Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Entree, balie en lunchruimte
Copyright: Stijn Bollaert
Onthaal PUUR interieurarchitecten
Copyright: Stijn Bollaert
Landschapskantoor en houten volume
Copyright: Stijn Bollaert
Binnenin het houten volume
Copyright: Stijn Bollaert
Landschapskantoor detail
Copyright: Stijn Bollaert
Balie en betonnen volumes
Copyright: Stijn Bollaert
Stalen volume
Copyright: Stijn Bollaert
Kleine vergaderruimte
Copyright: Stijn Bollaert
Tentoonstellingstafels
Copyright: Stijn Bollaert
Bestaande kolommen
Copyright: Stijn Bollaert
Zicht op keuken en lunchruimte
Copyright: Stijn Bollaert
Entree, balie en lunchruimte
Copyright: Stijn Bollaert
Onthaal PUUR interieurarchitecten
Copyright: Stijn Bollaert
Landschapskantoor en houten volume
Copyright: Stijn Bollaert
Binnenin het houten volume
Copyright: Stijn Bollaert
Landschapskantoor detail
Copyright: Stijn Bollaert
Balie en betonnen volumes
Copyright: Stijn Bollaert
Stalen volume
Copyright: Stijn Bollaert
Kleine vergaderruimte
Copyright: Stijn Bollaert
Tentoonstellingstafels
Copyright: Stijn Bollaert
Bestaande kolommen
Copyright: Stijn Bollaert
Zicht op keuken en lunchruimte
Copyright: Stijn Bollaert

Kantoor van PUUR geïnspireerd op Arsenale en soberheid

19 oktober 2021, 12:02
Het interieurarchitectenbureau PUUR maakte het ontwerp voor de eigen nieuwe kantoorruimte in een voormalig fabriekspand in Antwerpen. Geïnspireerd door de Arsenale in Venetië en voorbeelden uit de architectuur heeft het bureau een functionele werkomgeving in ruwe materialen gecreëerd.

Door de groei van het bureau had PUUR interieurarchitecten behoefte aan een grotere kantoorruimte; daarbij wilde het bureau vanuit een circulair oogpunt een bestaand pand betrekken. PUUR vond in een voormalig fabrieksgebouw een geschikte ruimte, die het werken optimaal functioneel zou kunnen ondersteunen.

Daarbij stelde het bureau aan het nieuwe kantoor een aantal eisen. Het interieur diende zoveel mogelijk circulair te zijn en te beschikken over een uitstekend binnenklimaat en goede akoestiek. Verder wilde PUUR uitbundig groen in het interieur brengen.

Inspiratie in industriële omgeving
Het concept voor het nieuwe kantoor noemde PUUR ‘Arsenale’, verwijzend naar de tentoonstellingslocatie in Venetië waar de kunst- en de architectuurbiënnales deels plaatsvinden. “De ervaring van ronddwalen in een verweerd, industrieel gebouw en inspiratie halen uit kunst- en architectuurinstallaties, is de sfeer die we naar ons kantoor willen vertalen”, legt het bureau uit.

PUUR heeft de industriële ruimte zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Vloer, wanden en plafonds zijn met ruwere materialen afgewerkt. In de geslepen betonvloer is het riviergrind zichtbaar. Het plafond is voorzien van een akoestische spuitpleister, gemaakt van grijs geverfde krantensnippers.

De wanden zijn afgewerkt met een laag cement. De entreedeuren dragen verder bij aan de industriële uitstraling door de uitvoering in gegalvaniseerd metaal en gematteerde beglazing.

De indeling van het kantoor heeft PUUR laten bepalen door de zes bestaande kolommen. De kolommen, met bovenaan een omgekeerde piramidevorm, waren zwart geschilderd. PUUR heeft ze laten zandstralen om de imperfecties en het karakter naar voren te halen. Drie kolommen vormen de visuele verbinding het ontvangstgebied en het open landschapskantoor.

Onbehandeld en naturel
Voortdenkend op het concept Arsenale heeft het interieurarchitectenbureau alle toevoegingen opgevat als objecten en installaties die in de gegeven ruimte zijn geplaatst. “Het resultaat is een variëteit aan materialen en vormen”, legt het bureau uit. Wederom heeft PUUR daarbij gekozen voor toepassing zonder opsmuk; alle materialen zijn louter in de eigen kleur toegepast.

Zo heeft PUUR een constructie uit onbehandeld stalen profielen toegevoegd, waarvan lasnaden en bouten zichtbaar zijn gelaten. Volgens het bureau is het stalen frame volledig demonteerbaar. De staalarchitectuur van Ludwig Mies van der Rohe vormde voor deze constructie een belangrijke inspiratiebron, aldus PUUR.

Volumes
De stalen constructie biedt ruimte drie vergaderruimten van verschillende formaat. De scheidingswanden zijn in breedte afgestemd op die van de gipsplaten, waaruit ze zijn opgebouwd om afval tot een minimum te beperken. De wanden zijn vervolgens bekleed met akoestische panelen uit een circulair materiaal, legt het bureau uit.

Een houten volume, opgetrokken uit duurzaam Europese lariks en glas, biedt plaats aan de stalenkamer, een opslag- en printerruimte en een groot kantoor. De kantoorruimte heeft een glazen wand tegenover de ontwerpstudio. De stalenkamer is ingericht met hoge, metalen archiefrekken in standaardafmetingen.

Betonblokken die ongevoegd zijn gestapeld vormen aan wand. De stapeling van de blokken zorgt voor een grafisch patroon, aldus PUUR, en het achterwege laten van voegen maakt de blokken herbruikbaar. De blokken zijn een symbool voor het bouwen ‘an sich’ en verwijzen naar het brutalisme, legt het bureau uit.

Hergebruik voor meubels
De bureaus zijn opgevat als tentoonstellingstafels. Ze bestaan uit blokplaten, die vaak worden gebruikt voor binnendeuren, bekleed met fineer en een voorzien van een op maat gemaakt onderstel uit blauwstaal.

De grote lunchtafel bestaat uit houten gelamineerde balken, die afkomstig zijn van een afgebroken dakconstructie. De balken zijn teruggewonnen door architectencollectief Rotor Deconstruction. Aan deze ‘Rotor-tafel’ en in een van de vergaderruimten staan originele, gerenoveerde stoelen naar ontwerp van Borge Mogensen.

In de twee andere vergaderruimten staan stoelen van Pastoe, naar een ontwerp van Cees Braakman. De vernieuwde stoffering verwijst in de kleurkeuze naar een kantoorverleden, legt PUUR uit.

Lichtsculpturen
De ontvangstzone is bedacht als een lobby in een hotel, aldus het bureau. De balie is uitgevoerd in rvs. Een lichtsculptuur uit neon is geïnspireerd op – een verrassende keuze voor een entreezone – de slachtlijn van een vleesfabriek, waarmee ze verwijst naar de voormalige functie van het gebouw.

In het landschapskantoor hangen pendelarmaturen met ledverlichting. De op maat gemaakte armaturen zijn vervaardigd uit geborsteld aluminium. Door het ontwerp tot de essentie terug te brengen, komt de aandacht in de eerste plaats te liggen bij het materiaal en de vorm van de armatuur.

Klimaatvriendelijk interieur
Het creëren van een goed binnenklimaat op een milieuvriendelijke wijze heeft het energieconcept van het kantoor bepaald. Vanwege de hoogte van de ruimte is gekozen voor vloerverwarming; die kan in warme perioden ook functioneren als vloerkoeling. Opwekking van warmte en koeling gebeurt door middel van een warmtepomp.

Het water van de vloerverwarming en –koeling zorgt ook voor voorconditionering van de ventilatielucht. Het ventilatiesysteem maakt gebruik van buitenlucht, die op fijnstof wordt gefilterd. Buitenlamellen voorkomen opwarming van het interieur aan de zuidkant van het kantoor.

Een warmtelaststudie heeft aangetoond dat de combinatie van vloerkoeling, gekoelde ventilatie en buitenlamellen een airco overbodig maakt, legt PUUR uit.

Andere nieuwsberichten

Amsterdam tendert multifunctioneel blok op kavel 1 Muyskenkwartier

4 uur geleden

Nominaties NRP Gulden Feniks 2024 bekend

Vandaag, 11:50

Een winnende transformatie en trage architectuur

Vandaag, 10:00

Tuin van de Leidse Meelfabriek ontworpen als 'natuurlijk schilderij'

19 juli, 1:37

Veel minder warmtepompen verkocht na schrappen verplichting

Vandaag, 13:26

Amsterdamse Weesperstraat aangepast na veelbesproken ‘knip’-proef

Vandaag, 09:28

Beleggingen in vastgoed stijgen weer na historisch dieptepunt

19 juli, 11:44

Huur middeldure woningen in Amsterdam mag omhoog om aanjagen bouw

19 juli, 9:19

Inzending voor Jaarboek Architectuur in Nederland 2024/2025 geopend

17 juli, 12:20

Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

17 juli, 9:32
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan