Hans van der Heijden – genomineerd voor de Architect van het Jaar-prijs

14 september, 9:15
Als architect, docent, onderzoeker en schrijver laat Hans van der Heijden zien hoe breed het vak van architect kan zijn. Als een van de weinige architecten in Nederland is hij actief in een internationaal academisch netwerk en geeft hij les door heel Europa. Die academische carrière combineert Van der Heijden met een architectuurpraktijk waarin hij in ieder project opnieuw laat zien welke ruimtelijke kwaliteit ‘gewone’ woningbouw kan hebben.

https://vimeo.com/452238649

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2020 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Geurst & Schulze Architecten, Hans van der Heijden, Korteknie Stuhlmacher Architecten, Office Winhov en Zecc Architecten.

Van de genomineerde bureaus zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om, mede op basis daarvan, zijn/haar stem uit te brengen op het bureau dat wat haar/hem betreft deze prijs het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op donderdag 29 oktober 2020 de prijs voor Architect van het Jaar 2020 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2020 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Kawneer (voorheen Alcoa), dat zich opnieuw als hoofdpartner aan deze prijs heeft verbonden.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven Architecten), architect Dikkie Scipio (KAAN Architecten), ontwikkelaar Edwin Oostmeijer (Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling) en zakelijk directeur / architect Annemiek Bleumink (Paul de Ruiter Architects). Bij zijn keuze heeft de jury zich mede gebaseerd op de ingestuurde suggesties voor de prijs dit jaar.

De vijf genomineerden tonen, wat de jury betreft, allemaal een liefde voor alle facetten van het architectenvak en een vakmanschap dat aan de projecten is af te lezen. Juist de betrokkenheid van architecten in de verschillende fases van projecten levert werkelijke architectonische kwaliteit op, is de overtuiging van de jury; een betrokkenheid van conceptie tot en met de uitvoering, van de slimme organisatie van een gebouw of gebied tot en met de krachtigste materialisering en detaillering.

Hans van der Heijden
“Een vakman, een docent, een schrijver, en een onderzoeker, die niet alleen in Nederland maar door heel Europa werkt, en daarmee laat zien hoe breed het vak van architect kan zijn. [...] Als een soort informele ambassadeur heeft hij door heel Europa bijgedragen aan het begrip en de waardering voor de Nederlandse woningbouw en stedenbouw. [...] Daarbij wordt hij overal gewaardeerd om zijn doorlopende onderzoek naar bestaande woontypologieën, zoals het herenhuis of het palazzo, en de vertaling ervan naar de huidige bouw- en woonpraktijk. [...] Zijn eigen werk vormt een lichtend voorbeeld waar anderen nog veel van kunnen leren.”

Het zijn woorden uit de brief die de jury ontving over architect Hans van der Heijden en die ondertekend is door meer dan twintig vooraanstaande academici uit heel Europa, zoals Prof. Adam Caruso en Prof. Vittorio Magnago Lampugnani. Als een van de weinige architecten in Nederland maakt Van der Heijden onderdeel uit van een internationaal academisch discours rond de geschiedenis en toekomst van de Europese stad, en geeft hij les door heel Europa, momenteel in Liverpool, maar eerder ook in Liechtenstein, Cambridge, Winterthur, Londen, Bremen, enzovoorts... en al die tijd bleef hij ook dichter bij huis lesgeven, aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam.

De internationale academische carrière combineert Van der Heijden met een architectuurpraktijk waarin hij in ieder project opnieuw laat zien welke ruimtelijke kwaliteit ‘gewone’ woningbouw kan hebben. De definitie van de gevel met betonnen ornamenten en de invulling van de gevels met bakstenen heeft hij daarbij tot een kunst verheven. In de onlangs opgeleverde woningbouw aan de Persoonshaven in Rotterdam laat hij bovendien overtuigend zien dat ook sociale woningbouw hoge architectonische kwaliteit kan hebben. Daarmee blaast hij nieuw leven in een traditie die we langzaam maar zeker te lijken zijn vergeten in Nederland, benadrukte architectuurcriticus Bernard Hulsman onlangs nog in NRC Handelsblad.

Met de huidige opgave om veel woningen bij te bouwen, en die woningen zowel betaalbaar te houden als een lang leven te geven, is de bijdrage die architect Hans van der Heijden aan het vakgebied levert bijzonder urgent, stelt de jury. De brief rond zijn academische bijdragen kan de jury daarbij ook niet negeren. Ook die bijdrage aan het vakgebied vindt de jury indrukwekkend. 

En dan moeten de vele publicaties waaraan Van der Heijden heeft meegewerkt nog genoemd worden, net als zijn inspirerende fotoseries op Instagram en zijn maandelijkse column, Het Timmermansoog, die hij voor Architectenweb schrijft.

Meer informatie: www.hvdha.com 

Andere nieuwsberichten

Metropoolregio Amsterdam krijgt innovatiecampus voor stadslogistiek

Gisteren, 11:39

3MP: ‘Een video maken over een gebouw is echt wat anders dan het laten fotograferen’

Gisteren, 11:00

De knik maakt het verschil in woontoren The Muse

26 oktober, 3:57

Kantoorpand voor PGB gemoderniseerd door M+R interior architecture

26 oktober, 3:15

Amsterdam wil opdelen woningen door beleggers voorkomen

1 uur geleden

Bouw Het Grote Huis op Landgoed Duivenvoorde gestart

Gisteren, 15:19

Bouw vreest ontslaggolf door stikstofbeperkingen

Gisteren, 09:08

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

26 oktober, 5:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

26 oktober, 4:21

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan