Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Plein
Copyright: B-architecten
Waterpartij
Copyright: B-architecten
Entree
Copyright: B-architecten
Vogelvluchtperspectief
Copyright: B-architecten
Speelplein
Copyright: B-architecten
Interieur nieuwe multifunctionele hal
Copyright: B-architecten
Detail materialisering
Copyright: B-architecten
Opbouw
Copyright: B-architecten
Langssnede, concept
Copyright: B-architecten
Dwarssnede, concept
Copyright: B-architecten
Axonometrie groen plein
Copyright: Kollektif Landscape
Plein
Copyright: B-architecten
Waterpartij
Copyright: B-architecten
Entree
Copyright: B-architecten
Vogelvluchtperspectief
Copyright: B-architecten
Speelplein
Copyright: B-architecten
Interieur nieuwe multifunctionele hal
Copyright: B-architecten
Detail materialisering
Copyright: B-architecten
Opbouw
Copyright: B-architecten
Langssnede, concept
Copyright: B-architecten
Dwarssnede, concept
Copyright: B-architecten
Axonometrie groen plein
Copyright: Kollektif Landscape

Team met B-architecten ontwerpt vernieuwing Markthal-locatie Overijse

6 maart, 17:01
B-architecten heeft de ontwerpcompetitie voor de vernieuwing van de Markthal-locatie in Overijse, Vlaams-Brabant gewonnen. Het architectenbureau stelt voor om op de locatie een nieuw, multifunctioneel gebouw te realiseren, met buitenruimten als nieuwe ontmoetingsplek voor het dorp.

De Markthal, gelegen in het centrum van Overijse, werd in 1952 gebouwd en heeft jarenlang dienst gedaan als overdekte markt. In de loop der tijd is het gebouw echter vooral gaan functioneren als evenementenlocatie. Ook maken het naastgelegen Gemeentelijk Instituut voor Technisch Onderwijs (GITO) en de Gemeentelijke Basisschool Overijse (GBO) gebruik van een aantal ruimten in het gebouw.

Tegelijkertijd worden de mogelijkheden van de Markthal niet meer volledig benut en voldoet het gebouw niet aan de huidige geluids-, veiligheids- en duurzaamheidsnormen. De gemeente wil het gebruik van de Markthal-locatie nieuw leven inblazen en schreef een ontwerpwedstrijd uit.

Antwoord met meerwaarde
In een haalbaarheidsstudie zijn de behoeften van beide naastgelegen scholen vastgesteld. Ook zijn bewoners, de dorpsraad van het centrum en verschillende verenigingen geraadpleegd via een participatieproces.

Het plan van B-architecten geeft het beste antwoord op alle behoeften van de toekomstige gebruikers van de locatie, volgens de vakjury. Bovendien biedt het voorstel een meerwaarde voor de omgeving, zowel op vlak van groen en open ruimte als van inplanting in het centrum.

Uit de vijf kandidaten koos de vakjury afgelopen maandag dan ook unaniem voor het plan van B-architecten en zijn partners. Het architectenbureau werkt voor dit project samen met Kollektif Landscape (landschapsarchitectuur), Mouton (stabiliteit), Sweco (speciale technieken en duurzaamheid) en Daidalos Peutz (akoestiek).

Multifunctioneel gebouw
Het voorstel gaat uit van een nieuw multifunctioneel gebouw, met een compacte, robuuste en flexibele structuur, ontworpen en gerealiseerd volgens circulaire uitgangspunten. Het gebouw gaat onderdak bieden aan nieuwe ruimten voor de twee scholen, als aanvulling op hun bestaande schoolgebouwen. Ook biedt de nieuwbouw ruimte aan een multifunctionele hal voor socio-culturele activiteiten en evenementen, en komt er een nieuw jongerencentrum.

Het gebouwencomplex wordt verbonden met de openbare ruimte, die de ontwerpers voorstellen als een ‘gedeelde leefruimte’, een plek voor kruisbestuiving tussen de verschillende gebruikers en ontmoetingen tussen alle Overijsenaren.

Het nieuwe volume wordt centraal tussen de GITO- en GBO-‘torens’ gepositioneerd. Grenzend aan de twee onderwijsgebouwen komen twee nieuwe openbare ruimten. Voor de Gito-toren een voorplein met een ‘open’ hoofdingang naar de speeltuin. Voor de GBO-toren komt een volwaardig nieuw dorpsplein. De bestaande leveranciers- en bushaltes, de multifunctionele hal en de nieuwe ingang in de plint van het GBO-gebouw flankeren dit plein.

Verbinding met de omgeving
Het aanwezige lijnenpatroon in de bestrating van het Stationsplein en het grid van de bomen wordt in de nieuwe openbare ruimte voortgezet, zodat ze wordt ervaren als een geheel. Functies als auto- en fietsparkeren willen de ontwerpers aan de randen situeren, zodat er een daadwerkelijk open dorpsplein ontstaat.

Het ontwerpteam streeft naar maximale vergroening en verzachting. Door de openbare buitenruimten, de speeltuinen en het dak van het nieuwe gebouw te voorzien van groen, maakt deze omgeving een verbinding tussen de noordelijk en de zuidelijk gelegen heuvels. Een integraal groen en blauw landschap biedt vele voordelen voor onder andere biodiversiteit, koeling en hemelwaterbeheer.

Andere nieuwsberichten

Tiny Houses in de sociale huur als toekomstbestendig ontwikkelmodel

Vandaag, 14:30

Bouw woongebouw van BULK architecten en General Architecture gestart

Vandaag, 10:40

Faculteit ITC van Universiteit Twente uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

Gisteren, 20:30

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

Gisteren, 14:39

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

Vandaag, 09:40

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

Vandaag, 09:00

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

Gisteren, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

Gisteren, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

22 mei, 9:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan