Woud type 201
Copyright: Woud
Woud type 201
Copyright: Woud
Woud type 401
Copyright: Woud
Woud type 401
Copyright: Woud
Woud type 401
Copyright: Woud
Copyright: Woud
Copyright: Woud

Nieuwe prefab bouwer wil alleen woningen met minimale ecologische voetafdruk

18 januari, 16:01
Het nieuw opgerichte bedrijf Woud presenteert zich als ‘de eerste prefab biobouwer’ in Nederland en wil uitsluitend woningen produceren met een minimale ecologische voetafdruk. De architecten Joris Verhoeven en Frank van Winden, die samen het bureau format A: voeren, participeren in Woud. De eerste pilot-woningen worden dit jaar gebouwd.

De bouwsector moet nú aan de slag om zijn rol in de opwarming van de aarde terug te dringen, stelt Woud. In Nederland is de gebouwde omgeving veroorzaker van een derde van de CO2-uitstoot. “Nieuwbouw is roofbouw op onze planeet”, zegt Joris Verhoeven, architect en een van de oprichters van het in Tilburg gevestigde Woud. “Met elk nieuwe huis dat we volgens huidige maatstaven opleveren, warmt de aarde verder op.”

Het vijftal wil zijn verantwoordelijkheid nemen en huizen realiseren die tijdens de bouw, het gebruik en eventuele sloop de aarde niet belasten. Met Woud laten ze zien dat ‘wonen zonder ecologische voetafdruk’ nu al kan. Woud ontwikkelt de woningen, zo leggen de oprichters uit, volgens vier eenvoudige principes.

Vier leidende principes
Een eerste leidend principe is dat de woningen worden ontworpen en gebouwd voor eeuwig gebruik, zodat grondstoffen en productiemiddelen optimaal worden benut. Bouwdelen met een kortere levensduur, zoals keuken en sanitair, worden circulair gekozen. Tijdelijke woningen bouwt Woud niet, omdat die de aarde juist onnodig belasten.

Ten tweede wordt zo min mogelijk materiaal gebruikt. Door met uitgekiende indelingen alleen te bouwen wat nodig is, zijn de huizen zeer compact en bieden ze desalniettemin veel woonkwaliteit. Deze benadering bespaart niet alleen grondstoffen, maar ook energie en onderhoud, aldus Woud.

Ten derde worden waar mogelijk herwinbare materialen toegepast. Het bedrijf heeft gekozen voor biobased materialen zoals hout en vlas voor het casco, de gevels en de isolatie.
Als vierde principe neemt het bedrijf dat elke woning minimaal energieneutraal is. Daartoe is de isolatie optimaal en het stroomgebruik minimaal door efficiënte installaties. De benodigde stroom wordt opgewekt met zonnepanelen.

Verschillende typen
“De woningen hebben ook van binnen een onderscheidend ontwerp”, meldt Woud. Daarmee speelt het bedrijf in op de diversiteit van de Nederlandse bevolking. Verschillen in gezinssamenstelling, culturele achtergrond, leeftijd, leefstijl et cetera resulteren in andere wensen en behoeften. Elke woning biedt een zone waar ontmoeting centraal staat én een zone waar bewoners zich kunnen terugtrekken.

Woud biedt twee typen grondgebonden woningen, afgestemd op de standaarden die veel woningcorporaties en ontwikkelaars hanteren, legt de onderneming uit. Woud type 201 is geheel gelijkvloers en vooral geschikt voor één of twee personen. De woning heeft een woonkamer, keuken, een badkamer en twee slaapkamers. De grootte van de woning is te variëren van 61 tot 70m2.

Woud type 401 bestaat uit twee bouwlagen en is gericht op grotere huishoudens. Op de begane  deelt – net als bij type 201 – de centrale kern de woning in een voor- en achterkamer en keuken. Op de verdieping liggen een badkamer en drie ruime slaapkamers. Dit woningtype heeft een gebruiksoppervlakte van ongeveer 100m2.

Prefab en niet duurder
De woningen zijn zo ontworpen, dat ze geheel gereed uit de fabriek komen, zegt Woud. Ze worden in driedimensionale modules gefabriceerd onder gecontroleerde omstandigheden. De voordelen daarvan zijn al vaker genoemd: hoge bouwkwaliteit, minder overlast in de projectomgeving, minder verkeersbewegingen en minder afval, bijvoorbeeld.

Verhoeven benadrukt dat de woningen van Woud niet duurder hoeven te zijn dan de gangbare ‘cementwoningen’. Ook voldoen volgens het vijftal de woningen bij oplevering al aan de klimaateisen van 2050.

Eerste pilots
Momenteel werkt Woud aan het realiseren van een aantal concrete projecten, waaronder een pilot in Tilburg en een project met vijftien woningen in Oost-Brabant. Ook zijn er opties voor een groot aantal woningen in de nieuwe wijk Brainport Smart District bij Helmond. Ondertussen werkt Woud ook aan een concept voor ‘appartementen zonder voetafdruk’.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Prestigieuze Galerij der Koningen in Museo Egizio na herontwerp door OMA officieel geopend

1 uur geleden

Sereen toevluchtsoord hoog boven de stedelijke drukte

Gisteren, 14:23

Vijf architectenteams kanshebber bij Huis voor Autisme in Elsene

Gisteren, 12:55

Realisatie omvangrijk houten gebouw van Nudus voor Havenbedrijf Rotterdam stap dichterbij

Gisteren, 12:01

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

Gisteren, 16:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

Gisteren, 09:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00

Bouw marinierskazerne opnieuw vertraagd

18 november, 3:55

Aantal vergunde nieuwbouwwoningen flink teruggevallen

15 november, 1:23
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan