Werkstatt

8 september 2022, 9:40
Duurzaamheid wordt tot zover vaak gezien als een technische opgave. De ‘duurzaamste’ gebouwen staan vol met installaties. Vanaf haar start bestond bij Werkstatt de intuïtie dat dat anders kon en dat er veel te halen viel in de vernieuwing van het materialenpalet. De bulk van de gebruikte materialen zou niet-extractief moeten zijn, stelt het bureau, dus hernieuwbaar. Het gaat dan om materialen als hout, kalkhennep, cellulose, stro, en dergelijke. Beton en staal zijn enorm kostbaar als je de impact op het milieu daarvan meerekent. Zo wil Werkstatt ze dan ook behandelen.

https://vimeo.com/747431570

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2022 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Architectuur Maken, Bedaux de Brouwer Architecten, Orange Architects, Team V Architectuur en Werkstatt.

Van de genomineerden zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om zijn/haar stem uit te brengen op de genomineerde die deze prijs wat haar/hem betreft het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 12 oktober van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2022 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2022 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Reynaers Aluminium en Forster.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Marianne Loof (LEVS Architecten), landschapsarchitect Steven Delva (Delva Landscape Architecture & Urbanism), stedenbouwkundige Tess Broekmans (Urhahn) en ontwikkelaar Tobias Verhoeven (Synchroon). 

Werkstatt
We moeten toe naar een heel andere manier van bouwen, waarin we echt andere bouwmaterialen gebruiken. Uiteindelijk zouden we ernaar toe moeten dat bij de bouw van nieuwe gebouwen helemaal geen CO2 meer uitgestoten wordt, stelt de jury. In het meest ideale scenario zou de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer zelfs afnemen terwijl we bouwen.

Bij Werkstatt ziet de jury een diepe motivatie om architectuur vanuit basis, vanuit het materiaal waarmee we bouwen, te herdenken. Daarbij vindt de jury het interessant dat het bureau een eigen werkplaats heeft waarin het, werkend en denkend vanuit die materialen, via maquettes en mock-ups aan haar projecten werkt. 

Bij de transitie waar we voor staan is het belangrijk dat experimenten opgeschaald worden. De jury is dat ook enthousiast dat Werkstatt aan steeds grotere projecten werkt en hoopt dat deze nominatie voor het bureau een steun in de rug vormt.

Duurzaamheid wordt tot zover vaak gezien als een technische opgave. De ‘duurzaamste’ gebouwen staan vol met installaties. Vanaf haar start bestond bij Werkstatt de intuïtie dat dat anders kon en dat er veel te halen viel in de vernieuwing van het materialenpalet. Zelf werkte het al met hout en andere biobased materialen. Het houten Oerhuis in Leende is bijvoorbeeld geïsoleerd met cellulosevlokken. Bij een ander huis, een vrijstaande woning in Oudega, kwam het bureau ook in aanraking met kalkhennep. De architecten van het bureau hebben zelf meegebouwd aan dit huis en zijn bijzonder enthousiast over dit bouwmateriaal. Het groeit hier in Nederland en is hernieuwbaar. Ook kan er massief mee gebouwd worden, dus zonder lagen, zodat een eerlijke en directe architectuur kan ontstaan, met ook nog een ademende constructie.

In een groter project, de Body Building in Eindhoven, heeft Werkstatt nu opnieuw kalkhennep toegepast, zij het dat het materiaal daar geprefabriceerd is. De kalkhennep is daar gemonteerd op massief houten panelen en is afgewerkt met kalkstuc. 

Voor Werkstatt is kalkhennep maar één van de mogelijk materialen waarmee gebouwd wordt. Het werkt bijvoorbeeld ook graag met stro of heel andere biobased materialen. De draagconstructie blijft vaak van hout. De nieuwe kapschuur van De Genneper Hoeve, een biologische boerderij net buiten Eindhoven, is daar een goed voorbeeld van. 

Werkstatt spreekt zelf van niet-extractieve materialen. Dus materialen die hernieuwbaar zijn, die weer aangroeien. Bij de materialisering van gebouwen zou de bulk van de gebruikte materialen niet-extractief moeten zijn, stelt het bureau. Beton en staal zijn enorm kostbaar als je de impact op het milieu daarvan meerekent. Zo wil Werkstatt ze dan ook behandelen. Bouwen zonder beton en staal lukt niet altijd, maar het bijna niet gebruiken is wel mogelijk.

Ondertussen wordt het portfolio van Werkstatt steeds diverser en werkt het bureau aan steeds grotere projecten. Zo heeft het voor een collectief van particuliere opdrachtgevers (CPO) een buurt met in totaal veertig woningen ontworpen. Het project, dat Meer & Deel genoemd is, kent grondgebonden en gestapelde woningen. Met veranda’s, wintertuinen en balkons oriënteren de woningen zich op een gedeelde tuin. “Met genuanceerde overgangen tussen privé- en gedeelde ruimte worden bewoners uitgedaagd om deel te nemen aan het collectief, terwijl privé sferen gewaarborgd blijven”, stelt Werkstatt. “Door slim voorzieningen zoals de tuin, energievoorziening, klusruimte, fietsenbergingen en bijvoorbeeld een logeerkamer met elkaar te delen, kunnen de woningen compact en betaalbaar blijven.”

Werkstatt heeft lang gestreden om voor een woongenootschap een plek te krijgen op Strijp-S in Eindhoven. Dat is nu eindelijk gelukt, Klein Zwitserland heet het. In samenwerking met Trudo en architectenbureau Atelier to the Bone werkt Werkstatt aan een plan voor ruim honderd woningen. Een coöperatieve manier van ontwikkelen en beheren van gebouwen levert daarbij niet alleen blijvend betaalbare woningen op, ziet Werkstatt, maar vormt ook een goede basis om tot werkelijk duurzame architectuur te komen – voorbij de individuele belangen naar gezamenlijke, gedeelde belangen.

Meer informatie: www.werkstatt.nu

Andere nieuwsberichten

BNA pleit voor ministerie van ruimtelijke ontwikkeling en wonen

1 uur geleden

Eerste fase Portugees project van NEXT architects opgeleverd

3 uur geleden

Francon opent tijdelijke winkelinstallatie 'Scene' in samenwerking met KAAN Architecten

30 november, 2:14

Twaalfde editie Amsterdam Light Festival van start

30 november, 11:14

Portaal en AM slaan handen ineen voor krachtige wijken in regio Utrecht

3 uur geleden

Corbulotunnel bij Leiden gaat na veel tegenslag op 5 juli open

Vandaag, 09:26

Nijmegen hoeft plannen voor westelijke entree station niet aan te passen

30 november, 10:40

Miljoenen naar onderzoek voor duurzame oplossing PFAS

30 november, 9:48

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

29 november, 3:31

Feesttoerist ook na Stay Away-campagne aangetrokken tot Amsterdam

29 november, 12:19
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan