Gesprek met Michiel Hofman over het vinden van de juiste balans binnen ontwerpen

17 augustus 2023
Een gesprek met Michiel Hofman (HofmanDujardin) over zijn ontwerpbenadering en over het interieurontwerp voor het nieuwe hoofdkantoor van Booking.com op Oosterdokseiland, het ontwerp voor de vernieuwing van Rembrandt Park One aan het Rembrandtpark, en het ontwerp voor het kantoor-als-resort van King Gaming op Isle of Man. Het gesprek gaat vooral over het ontwerp van de werkomgeving; Hofman heeft verschillende ideeën over hoe die er in de toekomst uit zal komen te zien.

https://www.buzzsprout.com/297197/13385211

In het hoofdkantoor van Booking.com word je vanaf de entree omhoog geleid naar de tweede verdieping, waar het grote en kleine atrium zich voor je ontvouwen, en er een groot ontvangstgebied is ingericht. De hoekige en benige architectuur van UNStudio is hier op z’n sterkst en daar had een interieur bij ontworpen kunnen worden dat zich daar ondergeschikt aan zou maken. Zo niet bij Booking.com, waar Linehouse een even stevig interieurontwerp ertegenover heeft gezet met opvallende ronde barretjes waar eten en drinken besteld kan worden.

Het heeft wel iets van een festivalterrein, analyseert architect Michiel Hofman die met zijn team optrad als hoofd interieurarchitect van het hoofdkantoor van Booking.com en een serie interieurarchitecten, waaronder Linehouse, begeleidde. In het ontvangstgebied werkt die stevige interieurarchitect juist goed tegenover die stevige architectuur, vindt Hofman: daarmee ontstaat er een balans.

Diversiteit aan ruimtes
Dat vinden van de juiste balans is iets dat Hofman tijdens het gesprek, in verschillende bewoordingen, steeds opnieuw benoemt. Met zijn bureau, dat hij samen met zijn vrouw Barbara Dujardin runt, heeft hij een masterplan opgesteld voor het interieur van het hoofdkantoor van Booking.com. Binnen dat grotere plan nodigden ze verschillende andere ontwerpers uit om onderdelen in te vullen. Zo ontwierp i29 het grootste restaurant, ontwierp Studio Modijefsky een kleiner restaurant en de fitnessruimte, ontwierp CBRE kleinere ontvangstruimtes en de boardroom, en ontwierp UNStudio het auditorium. Zelf ontwierp HofmanDujardin het gros van de andere ruimtes, zoals de werkvloeren, maar ook de breakout spaces. Dit zijn combinaties van koffiepunten met overlegruimtes en hoge en lage zitjes.

“De breakout spaces liggen in het gebouw op de mooiste plekken, meestal op de hoeken”, vertelt Hofman. De werknemers van Booking.com komen van over de hele wereld. Net zo verkoopt het platform natuurlijk ook reizen naar alle uithoeken van de wereld. Daarop reagerend heeft HofmanDujardin iedere breakout space een eigen thema gegeven, zoals Rio de Janeiro of New York, of de Amazon. Functioneel gezien zijn de breakout spaces allemaal hetzelfde, maar door hun aankleding hebben ze allemaal een eigen karakter gekregen. “Het is wat decoratiever geworden dan we normaal gesproken zouden doen, maar hier vonden we dat gepast.”

Het nieuwe hoofdkantoor van Booking.com is 65.000 m2 groot en even leek het er nog op dat het te klein zou worden voor de ondertussen 6.500 medewerkers in Amsterdam, maar dankzij de opkomst van het hybride werken past het toch. Booking.com vraagt haar medewerkers om tenminste twee dagen per week op kantoor te werken.

Veel meer dan alleen een ontmoetingsplek
Met de coronacrisis heeft het hybride werken een grote vlucht genomen. Om mensen naar kantoor te trekken, moet het een aantrekkelijker omgeving worden, ziet Hofman. Daarbij zal het kantoor in de meeste gevallen niet versmald worden tot vooral ontmoetingsplek, verwacht hij. Het kantoor moet naar zijn idee veel meer blijven bieden dan dat alleen.

Binnen het werk van zijn bureau ontdekte hij naar verloop van tijd een verbindend concept dat ze Shaping Intuition genoemd heeft. Daarbij gaat het eerste deel, shaping, over de vormgeving van de ruimtes, en gaat het tweede deel, intuition, over hoe die ruimtes beleefd worden. Binnen die beleving spelen in zijn visie vier elementen: connection, spaciousness, groundedness en expression. 

De verbinding, tussen ruimtes en tussen mensen, de connection, is maar één van de vier aspecten van een goed kantoor, legt hij in de podcast uit. Het is net zo belangrijk dat het kantoor ruimtelijk is, dat er voldoende privacy is, en dat het door kleur, textuur en kunst een inspirerende plek is. In ieder ontwerp zoekt hij naar de juiste balans tussen die vier aspecten die de beleving van ruimtes bepalen (intuition) en koppelt hij die aan de vier aspecten waar het in de vormgeving van de ruimtes om draait (shaping).

Rembrandt Park One en King Gaming
Aan het Rembrandtpark, in het westen van Amsterdam, staat een groot kantoorgebouw dat destijds voor een grote verzekeringsmaatschappij is ontworpen en dat nu ingericht wordt als bedrijfsverzamelgebouw. Naar ontwerp van HofmanDujardin krijgt het hoofdgebouw een tweelaagse optopping en wordt de voormalige kantine ín het park vervangen door een drielaags gebouw dat opnieuw een restaurant huisvest, maar ook twee verdiepingen met kantoren. In de podcast gaat Hofman kort in op het ontwerp van dit gebouw, dat nu Rembrandt Park One genoemd wordt. Naast de renovatie en uitbreiding van het gebouw ontwerpt HofmanDujardin ook de inrichting van de gemeenschappelijke ruimtes en het restaurant.

HofmanDujardin werkt aan projecten door heel Europa en aan een enkel project in het Midden-Oosten. Zo zijn er projecten in bijvoorbeeld Brussel, Praag, Tirana en Reykjavik, en in Saoedi-Arabië. Op Isle of Man, een eiland in de zee tussen Engeland, Schotland en Noord-Ierland, werkt HofmanDujardin momenteel aan het nieuwe hoofdkantoor van King Gaming.

De traditionele architectuur op het eiland is zeer verticaal in haar belijning. Het kantoor van King Gaming zet daar een sterk horizontale belijning tegenover, met diepe rondlopende luifels en verdiepingshoge glazen gevels daartussen. Dat contrast met de bestaande bebouwing viel enorm in de smaak op het eiland, vertelt Hofman. De architectuur van het kantoor laat zien dat de vestiging van dit bedrijf een nieuwe impuls betekent voor de gemeenschap en economie van het eiland.

Rond het hoofdkantoor van King Gaming, dat op een heuvel ligt, worden woningen gerealiseerd voor iedereen die er werkt. Deze worden ook door HofmanDujardin ontworpen. In de kelder van het kantoorgebouw worden zwembaden gerealiseerd voor de medewerkers. Bovenin het kantoorgebouw komt het penthouse van de Chinese eigenaar van het bedrijf. Het geheel heeft inderdaad wel wat van een resort, moet Hofman erkennen.

Universele zoektocht naar gelijkheid
Waar het kantoor van King Gaming nog een duidelijke hiërarchie laat zien, ziet Hofman in de meeste projecten de nadrukkelijke wens om juist het tegenovergestelde te bereiken, een gelijkheid tussen alles en iedereen. Van Noorwegen tot in Saoedi-Arabië: overal wordt om equality gevraagd, vertelt Hofman. Zowel in de eigen organisatie, in de inrichting van de werkomgeving, als de verhouding naar de omgeving. Op alle vlakken wordt gelijkheid nagestreefd.

Al pratende blijkt dat het ontwerp van ING Ceder in Amsterdam Zuidoost gezien kan worden als benchmark voor een kantoor waar het om equality draait: een horizontaal gebouw, open naar zichzelf en zijn omgeving, waarbij de boardroom gewoon ergens midden op de vloer ligt. ING Cedar is ontworpen in een nauwe samenwerking tussen BenthemCrouwel, dat verantwoordelijk was voor het ontwerp van het gebouw, en HofmanDujardin, dat verantwoordelijk was voor het ontwerp van het interieur.

Richting de toekomst zal die equality nog belangrijker worden, verwacht Hofman. Daarbij zal er meer aandacht komen voor de intuïtieve waarden van de mens. Want juist die intuïtieve waarden bepalen uiteindelijk of het kantoor een fijne werkplek is of niet, stelt hij.

De foto's bij deze podcast van het interieur van het hoofdkantoor van Booking.com zijn gemaakt door fotograaf Matthijs van Rhoon.

Beschikbaarheid

Beluister je de podcast via Apple Podcasts? Laat ons daar in de comments dan weten wat je ervan vindt: dat helpt ons om daar beter gevonden te worden!

Is de podcast via jouw favoriete app daarvoor nog niet te beluisteren? Laat ons dan via redactie@architectenweb.nl weten welke app je gebruikt, dan proberen we ‘m ook daarop beschikbaar te maken.

Sponsors

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door:

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Gerelateerde video's

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan