Amsteltoren – Powerhouse Company
Copyright: Ossip van Duivenbode
Amsteltoren – Powerhouse Company
Copyright: Ossip van Duivenbode
Geworteld Wonen – Inbo
Copyright: Rufus de Vries
Geworteld Wonen – Inbo
Copyright: Rufus de Vries
Loftwonen – architecten|en|en
Copyright: BASE Photography
Loftwonen – architecten|en|en
Copyright: BASE Photography
Superlofts Blok Y – Marc Koehler Architects
Copyright: Marcel van der Burg
Superlofts Blok Y – Marc Koehler Architects
Copyright: Marcel van der Burg
Woongebouw SET – SVP Architectuur en Stedenbouw
Copyright: Sjaak Henselmans
Woongebouw SET – SVP Architectuur en Stedenbouw
Copyright: Sjaak Henselmans
Amsteltoren – Powerhouse Company
Copyright: Ossip van Duivenbode
Amsteltoren – Powerhouse Company
Copyright: Ossip van Duivenbode
Geworteld Wonen – Inbo
Copyright: Rufus de Vries
Geworteld Wonen – Inbo
Copyright: Rufus de Vries
Loftwonen – architecten|en|en
Copyright: BASE Photography
Loftwonen – architecten|en|en
Copyright: BASE Photography
Superlofts Blok Y – Marc Koehler Architects
Copyright: Marcel van der Burg
Superlofts Blok Y – Marc Koehler Architects
Copyright: Marcel van der Burg
Woongebouw SET – SVP Architectuur en Stedenbouw
Copyright: Sjaak Henselmans
Woongebouw SET – SVP Architectuur en Stedenbouw
Copyright: Sjaak Henselmans

Nominaties ‘Woongebouw van het Jaar 2018’ bekend

20 september 2018, 12:30
Als onderdeel van de Architectenweb Awards wordt begin november de prijs voor ‘Woongebouw van het Jaar’ uitgereikt. Uit de bijna veertig inzendingen voor deze prijs heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties geselecteerd, waaronder een woontoren en huisvesting voor statushouders.

Alle inzendingen voor de prijs van ‘Woongebouw van het Jaar’ zijn beoordeeld op maatschappelijke relevantie, bijdrage aan het vakgebied en doorwrochtheid van het ontwerp. De jury bestaat uit architect Renske van der Stoep (ROFFAA, voorzitter), architect Femke Feenstra (G.A.F. Architects), architect Willem Heyligers (Heyligers d+p), architect Elma van Boxel (ZUS) en onderzoeker/schrijver Vincent Kompier (o.a. zelfstandige).

De nominaties voor de prijs van Woongebouw van het Jaar 2018 zijn:


De winnaar van deze prijs wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking op donderdag 8 november 2018, vanaf 19:00u, bij Broeinest in Amsterdam.

Schrijf je nu gratis in voor de prijsuitreiking (Eventbrite)

Naast de prijs voor Architect van het Jaar worden op deze avond ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar.

De genoemde zes prijzen worden door Architectenweb uitgereikt samen met haar partners Gira, Broeinest, Cerriva en Desko.

Een korte toelichting bij de nominaties voor de prijs voor Woongebouw van het Jaar 2018:

Amsteltoren  Powerhouse Company
Met het ontwerp voor de Amsteltoren heeft Powerhouse Company in de ogen van de jury een intelligent antwoord gegeven op een ingewikkelde locatie. De toren, met onderin een hotel en bovenin woningen, ligt ingeklemd tussen een weg, het spoor en een verhoogd busplatform. Maar dat was nog niet alles: de schaduw op de woonbuurt erachter moest ook zo klein mogelijk worden.

Uit dit krachtenveld is een bijzonder slanke woontoren ontstaan met een lensvormige plattegrond die voor zo min mogelijk schaduw zorgt. De toren is voorzien van rondlopende balkons, die er slim voor zorgen dat de gevels in de luwte liggen van het geluid van het spoor en bewoners tegelijkertijd een riante buitenruimte bieden. Het hotel in de onderbouw vormt een passende wand voor het stationsplein, met een levendige plint. De jury vindt het knap dat Powerhouse Company in de eerste woontoren die het bureau realiseert meteen dit niveau heeft neergezet. Een voorbeeld voor andere woontorens in Nederland.

Geworteld Wonen  Inbo
Waar veel buitenwijken zich kenmerken door strakke rijen met grondgebonden woningen, hoge schuttingen rond de tuinen en overal parkeerplekken, daar heeft Inbo dit model in Rijswijk Buiten radicaal omgegooid. Met een gelijkblijvende dichtheid van 33 woningen per hectare is een ruim opgezet en autovrij ‘landgoed’ gerealiseerd met een hoofdhuis met twintig appartementen bovenop een parkeerkelder, negentien hofwoningen met extra brede beukmaat en acht overhoeks geschakelde boerderijwoningen.

De eigen tuinen van de bewoners zijn weliswaar klein, maar de rest van het groen is ruim en gemeenschappelijk. Er zijn moestuinen, siertuinen en speelplekken, maar er is ook een fruitboomgaard en een tuinkas. Het beheer van de gemeenschappelijke ruimte wordt door de bewoners, via een vereniging, zelf opgepakt. Gereedschap wordt bewaard in een gezamenlijke schuur, met klusruimte. De jury is hier enthousiast over: er wordt zo echt aan een gemeenschap gebouwd.

Iedere woning is qua volume en indeling anders, afgestemd op de wensen van de bewoners. Maar door in de gevels uit te gaan van stramienen en overal dezelfde donkergrijze gevelbekleding toe te passen, wordt richting de publieke ruimte vooral het gemeenschappelijke benadrukt. De basis voor de gevelbekleding zijn gerecyclede flessendoppen en landbouwplastic. De woningen zijn gasloos en wekken hun eigen energie op met PV-cellen en warmte-koudeopslag. Bewoners die veel PV-cellen aangebracht hebben, hebben zelfs een Nul-op-de-Meter-woning.

Loftwonen Strijp-S  architecten|en|en
De kwaliteiten van de lofts die in de voormalige fabrieksgebouwen op Strijp-S gerealiseerd zijn, vormden ook de basis voor dit nieuwe woongebouw in dezelfde buurt. De lofts in dit gebouw zijn 3,2 meter hoog, wat extra mogelijkheden biedt voor de indeling ervan. Ook zijn de lofts nagenoeg open gehouden, door al het sanitair in een blok te bundelen.

Waar veel gevels in de woningbouw tegenwoordig vlak blijven, heeft de bakstenen gevel van dit woongebouw een stevig reliëf gekregen vol details. Daardoor heeft het gebouw een werkelijk stedelijke uitstraling gekregen, analyseert de jury, die dat goed vindt passen bij dit woonprogramma. Ook de brede en dubbelhoge toegang tot het binnenhof, van waaruit de woningen ontsloten worden, kan op waardering rekenen van de jury. Zo kunnen plekken voor ontmoeting ontstaan. Alleen over de blauwe kleur die het hof meegekregen heeft, verschillen de meningen bij de jury.

Superlofts Blok Y  Marc Koehler Architects
Elke woning is anders binnen Blok Y dat Marc Koehler Architects in Utrecht heeft ontworpen, maar je moet goed kijken om dat te zien. In plaats van te moeten kiezen uit het zoveelste standaard appartement, werd bewoners hier echt keuzevrijheid geboden. Een maatschappelijk relevante opgave, oordeelt de jury, die het goed vindt om te zien dat in het gevelbeeld neutraliteit is nagestreefd, zodat al die individuele wensen toch een gezamenlijke uitstraling hebben richting de stad.

Net als bij eerdere woongebouwen die Marc Koehler Architects volgens hun eigen Superlofts concept heeft ontworpen, bestaat ook Blok Y uit een skelet waar bewoners zelf invulling aan konden geven. Bloky Y telt uiteindelijk dertig Superlofts van vijf verschillende types, variërend van XS-lofts van 70 m² tot gezinslofts van 145 m². Deze diversiteit aan woningen leidde vanzelfsprekend tot een gemengde bewonersgroep. Bovenop de gezamenlijke parkeergarage aan de achterkant is, in samenspraak met de bewoners, een gezamenlijke daktuin ingericht. Het is geen opgelegde collectiviteit, analyseert de jury, maar individuele vrijheid gekoppeld aan betrokkenheid voor de omgeving.

Woonproject SET – SVP Architectuur en Stedenbouw
Op IJburg in Amsterdam is naar ontwerp van SVP een woongebouw gerealiseerd voor jongeren van 18 t/m 27 jaar, waarvan de helft statushouder zal zijn. Het woongebouw is opgebouwd uit modulaire eenheden, waarmee 103 eenpersoons studio’s en 37 tweepersoons appartementen zijn gerealiseerd, plus een ontmoetingsruimte en drie gemeenschappelijke woonkamers.

In plaats van de woningen in stroken achter elkaar te zetten, zoals meestal gebeurd, heeft SVP met de eenheden hier een haak gemaakt, waardoor een grote gemeenschappelijke tuin ontstaat. Daarbij is de modulaire opbouw gebruikt om het woongebouw getrapt te laten eindigen, waardoor het een heel eigen uitstraling krijgt. De jury vindt het erg jammer dat woonruimte voor statushouders zo vaak tijdelijk is en hoopt stiekem dat dit woongebouw er toch langer zal staan dan nu bedacht. Het is een woongebouw waar de buurt trots op kan zijn, stelt de jury.

In de komende weken worden ook de genomineerden voor de prijzen voor Kantoorgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar bekend gemaakt.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Vandaag, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Vandaag, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Vandaag, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Vandaag, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Vandaag, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Vandaag, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Vandaag, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan