Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Schema
Copyright: HofmanDujardin
Schema
Copyright: HofmanDujardin
Schema
Copyright: HofmanDujardin
Begane grond
Copyright: HofmanDujardin
Eerste verdieping
Copyright: HofmanDujardin
Souterrain
Copyright: HofmanDujardin
Tweede verdieping
Copyright: HofmanDujardin
Derde verdieping
Copyright: HofmanDujardin
Doorsnede
Copyright: HofmanDujardin
Doorsnede
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Copyright: Matthijs van Roon
Schema
Copyright: HofmanDujardin
Schema
Copyright: HofmanDujardin
Schema
Copyright: HofmanDujardin
Begane grond
Copyright: HofmanDujardin
Eerste verdieping
Copyright: HofmanDujardin
Souterrain
Copyright: HofmanDujardin
Tweede verdieping
Copyright: HofmanDujardin
Derde verdieping
Copyright: HofmanDujardin
Doorsnede
Copyright: HofmanDujardin
Doorsnede
Copyright: HofmanDujardin

Van fabriekshal tot kantooromgeving met behoud van licht en ruimte

29 september 2020, 12:53
Een voormalige nylonfabriek op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem is door HofmanDujardin en Schipper Bosch getransformeerd tot een opvallend kantoor. Nieuwe verdiepingsvloeren hangen vrij binnen de bestaande betonnen structuur, met behoud van de ruimtelijkheid in het gebouw.

In de fabriek stonden oorspronkelijk hoge ketels op een zware verdiepingsvloer, vertelt HofmanDujardin. Na verwijdering van de ketels kreeg de lege ruimte in de woorden van de architecten “een haast sacrale schoonheid”.

De hoge verdieping met veel licht, lucht en ruimte contrasteert sterk met de begane grond en het souterrain; die hebben vanwege de stevige betonnen draagstructuur voor de verdieping een zwaar karakter. Met een doorbraak in de vloer hebben de architecten deze twee werelden verbonden.

Nieuwe verdiepingsvloeren
In de doorbraak vormt de houten tribunetrap een middelpunt en biedt overzicht op de centraal gelegen route die alle nieuwe verdiepingen op heldere wijze met elkaar verbindt. In de hoge open ruimte van de voormalige ketelhal hangen de nieuwe verdiepingsvloeren op drie niveaus.

De vloervelden creëren verschillende nieuwe werkplekken met eigen kwaliteiten, leggen de architecten uit. Elke plek staat in verband met andere plekken en biedt tegelijkertijd geborgenheid. Het midden heeft HofmanDujardin open gehouden, waardoor de ruimtelijkheid is behouden en daglicht diep in het gebouw valt.

Lichte structuur
Een intensieve afstemming met de constructeurs, installatieadviseurs en aannemer heeft geresulteerd in een lichte structuur voor het gewenste extra vloeroppervlak. Tussen de betonnen kolommen hangen open vakwerkliggers. De vloeren zijn hier met geïntegreerde klimaatplafonds bovenop gelegd.

De transformatie is hiermee aanpasbaar en eventueel zelfs omkeerbaar, aldus HofmanDujardin. Zo kan ook worden ingespeeld op nieuwe wensen en eisen in de toekomst. Het huidige Gebouw KB biedt een vloeroppervlak van 3.300 m2.

Verbinding
Bij de hoofdentree strekt zich een lange bar uit, die tevens dient als receptie. Daarnaast liggen op de begane grond het restaurant en een aantal vergaderruimten. De doorbraak met tribunetrap fungeert niet alleen als verbinding, maar is ook een plek voor grotere bijeenkomsten en zorgt voor daglicht in de vergaderruimten in het souterrain.

Om beweging te stimuleren ligt de lift bewust achterin het gebouw. Hij steekt als zwarte koker door alle verdiepingen heen.

Inrichting
De inrichting speelt in op de behoefte aan plekken voor samenwerking en plekken voor concentratie. In de plattegrond liggen pantry’s en loungeplekken langs de centrale route en bevinden werkplekken zich juist dieper op de werkvloeren. Op de eerste verdieping is een aparte ruimte gerealiseerd waar werknemers in alle rust tussen het groen kunnen werken, leggen de architecten uit

Het kleur- en materialenpalet sluit aan op de betonnen structuur. De architecten hebben een warmgrijze basistoon aangevuld met kleurrijke accenten. De gemêleerde vloerbedekking is gemaakt van gerecyclede garens en een deel van het meubilair is hergebruikt.

Industriepark Kleefse Waard
Gebouw KB is een co-creatie van Hofman-Dujardin en ontwikkelaar Schipper Bosch, meldt het architectenbureau. Het gebouw bevindt zich op het bedrijventerrein Industriepark Kleefse Waard, waar Schipper Bosch duurzame en energiegerelateerde bedrijven huisvest, faciliteert en met elkaar verbindt.

Het gebouw is aangesloten op de lokale energiecentrale, die draait op lokaal afvalwater, energie en restproducten. Om eenheid op het terrein te bewaren zijn alle gevelrenovaties door Schipper Bosch ontworpen. 

Andere nieuwsberichten

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

2 uur geleden

Geheel ‘off-grid’ erf voor drie generaties door Studiospacious

3 uur geleden

Tilburgs Koningsplein wordt Koningswei

Gisteren, 15:25

Mysterieus ‘stealth’ buitenhuisje gerealiseerd op Buitenplaats Koningsweg

Gisteren, 15:09

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

4 uur geleden

Buro Lubbers breidt directie uit

Vandaag, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

Gisteren, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

21 mei, 9:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

21 mei, 8:30
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan