Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: studio Prototype
Copyright: studio Prototype
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: Robertino Nikolic
Copyright: studio Prototype
Copyright: studio Prototype

Van boven- en benedenhuis naar een architectenwoning

12 oktober 2021, 17:51
Dat het voor gezinnen steeds moeilijker wordt om in de huidige Amsterdamse woningmarkt een huis te vinden, ondervond architect Jeroen Spee aan den lijve. Toen hij de kans kreeg zijn benedenwoning samen te voegen met de bovengelegen woning, creëerde hij voor zijn gezin een bijzonder huis “met trekjes van een stadsvilla”, aldus de architect.

Jeroen Spee, architect en oprichter van studio Prototype, bewoont met zijn gezin als eigenaar een huis op de begane grond in de Hugo de Grootbuurt. De woning dateert uit het begin van de 20e eeuw; ze maakt deel uit van een traditioneel, gesloten bouwblok met een riante groene oase als binnentuin, vertelt Spee.

Als de bovenbuurman wil verhuizen weet Spee hem te overtuigen de woning niet per inschrijving te verkopen, maar direct aan de familie. Een samenvoegingsvergunning is geen probleem; de gemeente Amsterdam stimuleert initiatieven als deze om gezinnen in de stad te houden.

Sequentie van ruimten
Aan de tuinzijde is extra woonruimte gecreëerd, waarna de architect het huis heeft opgedeeld volgens het bekende principe van een voor- en achterhuis. Een ruimtelijk trappenhuis ligt centraal als donkere kern en versterkt het principe.

Door deze indeling ontstaat een prettige sequentie van ruimten en ervaren de bewoners de overgangen van licht naar donker en van donker naar licht, legt Spee uit. De ervaring van licht wordt aan de voorzijde van het huis nog eens vergroot door de realisatie van een smalle vide, die bovendien het voormalige beneden- en bovenhuis visueel verbindt.

De uitbreiding aan de binnentuin oogt zwaar en massief, zegt Spee. Drie functionele zuilen in baksteen maken de overgang tussen binnen en buiten duidelijk voelbaar. Het baksteen van de uitbreiding loopt door in het interieur, waar het wordt gecombineerd met lichte materialen zoals hout en verschillende bijzondere vormen van stucwerk.

Tijdloos
Spee heeft met het oog op duurzaamheid maatregelen getroffen als lage-temperatuurverwarming en –koeling, hoogwaardige isolatie en een waterpomp. Duurzaamheid ligt echter ook in de keuze voor tijdloze materialen die op mooie wijze verouderen en die een volgende bewoner zal willen behouden, aldus de architect.

Als voorbeeld noemt hij de grijze terrazzovloer, die vanuit de oorspronkelijke entree uit 1910 is doorgetrokken over de gehele begane grond. Het nieuw ontworpen trappenhuis doet volgens Spee aan alsof het altijd onderdeel van de woning is geweest. Op het dak van de uitbreiding heeft de familie een kruidentuin.

In het interieur zijn binnen  de leefruimten aangename verblijfsplekken gecreëerd. Het fijnste plekje van het huis, aldus Spee, is het betonnen bankje aan de binnentuin. Met de geopende vensters komt het groen in huis, hebben de kinderen een speelbankje en kunnen de ouders zitten op de grens van binnen en buiten. 

Andere nieuwsberichten

'Sociaal ensemble' door Arons en Gelauff vervangt verouderde portiekflats Amsterdam Nieuw-West

Gisteren, 17:07

Rotterdam regelt ruimtelijk beleid op binnenstedelijke Nieuwe Maas in Wateratlas

Gisteren, 11:19

Gesloten recreatieverblijf de Ooggetuige maakt toch contact met buitenwereld

12 juli, 1:26

Uitkijkpunt biedt zicht op renovatiewerkzaamheden Binnenhof

12 juli, 9:22

Erik Schotte vertrekt bij LIAG architecten en bouwadviseurs

Gisteren, 12:11

Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

Gisteren, 10:31

Architecten aan de Maas overgenomen door Volantis Groep

12 juli, 2:28

Architect gezocht voor laatste fase renovatie Rubenssite Antwerpen

12 juli, 11:33

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

12 juli, 10:08

Ontwikkelaar Edge verwerft Cross Towers op de Zuidas

11 juli, 2:52
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan