Studioninedots – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2023

11 oktober 2023, 9:00
Ieder project, of dat nou kleiner of groter is, weet Studioninedots een bijzondere ruimtelijke kwaliteit te geven. Die kwaliteit is er steeds op gericht om ontmoetingen en samenkomsten mogelijk te maken. Dat is de onderliggende ambitie van het bureau. Het feit dat het iedere keer weer lukt om dat te realiseren toont volgens de jury de ontwerpkracht van het bureau.

https://vimeo.com/859761514

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2023 heeft de onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Marjolein van Eig, Studioninedots, Crimson, Peter van Assche en Office Winhov.

Van de genomineerden zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om zijn/haar stem uit te brengen op de genomineerde die deze prijs wat haar/hem betreft het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 8 november van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2023 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2023 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Reynaers Aluminium en Forster.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Do Janne Vermeulen (Team V Architectuur), ontwikkelaar Anouk Reintjens (AM), architect Thomas Bedaux (Bedaux de Brouwer Architecten) en architect Mechthild Stuhlmacher (Korteknie Stuhlmacher Architecten).

Studioninedots
Een ruim trappenhuis, met een meanderende trap, waar je anderen tegen het lijf loopt, waar je even een praatje met elkaar maakt, waar zitjes het mogelijk maken om nog wat langer daar met elkaar door te praten… zo’n tien jaar geleden ontwierp Studioninedots zoiets voor het eerst, in gebouw De Burgemeester in Hoofddorp. Een ruimtelijk uitdagende plek waar je elkaar kan ontmoeten, waar samenkomsten georganiseerd kunnen worden. Sindsdien is het een rode lijn geworden die door het werk van het bureau loopt.

Die ruimte voor ontmoeting krijgt in ieder project een andere vorm. Bij woongebouw The Smiley op Zeeburgereiland zijn alle individuele buitenruimtes van de compacte woningen in een getrapt terrassenlandschap samengebracht. Bij de Bovenbouwwerkplaats in de autovrije buurt Wisselspoor in Utrecht is een compacte parkeergarage omwikkeld met ruimtes met publieke programma's. Woongebouw De Jakoba in Amsterdam-Noord vouwt zich subtiel om de gedeelde binnentuin voor de bewoners. Bij Westbeat in Amsterdam-West is de dubbelhoge plint voorzien van spectaculaire boogconstructies. Tussen de kantoren en het restaurant hier is ruim 3.000 vierkante meter open gelaten als multifunctionele ruimte. Een plek voor ontmoetingen en samenkomsten, voor voorstellingen en optredens, zelfs filmopnamen.

Bij Villa Fifty-Fifty aan de rand van Strijp R in Eindhoven is het spel subtieler. Door compacte woonruimtes en compacte tuinen af te wisselen, loopt binnen en buiten hier in elkaar over. Patio, parkeerplaats, woonkamer, voortuin, eetkamer binnen, eetkamer buiten… alles opent op elkaar. Richting de laan die voor het huis langs loopt, en het bos daarachter, heeft Studioninedots een hybride ruimte ontworpen die een eigentijdse interpretatie van de veranda genoemd kan worden, met een buitenhaard. Hier maak je heel gemakkelijk een praatje met je buren of mensen die toevallig langs wandelen.

Op stedenbouwkundig niveau streeft Studioninedots vergelijkbare doelen na. Op het Smakkelaarsveld in Utrecht heeft het bureau een nieuw park ontworpen voor zowel de bewoners als de stad, mogelijk gemaakt door óver de trambaan heen te bouwen. Iets vergelijkbaars wil het bij Pompenburg in Rotterdam realiseren. Ook het Cobercoterrein in Arnhem heeft het bureau helemaal autovrij ontworpen, zodat er gewoond en gewerkt kan worden in een parkachtige omgeving.

In de huisvesting van het eigen bureau staat die ontmoeting en samenkomst ook weer centraal. Aan een van de laatste rafelranden van Amsterdam, aan de Karperweg iets noordelijk van de Amsterdamse Zuidas, heeft het een oude loods gerenoveerd tot een open werkruimte die het deelt met Absent Matter, Atelier Bouwkunde, Contour Ids, INAT Kantine, Lesley Moore, Pretty Plastic, StoneCycling en Studio KU+. Samen delen de bedrijven de kantoorruimte en de voorzieningen die daarbij horen, en lunchen ze met elkaar. Daarbij ontstaan vanzelfsprekend ook regelmatig crossovers tussen de bedrijven.

Binnen de oude loods aan de Karperweg waarin Studioninedots kantoor houdt, kon een smallere, diepe ruimte vrij gehouden worden voor events, performances en kunst. Hier kunnen bijeenkomsten, zelfs feesten, gehouden worden, kunnen live performances plaatsvinden, of kan kunst tentoongesteld worden. Ook in de eigen huisvesting stimuleert het bureau zo dus de interactie en uitwisseling. Of het ‘onverwachte’ zoals het bureau het zelf ook wel noemt.

De wat algemenere naam van het bureau, Studioninedots, vindt de jury slim gekozen. Zo is een open platform ontstaan waar verschillende generaties van architecten op verschillende momenten in de tijd hun stempel op kunnen drukken.

Het bureau wordt momenteel geleid door partners Albert Herder, Metin van Zijl en Vincent van der Klei, met als associates Ike Gronheid, Jurjen van der Horst, Stijn de Jongh en Wouter Hermanns. Maar het bureau benadrukt zelf dat het toch vooral een collectief is van zo’n vijfentwintig ontwerpers. Het bureau staat erom bekend jonge ontwerpers volop kansen te bieden. Daarbij helpt Studioninedots ontwerpers die hun eigen bureau starten af en toe op weg door daar samen tenders mee te doen.

Studioninedots heeft een kleiner team dan je bij het portfolio zou verwachten. Dat komt doordat het bureau voor de bouwkundige uitwerking van haar projecten steeds samenwerkt met Bureau Bouwkunde. 

In Delft worden de Schieoevers herontwikkeld tot een gemengd woonwerkgebied. Albert Herder, een van de partners van Studioninedots, is samen met Hilde Blank (BVR) en Floris van der Zee (BURA) supervisor van het gebied en organiseerde samen met Architectenweb en Pakhuis de Zwijger afgelopen jaar een symposium over hoe maakbedrijven behouden kunnen blijven in de verdichtende stad. Die sturende en agenderende rol van Herder wil de jury niet onbenoemd laten.

Meer informatie: studioninedots.nl 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Transformatie ziekenhuisgebouw markeert start gebiedsontwikkeling Park Nieuw Velp

Vandaag, 16:03

KAAN Architecten ontwerpt multifunctioneel gebouw op CERN-campus

Vandaag, 15:23

Bengaalse architect en docent Marina Tabassum ontwerpt Serpentine Pavilion 2025

Vandaag, 14:29

Fibonacci Amsterdam: woongebouw op 'nonchalant aangesneden taartpunt'

Vandaag, 11:17

Overname Hurks Groep door Ballast Nedam voltooid

Vandaag, 16:52

BNA opent juridisch loket voor haar leden

Vandaag, 12:28

Nieuwbouw en thuiswerken trekken Noord-Hollandse kantoren leeg

Vandaag, 09:31

Schipper Bosch koopt historisch Rembrandt Theater Arnhem

Gisteren, 15:13

Essays rond globalisering en architectuur na 1945

Gisteren, 12:52

ING: betaalbaarheid woningen ook dit jaar 'historisch slecht'

Gisteren, 12:08
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan