1.000 woningen, winkels, kantoren en maatschappelijke voorzieningen toegevoegd, waaronder een Integraal Kindcentrum (IKC). “Zo moet een evenwichtig stedelijk ecosysteem ontstaan, waar werkruimtes behouden blijven, en wonen en werken dicht bij elkaar liggen”, aldus Scope Spatial Strategy. 

Autovrij binnengebied
De gedachte bebouwing in de wijk bestaat uit doorlopende volumes met diverse hoogteaccenten. Door de afwisseling in schaal en functies moet elke straat een eigen karakter en dynamiek krijgen. 

Aan de noordzijde, langs de Transformatorweg, komt de nadruk op stedelijke dynamiek te liggen, met winkels, een supermarkt, diverse kantoor- en werkruimtes en tevens een mobiliteitshub. Aan de zuidzijde, langs de Isolatorweg, komt een verbindingsroute met Bos en Lommer, het Westerpark en de toekomstige Haven-stad. Daar staat de fietser en voetganger centraal, met gevarieerde plinten die horeca, woonfuncties en werkruimtes combineren. 

In het binnengebied moet een autoluwe, veilige en kindvriendelijke woonomgeving ontstaan. Centraal in het netwerk van publieke ruimtes daar ligt straks het speelterrein en pocketpark van het IKC.

In samenwerking met Felixx landschapsarchitecten is groen integraal verweven in het ontwerp, met verbindingen naar het Dijkpark en ecologische corridors die zowel verblijf als biodiversiteit stimuleren. Autoluwe binnenstraten, het pocketpark en daktuinen bevorderen ontmoeting en versterken de ruimtelijke kwaliteit.

Een integrale aanpak 
Het structuurplan is tot stand gekomen vanuit een integrale aanpak waarbij experts op het gebied van landschap, natuur, klimaat, mobiliteit, energie, milieu en gezondheid betrokken zijn. In opdracht van het ontwikkelconsortium is het integrale plan eind 2024 aan de gemeente Amsterdam voorgelegd en zijn de eigenaren in april van dit jaar tot een ontwikkelovereenkomst gekomen waarmee het startsein is gegeven voor de verdere uitwerking. 

De ontwikkeling van het structuurplan is door Scope vormgegeven via interactieve ateliersessies, hackathons en inspiratiesessies, waarbij nauwe afstemming plaatsvond met de gemeente en gebiedsstakeholders. Dankzij deze aanpak is dit structuurontwerp van grote omvang in relatief korte tijd tot stand gekomen. 

“Het resultaat is een plan voor een levendig stadsdeel waarin gezondheid, sociale duurzaamheid en groen centraal staan”, verklaart Scop. “Met een totale omvang van 146.400 m² omvat het gebied een mix van woningen, zorg, onderwijs, kantoren, werklandschappen en horeca.” 

“Voetgangers en fietsers krijgen prioriteit boven gemotoriseerd verkeer. Een overtuigende groenstrategie, met bomen in volle grond, gaat de leefkwaliteit verhogen en draagt bij aan een aantrekkelijke en leefbare stedelijke omgeving.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

VORM ontwikkelt laatste twee kavels Eenhoorngebied Amsterdam

17 juli, 2:24

Multifunctioneel gebouw Floating Gardens in Sloterdijk biedt plek aan woningen en een IKC

17 juli, 12:18

Architectenweb Sportzomer: Vincent van Heesch is een fanatiek tennisser

17 juli, 9:15

Powerhouse Company presenteert opgeleverde woontoren Nelson in Arnhem

16 juli, 11:46

Hermans kiest Schiermonnikoogroute voor stroomkabel naar Noordzee

Gisteren, 11:09

Hester Bijl wordt rector magnificus TU Delft

Gisteren, 09:27

Provincie komt bij BAM en SPIE uit voor onderhoud aan Zeelandbrug

17 juli, 1:39

Meerderheid Limburgers houdt rekening met nieuwe overstromingen

17 juli, 10:35

ASML op schema voor uitbreiding in Eindhoven

16 juli, 12:31

Organisaties: compensatie natuur Maasvlakte II onvoldoende

16 juli, 9:17
ATAG Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
Architectenweb
Over ons
Contact

© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan