Een paar jaar later – Knijtijzer heeft besloten dat hij voor zichzelf gaat beginnen – belt hij de opdrachtgever van De Alliantie, Marinus Knulst, om het gebouw te bezoeken voor een reality check. "Ik schrok van de slechte bouwkundige staat, en wist: als ik met modulebouw verder wil, moet de kwaliteit beter." Hij benadert verschillende modulebouwers om zijn ideeën voor innovatie voor te leggen, maar krijgt nul op het rekest; zij willen niet tornen aan hun product.
Het eurekamoment komt als hij stuit op een nieuw bouwmateriaal: kruislaaghout (CLT). "Dat is niet alleen van veel hogere kwaliteit dan traditionele modulebouwsystemen, maar ook duurzaam, omdat in
hout CO2 wordt opgeslagen", legt Knijtijzer uit. "Hout is bovendien een gezond, ademend materiaal, dat prettig aanvoelt en lekker ruikt."
Niet gehinderd door ambitie, bedenkt hij om met CLT zelf bouwmodules te ontwikkelen om er – met een zelf op te richten corporatie – woningbouw mee te realiseren. Knijtijzer: "Ik zag
studievrienden vertrekken uit Amsterdam, omdat ze geen betaalbare woonruimte konden vinden; daar wilde ik iets aan doen. Maar ik had geen idee wat erbij komt kijken. De rode draad door mijn carrière is dat ik me bewust vrij naïef opstel. Marinus Knulst leerde mij dat ik dat vooral moet blijven; anders begin je nooit aan iets nieuws. Maar hij zei ook dat ik te veel tegelijkertijd wilde."
Aldus besluit Knijtijzer zich te richten op het produceren van de houten modules; dat is het begin van Finch Buildings. Hij vindt een bedrijf dat zijn start-up financiert en een houtfabriek die de CLT-elementenkan maken en in elkaar schroeven. Daarmee produceert hij de eerste vier Finchmodules, die hij in 2016 presenteert op de Amsterdamse Fab City Campus voor duurzame innovaties in de bouw. Hij woont er zelf drie maanden, en heeft er zijn kantoor. "Dat was een geweldige ervaring, waarbij ik veel positieve publiciteit en reacties van bezoekers kreeg", vertelt Knijtijzer.