Een Rotterdamse basischool in modulaire houtbouw door SeARCH, in juli 2020 in gebruik genomen
Copyright: Ossip van Duivenbode
Jaaroverzicht 2020: bouwen in hout
Opeens leken de ecologische voordelen en de noodzaak breder door te dringen, en de mogelijkheden van bouwen in hout misschien ook nog groter dan gedacht. In 2020 werden tal van projecten in (volledige) houtbouw aangekondigd.
Met onder meer het project Biobasecamp van Studio Marco Vermeulen, dat letterlijk en figuurlijk een centrale plek innam op de Dutch Design Week 2019, een VPRO-uitzending die aan bouwen in hout werd gewijd en de ruime aandacht voor het kantoor van de Triodos-bank met zijn houten kernen en plafonds, stond houtbouw vorig jaar plots sterk in de (publieke) belangstelling.

Opeens leken de ecologische voordelen en de noodzaak breder door te dringen, en de mogelijkheden van bouwen in hout misschien ook nog groter dan gedacht. Houtbouw leek een momentum te hebben dat in 2020 misschien kon worden benut. Alsof het architectenbureau dat wilde onderstrepen maakte Mei architects and planners in februari van dit jaar de plannen bekend voor SAWA, een appartementengebouw van 50 meter hoog, met een hoofddraagconstructie in Cross Laminated Timber (CLT). Het moet verrijzen op de Rotterdamse Lloydpier.
Er werden meer spectaculaire projecten in hout aangekondigd, zoals houten hoogbouw voor een kantoor aan de Amsterdamse Zuidas naar ontwerp van Dam & Partners. En als we even kort over de grens kijken: voetbalclub Forest Green Rovers krijgt in het Engelse Stroud een houten stadion; de lokale overheid heeft begin dit jaar de bouwplannen voor het ontwerp van Zaha Hadid Architects goedgekeurd.

In de omgeving van Oslo komt het nationale houtkap- en moerasmuseum van Noorwegen, uiteraard te bouwen in hout. Met zijn ontwerp voor het museum won het Nederlandse bureau Karres en Brands de internationale competitie.
Daadwerkelijk in aanbouw genomen is HAUT, in mei dit jaar. Het gebouw is ontworpen door Team V Architectuur en Arup en komt in het Amsterdamse Amstelkwartier. HAUT gaat 21 verdiepingen tellen en heeft een houten draagconstructie die versterkt is met betonnen kernen, een hybride constructie dus. Eenzelfde soort constructie past Team V Architectuur ook toe in het nieuwe kantoor voor DPG Media.
Naast hybride constructies worden gebouwen ook volledig uit hout opgetrokken, bijvoorbeeld in CLT of in houtskeletbouw (hsb), of een combinatie daarvan. Als argument om voor (volledige) houtbouw te kiezen, geven architectenbureaus (en ontwikkelaars en bouwers) vaak ecologische motieven, zoals het feit dat het een hernieuwbare grondstof is en dat hout CO2 vastlegt. Tijdens de groei nemen bomen (en planten en gewassen) CO2 op; als het hout niet vergaat of wordt verbrand, blijft de CO2 ‘opgeslagen’.

Verder is de uitstoot van stikstof bij biobased bouwen veel lager dan bij een traditioneel bouwproces. In de recente stikstofcrisis was nog een voordeel, dat bouwen in hout en andere biobased materialen gewoon door kon gaan.

Ook de voordelen voor het binnenklimaat worden vaak genoemd. Onder meer zorgt hout voor een goede vochtregulering in het interieur. Daarnaast heeft het natuurlijke materiaal een warme en aangename uitstraling.
Bouwen in hout heeft ook praktische redenen: het snelle bouwen is een veelgenoemd voordeel. Zeker wanneer het modules betreft, die al in de fabriek onder optimale omstandigheden zijn vervaardigd. Het betekent een korte bouwperiode ter plaatse, met weinig bouwoverlast voor de omgeving en weinig transportbewegingen.

Verder zijn de gebouwen uit houten modules makkelijk aanpasbaar, demontabel en verplaatsbaar. Dat is ook een prettig voordeel bij tijdelijke projecten, waar men het milieu en de gezondheid in het oog wil houden, zoals een expopaviljoen of een schoolgebouw in afwachting van het definitieve gebouw.
Het afgelopen jaar zijn, naast vooral kantoren, tal van woningbouwprojecten aangekondigd die (volledig) in hout moeten worden gerealiseerd; zelfs in de afgelopen weken kwam er weer een aantal ontwerpen en goedgekeurde projecten bij. Als het meezit bevat de terugblik van volgend jaar een aantal mooie opgeleverde projecten in houtbouw.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

22 november, 3:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

22 november, 1:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

22 november, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan