Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: HofmanDujardin
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Copyright: Benthem Crouwel Architects

Nieuw kantoorgebouw ING gericht op openheid en verbinding

8 januari 2020, 13:44
In Cumulus Park in Amsterdam is Cedar, het nieuwe kantoorgebouw voor ING geopend. Benthem Crouwel Architects en HofmanDujardin hebben een transparant gebouw ontworpen, waarin zowel visueel als fysiek openheid en verbinding centraal staan.

“Zowel qua stedenbouw als architectuur draait alles bij Cedar om connectiviteit”, zegt Pascal Cornips, architect en partner bij Benthem Crouwel Architects. De bank zoekt – symbolisch en concreet middels het gebouw – verbinding met mensen, de omgeving en de maatschappij. De transparante gevels zijn alvast een verbeelding van ING’s visie en nieuwe manier van werken, waarbij de focus ligt op samenwerking en openheid. Daarop is de architectuur gericht, in plaats van op het benadrukken van veiligheid en autoriteit, leggen de architecten uit.

Integraal
Cedar ligt op Cumulus Park in Amsterdam Zuidoost, een door ING geïnitieerd innovatiedistrict. Hier werkt de bank samen met de gemeente Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam en het ROC van Amsterdam in verbanden tussen ondernemers, wetenschappers, studenten en (middelgrote) bedrijven.

Het gebouw is met het interieur en het omringende park als een geïntegreerd geheel ontworpen. Benthem Crouwel heeft het pand naar de rand van het perceel geschoven, waarmee het bureau een grote groen zone voor het gebouw mogelijk heeft gemaakt. Die is door Karres en Brands vormgegeven als een stadstuin met looproutes, verblijfsplekken en zitgelegenheden. Dankzij de transparante gevels hebben de medewerkers altijd contact met het groene park voor de deur, aldus Cornips.

Toegankelijk
Het kantoorgebouw bestaat uit twee volumes van elk vijf verdiepingen, waarbij een glazen luchtbrug de bovenste vier niveaus verbindt. De gladde, gebogen gevels met verdiepingshoge ramen geven het gebouw een vriendelijke en toegankelijke uitstraling, waaraan ook de alzijdige oriëntatie bijdraagt. De luifels aan de gevel die rond het hele gebouw strekken maken de twee volumes tot een visuele eenheid; tevens dienen ze als zonneschermen.

Het relatief lage gebouw is breed opgezet met grote vloeroverspanningen. Hierdoor beschikt ING over veel bruikbaar vloeroppervlak per verdieping; tegelijkertijd is door de logische indeling de routing steeds efficiënt. De open verdiepingen bieden bovendien grote flexibiliteit en, indien gewenst, de mogelijkheid om delen van het pand in de toekomst anders te gebruiken of apart te verhuren. Het bruto vloeroppervlak van het gebouw is 39.000 m2.

Zwevende platforms
Beide volumes hebben in het hart een helder en overzichtelijk atrium, waardoor daglicht diep in het gebouw kan komen. HofmanDujardin ontwierp het volledige interieur, inclusief de zwevende platforms en de trappartijen die beide atria doorkruisen. De opvallende, houten platforms vormen een visuele en fysieke verbinding van plekken – en mensen – en brengen een levendige en vriendelijke sfeer in het gebouw. Tegelijkertijd symboliseren ze, aldus HofmanDujardin, de identiteit van een 21e eeuwse bank als digitaal platform.

Centraal gesitueerd in de atria zijn de platforms duidelijk zichtbaar, doen ze dienst als oriëntatiepunt en moedigen ze medewerkers aan om de trap te nemen in plaats van de lift. Ingericht met verplaatsbare metalen frames fungeren de platforms als tijdelijke ‘kamers’ voor allerlei soorten bijeenkomsten, leggen de architecten uit: van presentaties tot exposities, een yoga-sessie of een verjaardagsfeestje.

Gevarieerd werken
Vanaf de platforms zijn alle kantoorverdiepingen bereikbaar, via entreezones die elke hun eigen inrichting hebben. Door het hele gebouw is een eenduidig werkplekconcept toegepast, waarbij de architecten hebben gestreefd naar een goede balans tussen verschillende soorten ruimten. Er zijn ruimten met teamtafels, kleurrijke clusters van grote en kleine vergaderruimten en op elke verdieping een stilteruimte voor geconcentreerd werk, met een leestafel en privéplekken.

In het hele gebouw is gezorgd voor een optimale akoestiek met het oog op concentratie, alsook een gevoel van welzijn. Planten, bomen en 300 werken uit ING’s kunstcollectie dragen bij aan de sfeer in het interieur, dat is afgewerkt in een palet van warme tonen en natuurlijke materialen. De visuele identiteit van ING komt terug in oranje accenten.

Met de officiële opening van Cedar, die gisteren plaatsvond, heeft ING niet alleen een nieuw kantoorgebouw voor 2.800 medewerkers; het betekent ook een ferme stap in de ontwikkeling van innovatiedistrict Cumulus Park. 

Andere nieuwsberichten

Cepezed ontwerpt gebouw voor kwantumonderzoek op campus TU Delft

Gisteren, 12:28

Korteknie Stuhlmacher realiseert nieuw woonhuis binnen ensemble Jan David Zocher

Gisteren, 12:04

Winnaars Architectuurprijs Almere 2024 bekend

19 juni, 4:24

Duurzame en flexibele nieuwbouw voor Dalton-school in Amsterdam-Noord

19 juni, 3:03

Dag van de Ontwerpkracht 2024: van zeespiegelstijging tot woningplattegrond van de toekomst

Gisteren, 14:45

Onderzoek: uitstoot door energieverbruik naar record in 2023

Gisteren, 10:59

Huurwet De Jonge lijkt het ook in senaat te halen

19 juni, 10:15

Duitse woningnood zet door, opnieuw minder bouwvergunningen

18 juni, 3:05

NVM: vakantiehuisjes veel minder gewild, wel weer duurder

18 juni, 12:01

Aspirant-minister Keijzer: stikstof geen probleem voor woningbouw

18 juni, 10:29
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan