Woontoren met NEZZT in Abu Dhabi ontworpen door OMA
Copyright: NEZZT
Woontoren met NEZZT in Abu Dhabi ontworpen door OMA
Copyright: NEZZT
Woongebouw SET op IJburg, Amsterdam, ontworpen door SVP Architectuur en Stedenbouw
Copyright: Sjaak Henselmans
Woongebouw SET op IJburg, Amsterdam, ontworpen door SVP Architectuur en Stedenbouw
Copyright: Sjaak Henselmans
Woongebouw SET op IJburg, Amsterdam, ontworpen door SVP Architectuur en Stedenbouw
Copyright: Sjaak Henselmans
Woongebouw Keramus met Jan Snel in Utrecht
Copyright: Jan Snel Group
Modulair woningbouwconcept van cepezed
Copyright: cepezed
Modulair woningbouwconcept van cepezed
Copyright: cepezed
Woontoren met NEZZT in Purmerend
Copyright: NEZZT
Woontoren met NEZZT in Purmerend
Copyright: NEZZT
Woontoren met NEZZT in Abu Dhabi ontworpen door OMA
Copyright: NEZZT
Woontoren met NEZZT in Abu Dhabi ontworpen door OMA
Copyright: NEZZT

Architectenweb netwerkevent: modulaire woningbouw

16 januari 2019, 9:15
Er wordt momenteel onderzocht of er met modules ter grootte van steeds een kamer een toren van bijna zeventig meter gerealiseerd kan worden in Nederland. Het mag duidelijk zijn: het modulaire bouwen van vroeger is snel aan het veranderen. Deze manier van bouwen heeft de wind in de rug dankzij de continue druk om sneller te bouwen en nu ook circulair te bouwen. Waar staan we momenteel en waar gaat het heen? Met bijdragen van de Jan Snel Group, SVP Architectuur en Stedenbouw, NEZZT en cepezed.

Modulair bouwen en ontwerpen wint momenteel snel aan terrein. De modulaire systemen worden continu doorontwikkeld en zijn steeds breder toepasbaar. Mede daardoor worden steeds vaker hoogwaardiger projecten ermee gerealiseerd. Vaak hebben deze projecten nog een tijdelijk karakter, maar dat is allang niet meer altijd het geval. Dat de gebouwen op een gegeven moment ook weer uit elkaar kunnen is vanuit het perspectief van circulair bouwen juist een pre. Ondertussen blijft modulaire woningbouw onveranderd snel te realiseren.

In dit netwerkevent willen we de balans opmaken en vooruitkijken. Welke voor- en nadelen bieden de huidige modulaire systemen? En welke kant gaat het op? Begrenzen deze bouwsystemen de architect meer in hun creativiteit dan andere bouwsystemen, of bieden ze op andere vlakken ook juist ruimte? Op deze en andere vragen willen we proberen een antwoord te vinden.

Na de opening door moderator JaapJan Berg komen een viertal sprekers aan het woord over hun ervaringen en visie op de mogelijkheden van modulaire woningbouw.

Jan Snel Group – Rutger Schuur
Jan Snel Group is in de Benelux marktleider op het gebied van modulaire bouw. Het bedrijf heeft een lange staat van dienst op dit gebied en is betrokken bij grote tijdelijke en permanente ontwikkelingen. De verschuiving van ‘bezit naar gebruik van huisvesting’ en de gestegen aandacht voor circulaire oplossingen maken, naar de mening van Jan Snel, modulair bouwen een uitstekende oplossing.

Een goed voorbeeld van wat Jan Snel kan realiseren is de studentenhuisvesting Katzensprung in Vaals (ontworpen door MH1 Architecten en Studio Job). Rutger Schuur is sinds september 2018 algemeen directeur van de Jan Snel Group BV. Schuur werkte voorheen bij ABN AMRO Bank waarbij hij vooral in de vastgoed- en bouwwereld actief was. Rutger Schuur is eveneens voorzitter van de Dutch Green Building Council (DGBC) en was actief betrokken bij de Klimaattafel gebouwde omgeving

SVP Architectuur en Stedenbouw – Marcel Steeghs
Architectenbureau SVP verhoudt zich op een zeer actieve manier tot modulaire woningbouw. Naast verschillende recent opgeleverde en nog geplande projecten waarbij modulaire bouwsystemen zijn toegepast, doet het bureau in dit verband ook onderzoek naar het historisch perspectief en de betekenis van compact wonen. Met de studie 'Skinny House' werd bijvoorbeeld een stedelijke variant van de bekende typologie Tiny House onderzocht.

Het doel daarvan is om ook op bijzondere en vaak tijdelijk beschikbare, binnenstedelijke locaties modulaire ontwerpoplossingen mogelijk te maken. Het bureau timmert ook aan de weg met het modulaire woningbouwproject SET op IJburg. Het project was als een van de beste woningbouwproject in Amsterdam voorgeselecteerd voor de Zuiderkerkprijs én was eveneens genomineerd voor de prijs van ‘Woongebouw van het Jaar 2018’ bij de afgelopen editie van de Architectenweb Awards.

NEZZT – Bas de Haan
NEZZT is onderdeel van De Meeuw, een bedrijf dat al sinds 1929 actief is met flexibel en modulair bouwen, en koploper in Nederland in circulair bouwen met voorbeelden zoals Stek Oost in Amsterdam van Stadgenoot. NEZZT ervaart in de dagelijkse praktijk dat modulaire bouw aan een opmars bezig is. Modulaire woningbouw is door de huidige technische en kwalitatieve inhaalslag bovendien ook in staat om kwalitatieve antwoorden te bieden in een overspannen woning- en bouwmarkt alsmede aan steeds hogere duurzaamheidseisen te voldoen.

 Recente projecten waarbij NEZZT betrokken was illustreren dat, zoals de Micro Lofts in Almere (ontworpen door diederendirrix) en het project Spark Village van Rochdale (ontworpen door Kok Harleman Architects) dat in 2018 was genomineerd voor beste Amsterdamse Vastgoedproject. Het bedrijf werkt ook aan verdere schaalvergroting van gestapelde, modulaire woningbouw met projecten in Delft (ontworpen door Blueroom) en Abu Dhabi (ontworpen door OMA).

cepezed – Paddy Sieuwerts
Wat modulaire woningbouwconcepten betreft heeft cepezed een geschiedenis die teruggaat tot de jaren tachtig. Het streven naar modulariteit is ook binnen andere typen projecten één van de basisuitgangspunten van het bureau. cepezed heeft daarnaast naam gemaakt door productontwikkeling en bouwpraktijk met elkaar te verweven. Een bijna legendarisch voorbeeld daarvan is de Heiwo-woning uit 1982 waarbij prefab modules in een stalen frame werden gehangen.

Ook nu werkt het bureau met verschillende leveranciers nauw samen aan modulaire appartementen én aan concepten voor het optoppen van bestaande constructies. Veel modulaire concepten van cepezed onderscheiden zich door de variëteit in de korrelgrootte van woningen en de blijvende flexibiliteit na realisatie door gebruik te maken van een constructief ‘rek’ dat op veel verschillende manieren invulling kan krijgen.

Het Architectenweb netwerkevent over Modulaire Woningbouw vindt plaats op 14 februari 2019 bij Broeinest Amsterdam (Adres: Aambeeldstraat 10, 1021 KB Amsterdam).

Programma

14:30u-15:00u – Inloop met koffie en thee

15:00u-15:10u – Opening en inleiding op actualiteit van Modulaire Woningbouw

15:10u-16:30u – Lezingen door Rutger Schuur (CEO Jan Snel Group BV), Marcel Steeghs (senior project architect SVP Architectuur), Bas de Haan (directeur NEZZT), Paddy Sieuwerts (architect / partner cepezed).

16:30u -17:00u – Debat met sprekers en de zaal

17:00u-18:00u – Netwerkborrel

Moderator: JaapJan Berg

Schrijf je nu gratis in voor het netwerkevent (Eventbrite)

Alle deelnemers aan het evenement zullen ruim van tevoren publiek gemaakt worden, zodat op deze middag effectief nieuwe contacten gelegd kunnen worden. Aan het netwerkevenement kunnen maximaal 100 personen deelnemen.

Architectenweb Partnernetwerk
Vanuit het Architectenweb Partnernetwerk worden door het jaar heen verschillende netwerkevenementen georganiseerd, steeds rond een ander actueel thema. Eerder zijn bijvoorbeeld netwerkevents georganiseerd rond circulair bouwen en de ontwikkelingen in de werkomgeving.

Voor architecten, adviseurs en opdrachtgevers zijn de netwerkevenementen gratis toegankelijk. Wat de maakindustrie betreft zijn de evenementen exclusief toegankelijk voor de Partners van Architectenweb. Leveranciers in de bouw die de netwerkevenementen graag willen bijwonen, maar nog geen Partner zijn van Architectenweb, adviseren wij contact met ons op te nemen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde evenementen

Gerelateerde video's

Andere nieuwsberichten

Bouw 215 appartementen op oude kantoorlocatie in Amersfoort gestart

3 uur geleden

Woningbouwcomplex Kop Dakpark geïnspireerd op winnend ontwerp Europan

Vandaag, 10:36

Tentoonstelling Unravel in Stedelijk naar ontwerp van Donna van Milligen Bielke & Ard de Vries

Vandaag, 09:40

Dak Maritiem Museum verandert tijdens Dakendagen in Rotterdam Rooftop Roetsj

Gisteren, 12:10

Met grootschalige aanpak zijn portiekflats van Pot-Keegstra in Beverwijk behouden

Vandaag, 12:40

Thomas Gillet en Krijn Tabbers benoemd tot partner bij studio VVKH

Vandaag, 11:42

Heruitgave boek 'Nooit gebouwd Nederland' door Cees Nooteboom

Gisteren, 15:43

Lensvelt maakt doorstart en richt zich op internationale markt

Gisteren, 14:55

Gemiddeld hypotheekbedrag naar record, ‘markt dendert door’

Gisteren, 10:09

Woningbezitters Groot-Brittannië dragen huis massaal over aan kinderen

29 november, 1:21
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan