Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: IAA Architecten
Copyright: IAA Architecten
Copyright: IAA Architecten
Copyright: IAA Architecten
Copyright: IAA Architecten
Copyright: IAA Architecten
Copyright: IAA Architecten
Copyright: IAA Architecten
Copyright: IAA Architecten
Copyright: IAA Architecten
Copyright: IAA Architecten
Copyright: IAA Architecten
Copyright: IAA Architecten
Copyright: IAA Architecten
Copyright: IAA Architecten
Copyright: IAA Architecten

Nieuwe huisvesting IAA Architecten in herbestemde Melkhal

15 augustus 2023, 15:07
Het voormalig industrieel complex op het zogenoemde Coberco-terrein in Enschede stond op de nominatie voor sloop. IAA Architecten maakte een plan voor de transformatie van het erfgoed tot een multifunctioneel complex; inmiddels heeft het architectenbureau zich zelf in de herbestemde Melkhal gevestigd.

Het modernistische-utilitaire complex uit 1963 was een relatief verborgen stuk industrieel erfgoed in de stad, vertelt IAA Architecten. Het bureau maakte een ontwerp voor het hergebruik van de fabriek met respect voor de indrukwekkende, oorspronkelijke architectuur van het bureau Feenstra, maar ook met aandacht voor de littekens van vijftien jaar leegstand en verval.

Rauw en reversibel
Met dit uitgangspunt is het gebouw in eerste instantie “gewoon schoon gemaakt”. De sporen en groeven die de historie achterliet en de rauwe elementen van het industriële gebouw zorgen voor een creatieve werkomgeving, aldus de architecten.

Vervolgens zijn waar nodig met het oog op veiligheid reparaties uitgevoerd en ter ondersteuning van het nieuwe gebruik wand- en gevelopeningen toegevoegd. De aanpassingen zijn helder afleesbaar en reversibel, legt het bureau uit.

Zonnepanelen dragen in hoge mate bij aan de opwekking van de energiebehoefte van het gebouw. De uitgekiende klimaat- en verlichtingsinstallatie maakt slim gebruik van de typische doorsnede van het pand, meldt IAA Architecten. Oplossingen als deze hebben voor De Melkhal geresulteerd in het energielabel B voor nieuwbouw 2020 en een label BREEAM In-Use Excellent.

Langgerekte lichte ruimte
De bureauruimte van IAA Architecten bevindt zich op de eerste verdieping langs de volledige noordgevel. De langgerekte, zes meter hoge en met daglicht gevulde ruimte biedt een oppervlakte van ongeveer 750 m2. Twee strategisch geplaatste, transparante vergadervoorzieningen delen de ruimte globaal in.

“Daarmee is de open werkvloer toch geleed en onderverdeeld in kleinere clusters waar projectgroepen kunnen samenwerken, naast het flexwerkplek-principe”, legt het architectenbureau uit. In het entreegebied worden gasten ontvangen aan een grote, ronde tafel; deze werk-, ontmoetings- en expositietafel vormt het hart van de werkvloer.

In de eerste twee traveeën van het bureau bevindt zich de eigen reproruimte. Tevens leidt vanuit hier een spiltrap naar een entresol die als extra workshop- en lunchruimte dient.

Isolatie
Van alle oorspronkelijke wanden zijn alleen die langs de buitengevel voorzien van na-isolatie. Aan de zijde van de imposante hal in het midden van het complex was dit niet nodig, omdat die ruimte een thermische buffer tussen binnen en buiten vormt. Daarmee blijven de betonnen draagstructuur, de (tegel)wandafwerkingen van de oorspronkelijke zuivelfabriek, de graffiti en eventueel de oude installaties zoveel mogelijk bewaard.

Ook de noodzakelijke akoestische maatregelen zijn onopvallend in de ruimte aangebracht zonder het oorspronkelijke karakter aan te tasten. Als laatste zijn op veel plekken grote planten geplaatst, die bijdragen aan een aangenaam binnen- en werkklimaat.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Tilburgs Koningsplein wordt Koningswei

Gisteren, 15:25

Mysterieus ‘stealth’ buitenhuisje gerealiseerd op Buitenplaats Koningsweg

Gisteren, 15:09

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? vertelt inheems verhaal van New York

Gisteren, 11:10

Popma ter Steege ontwerpt ‘Kantoor vol Afval’ voor Rijksvastgoedbedrijf

Gisteren, 10:00

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

Gisteren, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

21 mei, 9:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

21 mei, 8:30

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan