Copyright: MOOS by concrete
Copyright: MOOS by concrete
Copyright: MOOS by concrete
Copyright: MOOS by concrete
Copyright: MOOS by concrete
Copyright: MOOS by concrete
Copyright: MOOS by concrete
Copyright: MOOS by concrete
Copyright: MOOS by concrete
Copyright: MOOS by concrete
Copyright: MOOS by concrete
Copyright: MOOS by concrete
Copyright: MOOS by concrete
Copyright: MOOS by concrete
Copyright: MOOS by concrete
Copyright: MOOS by concrete
Copyright: MOOS by concrete
Copyright: MOOS by concrete

Eerste project met modulaire MOOS-woningen van Concrete opgeleverd

21 december 2023, 13:42
In Maasland is afgelopen november het door Concrete ontworpen sociale woningbouwproject MOOS Euterpe opgeleverd. Het project van dertig woningen is het eerste dat MOOS realiseert; de start-up was met het concept voor betaalbare, modulaire en circulaire woningen twee jaar geleden een van de drie winnaars in de competitie ‘So You Think You Can Build’.

Concrete is partner in MOOS sinds de start in 2020 en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het concept, de architectuur en de branding. Op dit moment wordt gewerkt aan diverse projecten, hetgeen in de nabije toekomst moet resulteren in de realisatie van zo’n 500 woningen, meldt het architectenbureau.

Euterpe
MOOS Euterpe, ontworpen door Concrete, is als eerste project in november 2023 opgeleverd. Het bestaat uit dertig woningen en is gerealiseerd in Maasland. Dit dorp, gelegen onder de rook van Rotterdam, kent een hechte gemeenschap, vertelt het architectenbureau. Het ontwerp voor MOOS Euterpe hield ook om die reden sterk rekening met het creëren van ruimten en plekken die een gemeenschapsgevoel ondersteunen.

Het project bestaat uit twee tegenover elkaar gelegen gebouwen, waartussen een gemeenschappelijke tuin ligt. De woningen variëren in grootte van studio’s tot vierkamerwoningen, zodat het project zowel kleine huishoudens als grotere gezinnen kan huisvesten. De bruto oppervlakte bedraagt 2.000 m2; de totale bebouwde oppervlakte is 1.000 m2.

De architectuur bestaat uit verspringende volumes; ook de galerijen aan de tuinzijde verspringen, waardoor ze tegelijkertijd fungeren als royale balkons en op de begane grond veranda’s creëren. Samen met de aangehangen balkons zorgen deze buitenruimten voor plekken waar de bewoners elkaar makkelijk zien en overgaan tot een praatje. “Zo wordt de overgang tussen openbare en privéruimten gecreëerd en de onderlinge banden tussen buren versterkt”, zegt Concrete.

Modulair bouwsysteem
De modulaire opbouw maakt een grote diversiteit aan woningtypes en afmetingen binnen het MOOS-concept mogelijk. Dankzij de modulaire opbouw kan volgens MOOS ook worden ingespeeld op veranderende woonbehoeften, zonder afbreuk te doen aan een hoge kwaliteitstandaard. Elke twee-, drie- en vierkamerwoning bestaat uit meerdere modules.

Een basismodule biedt plek aan ruimten voor slapen, koken en wassen. Daarnaast is er de ‘persoonlijke’ module: een vrij indeelbare, lichte doorzonruimte die naar wens van de bewoner kan worden gebruikt.

Gemeenschap
“De visie van MOOS is niet alleen gericht op het bieden van hoogwaardige en betaalbare woningen, maar geeft ook een centrale rol aan het creëren van een gemeenschap”, stelt Concrete. Daartoe worden gemeenschappelijke ruimten geïntegreerd in het totale ontwerp. Zo is, waar mogelijk, de entree voorzien van het MOOS-Plein, een huiselijke ruimte met keuken, zitplekken, werkplekken of zelfs een ‘wisselwinkel’, legt het bureau uit.

Door de terugspringende gevels, vormen de extra brede galerijen en veranda’s een gebruiks- en ontmoetingsplek voor de bewoners. Tevens worden de gebouwen zo geplaatst dat er een gemeenschappelijke groene ruimte kan worden gerealiseerd. “MOOS creëert een gevoel van saamhorigheid, waardoor sociale huisvesting weer sociaal wordt”, zegt Erikjan Vermeulen, partner en hoofd architectuur bij Concrete.

Prefab
De MOOS-woningen worden gerealiseerd in een fabrieksomgeving, waarna ze – compleet met kozijnen, keukens, badkamers, installaties en afwerkingen – naar de bouwplaats worden getransporteerd. Op locatie worden ze constructief gekoppeld en gestapeld. De installaties worden doorgeschakeld middels een plug and play-principe.

Het systeem staat stapelingen tot acht lagen hoog toe. Ondertussen werkt MOOS aan de uitbreiding van zijn aanbod met onder andere grondgebonden eengezinswoningen, corridorwoningen en woontorens met een hoogte tot zeventig meter.

Hergebruik en circulariteit
De gehele module is demontabel en herbruikbaar, maar dat geldt bovendien ook voor de toegepaste materialen, meldt den onderneming. De basis van de eenheden is opgebouwd uit gerecycled of ge-upcyclede materialen. Waar ge-upcyclede materialen niet mogelijk zijn past het bedrijf naar eigen zeggen biobased alternatieven toe. De dragende wanden bestaan uit gelamineerd hout en er worden onderhoudsvrije houten kozijnen met drievoudig glas toegepast.

Het demontabele karakter maakt de woningen geschikt voor tijdelijke huisvestingsprojecten, maar de tijdelijke woningen hebben een bouwvergunning conform permanente bouw, vertelt MOOS. Ze kunnen na verloop van tijd op een andere locatie worde  hergebruikt. Het bedrijf biedt een terugnamegarantie voor tijdelijke woningen, waarmee het zich committeert om woningen terug te kopen na een periode van tijdelijk gebruik. “Hierdoor wordt de circulariteit gegarandeerd en de impact op het milieu verminderd”, aldus MOOS.

Partnerschap
De onderneming opereert binnen een ‘ecosysteem’ met partners, anders dan de traditionele top-down-structuur. In deze samenwerking dragen diverse bedrijven bij met hun expertise en zijn ze vanaf een vroeg stadium betrokken bij het proces, legt MOOS uit. Het resultaat is dat de partners collectief de verantwoordelijkheid voor de volledige levenscyclus van het geleverde product dragen. Dit waarborgt de kwaliteit van het product, zo stelt de onderneming. 
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan