Architectuur Maken

8 september 2022, 9:00
De focus om tot een werkelijk andere manier van bouwen te komen – biobased, circulair, natuurinclusief en energiepositief – weet Architectuur Maken te combineren met een even scherpe focus om echt goede gebouwen te maken met plezierige werkruimtes, fijne woningen en ruimte om elkaar te ontmoeten. De vormgeving van de projecten is daarbij even eigentijds als tijdloos.

https://vimeo.com/747423834

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2022 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Architectuur Maken, Bedaux de Brouwer Architecten, Orange Architects, Team V Architectuur en Werkstatt.

Van de genomineerden zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om zijn/haar stem uit te brengen op de genomineerde die deze prijs wat haar/hem betreft het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 12 oktober van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2022 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2022 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Reynaers Aluminium en Forster.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Marianne Loof (LEVS Architecten), landschapsarchitect Steven Delva (Delva Landscape Architecture & Urbanism), stedenbouwkundige Tess Broekmans (Urhahn) en ontwikkelaar Tobias Verhoeven (Synchroon).

Architectuur Maken
We moeten naar een heel andere manier van bouwen – biobased, circulair, natuurinclusief en energiepositief – zodat de gebouwde omgeving uiteindelijk helemaal geen CO2 meer uitstoot, stelt de jury. Architectuur Maken heeft een diepe motivatie om tot die andere manier van bouwen te komen en weet in steeds grotere projecten ook tot een steeds duurzamere architectuur te komen. Het werk wordt steeds circulairder, heeft steeds vaker een houten draagconstructie, is steeds natuurinclusiever en genereert steeds meer energie. Het is crescendo op alle vlakken en de jury hoopt dat met deze nominatie te ondersteunen.

In het project waarmee Architectuur Maken uit de startblokken kwam, de eigen woning van oprichters Nina Aalbers en Ferry in ‘t Veld in Rotterdam, werd hun benadering direct zichtbaar. Deze woning is opgetrokken uit waste based bricks – bakstenen die voor tweederde uit hergebruikt materiaal bestaan. In de woningen werden deze bakstenen voor het eerst als gevelsteen toegepast. De waste based bricks zijn gemetseld in een verdubbeld kettingverband. Bovenin de gevel zijn bakstenen teruggelegen om een patroon te vormen dat zowel naar de voor- als naoorlogse architectuur in Rotterdam verwijst. Als geheel heeft de woning een even eigentijdse als tijdloze architectuur gekregen.

In het ensemble van woongebouwen, dat Architectuur Maken samen met Arons & Gelauff Architecten heeft ontworpen op de Lloydpier in Rotterdam, wordt dezelfde baksteen-uit-afval ingezet, maar dan op veel grotere schaal. Hier gaat het om in totaal 95 woningen. De samenwerkende bureaus hebben stevige bakstenen volumes ontworpen met fraaie erkers in de dwarsstraat en dubbelhoge loggia’s aan de Maas – zodat je daar beschut van het uitzicht over de rivier kunt genieten. Trapjes zorgen voor een zachte overgang van de straat naar de woning. De woongebouwen worden bekroond met twee hele grote powernests – een constructie met bovenop zonnepanelen en windturbines eronder. Hier gaat het om een van de eerste toepassingen hiervan.

In Castricum heeft Architectuur Maken een woning ontworpen waarin de houten balken van een verderop gesloopte houten schuur gebruikt zijn. De gevel van deze woning is bekleed  met houten leien. In Oosterhout heeft het bureau een energieneutrale woning ontworpen. Terug in Rotterdam heeft het bureau een klein appartementengebouw met drie woningen ontworpen met een draagconstructie uit kruislaaghout. Verderop in Rotterdam werkt het bureau samen met V8 Architects en LOLA Landscape Architects aan natuurinclusieve woningbouw. Op Oostenburg in Amsterdam heeft het bureau getracht materiaal her te gebruiken van oude loodsen in een nieuw gebouw. Dat idee liep uiteindelijk vast op de certificering van de her te gebruiken materialen. Als je als architectenbureau grenzen wilt verleggen, dan horen dit soort tegenvallers er af en toe ook bij, constateert de jury, die het te prijzen vindt dat Architectuur Maken er wel voor gaat.

Bij woningbouwproject Hortus Ludi in Nijmegen is het wél gelukt materialen uit de schoolgebouwen die hier voorheen stonden her te gebruiken in het entreegebouw voor het complex. Oude spanten, oude baksten, oude details komen allemaal in dat entreegebouw terug. De woningen zelf hebben een massief houten draagconstructie gekregen, terwijl de gezamenlijke tuin en groene daken natuurinclusief zijn ontworpen. De banden in de stijlvolle houten gevels verwijzen naar de banden in de gevels van de naastgelegen negentiende-eeuwse gebouwen. Bovenin de gevels zijn honderden nestkastjes opgenomen voor vogels en vleermuizen.

De focus om tot een werkelijk andere manier van bouwen te komen – biobased, circulair, natuurinclusief en energiepositief – weet Architectuur Maken te combineren met een even scherpe focus om echt goede gebouwen te maken met plezierige werkruimtes, fijne woningen en ruimte om elkaar te ontmoeten. De vormgeving van de projecten is daarbij even eigentijds als tijdloos, iets dat ook terug te zien is in het driehoekige uitkijkplatform dat het bureau bij Tilburg heeft ontworpen. De subtiele articulatie van de ondersteuning halverwege de enorme uitkragingen die hier gemaakt worden… het toont een groot vakmanschap. De driehoekige vorm van de uitkijktoren verwijst naar de driehoeken die in het omliggende landschap te vinden zijn. Op de plek waar drie wegen bij elkaar kwamen, verzamelden herders vroeger hun vee. Dit groeide soms uit tot het beginpunt van nieuwe nederzettingen. In de stad Tilburg is dat nog terug te zien in de driehoekige pleinen in de stad.

Meer informatie: www.architectuurmaken.nl

Andere nieuwsberichten

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

Gisteren, 15:46

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

Gisteren, 14:50

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

Gisteren, 13:57

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

Gisteren, 11:35

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

17 april, 3:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

17 april, 9:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan