Architectenweb Awards 2022

Architect van het Jaar

Met veruit de meeste stemmen vanuit de vakgemeenschap is Bedaux de Brouwer Architecten tijdens de feestelijke prijsuitreiking van de Architectenweb Awards 2022 op 12 oktober 2022 uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2022.
Genomineerden
De focus om tot een werkelijk andere manier van bouwen te komen – biobased, circulair, natuurinclusief en energiepositief – weet Architectuur Maken te combineren met een even scherpe focus om echt goede gebouwen te maken met plezierige werkruimtes, fijne woningen en ruimte om elkaar te ontmoeten. De vormgeving van de projecten is daarbij even eigentijds als tijdloos.
Groot vakmanschap. Werk met een enorme intelligentie. Architectuur die zich altijd bescheiden opstelt naar zijn omgeving, maar tegelijkertijd wel zijn plek in durft te nemen. Het werk van Bedaux de Brouwer Architecten kan op grote waardering rekenen van de jury. Daarbij prijst de jury de consistente werkwijze van het bureau, het feit dat het lange ontwikkellijnen volgt. Werkend volgens een eigen traditie, maar die traditie ook steeds weten te bevragen en te herdefiniëren.
Orange Architects maakt ontwerpen die conceptueel heel sterk zijn. En het bureau weet dat in hun gebouwde werkt ook steeds te bewijzen, stelt de jury. Afgelopen jaar stapelen die bewijzen zich op met woongebouw The Line op Overhoeks / Amsterdam, wooncomplex S-West in Eindhoven, een vakantiewoning op Texel en woongebouw Jonas op IJburg / Amsterdam. Het bureau dient met haar ontwerpen altijd de opgaven, maar heeft ook altijd een eigen perspectief op de opgaven en is iedere keer uitgesproken in de gepresenteerde oplossingen.
Maar weinigen geloofden dat het echt mogelijk zou zijn… maar in het Amstelkwartier staat nu een woontoren die met een houten draagconstructie rond een betonnen kern tot zeventig meter reikt – HAUT naar ontwerp van Team V Architectuur. Met dit gebouw is ons beeld van wat met hout mogelijk is echt opgerekt. Dat juist Team V Architectuur een dergelijke doorbraak heeft geforceerd is volgens de jury geen toeval. Het team onder leiding van Do Janne Vermeulen en Jeroen van Schooten laat keer op keer zien complexe opgaven op een elegante en innovatieve manier te kunnen oplossen.
Duurzaamheid wordt tot zover vaak gezien als een technische opgave. De ‘duurzaamste’ gebouwen staan vol met installaties. Vanaf haar start bestond bij Werkstatt de intuïtie dat dat anders kon en dat er veel te halen viel in de vernieuwing van het materialenpalet. De bulk van de gebruikte materialen zou niet-extractief moeten zijn, stelt het bureau, dus hernieuwbaar. Het gaat dan om materialen als hout, kalkhennep, cellulose, stro, en dergelijke. Beton en staal zijn enorm kostbaar als je de impact op het milieu daarvan meerekent. Zo wil Werkstatt ze dan ook behandelen.
Welke architect, of collectief van architecten, heeft dit jaar de grootste bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de architectuur in Nederland? Het hoeft daarbij niet (alleen) over het gebouwde werk te gaan, maar kan ook gaan om bijdragen aan het architectuurdebat, om academische of culturele prestaties, om het ondernemerschap van het bureau, of om en het interesseren van een breed publiek voor architectuur. Kortom: welke architect, of collectief van architecten, heeft het architectenvak dit jaar echt een stap verder gebracht?

Aan het begin van de zomer heeft een onafhankelijke jury bestaande uit architect Marianne Loof (LEVS Architecten), landschapsarchitect Steven Delva (Delva Landscape Architecture & Urbanism), stedenbouwkundige Tess Broekmans (Urhahn) en ontwikkelaar Tobias Verhoeven (Synchroon) vijf genomineerden gekozen.

In het najaar hebben duizenden architecten en andere ruimtelijk ontwerpers hun stem uitgebracht op de architect of het collectief van architecten dat de prijs naar hun idee het meeste verdiende. De meeste stemmen zijn dit jaar naar Bedaux de Brouwer Architecten. Tijdens de prijsuitreiking op woensdag 12 november 2022 is het bureau dan ook uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2022.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2022 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Reynaers Aluminium en Forster.

Afgelopen jaar won Delva Landscape Architecture & Urbanism de prijs voor Architect van het Jaar. Eerder ging de titel naar onder meer Zecc Architecten, Happel Cornelisse Verhoeven Architecten, Floris Alkemade, Koen van Velsen, Concrete, RAAAF en UNStudio.
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan