Campus 013 – architecten|en|en
Copyright: BASE Photography
Campus 013 – architecten|en|en
Copyright: BASE Photography
Hyperion Lyceum – Ector Hoogstad Architecten
Copyright: Petra Appelhof
Hyperion Lyceum – Ector Hoogstad Architecten
Copyright: Petra Appelhof
Wiebengacomplex – DP6 architectuurstudio
Copyright: Gerard van Beek
Wiebengacomplex – DP6 architectuurstudio
Copyright: Joep Jacobs
Renovatie en uitbreiding De Henricus - Berger Barnett Architects
Copyright: Leonard Faustle
Renovatie en uitbreiding De Henricus - Berger Barnett Architects
Copyright: Leonard Faustle
Revius Lyceum - MoederscheimMoonen Architecten en Spring Architecten
Copyright: Luuk Kramer
Revius Lyceum - MoederscheimMoonen Architecten en Spring Architecten
Copyright: Luuk Kramer

Nominaties 'Schoolgebouw van het Jaar 2018' bekend

4 oktober 2018, 9:36
Als onderdeel van de Architectenweb Awards wordt begin november de prijs voor ‘Schoolgebouw van het Jaar’ uitgereikt. Uit de bijna dertig inzendingen voor deze prijs heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties geselecteerd, waaronder een middelbare school die een plek heeft gekregen op een modern landgoed.

Alle inzendingen voor de prijs van ‘Schoolgebouw van het Jaar’ zijn beoordeeld op maatschappelijke relevantie, bijdrage aan het vakgebied en doorwrochtheid van het ontwerp. De jury bestaat uit architect Renske van der Stoep (ROFFAA, voorzitter), architect Femke Feenstra (G.A.F. Architects), architect Willem Heyligers (Heyligers d+p), architect Elma van Boxel (ZUS) en onderzoeker/schrijver Vincent Kompier (o.a. zelfstandige).

De nominaties voor de prijs van Schoolgebouw van het Jaar 2018 zijn:


De winnaar van de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking op donderdag 8 november 2018, vanaf 19:00u, bij Broeinest in Amsterdam.

Schrijf je nu gratis in voor de prijsuitreiking (Eventbrite)

Naast de prijs voor Architect van het Jaar worden op deze avond ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar.

De genoemde zes prijzen worden door Architectenweb uitgereikt samen met haar partners GiraBroeinestCerriva en Desko.

Een korte toelichting bij de nominaties voor de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar 2018:

Campus 013 – architecten|en|en
Op de Stappegoor Campus in Tilburg heeft architecten|en|en een nieuw schoolgebouw ontworpen voor VMBO-onderwijs. Door de koppeling met het naastgelegen ROC ontstaan doorlopende leerlijnen en kunnen voorzieningen gedeeld worden. In zijn architectuur sluit het gebouw aan bij die van de omliggende bebouwing. Op strategische plekken zijn echter ook verbijzonderingen ontworpen.

Door in de entreehal de kas op te nemen voor de onderwijsrichting groen is op verrassende wijze licht en lucht in het hart van het gebouw gebracht. Rond deze entreehal ligt een grote verzameling praktijkruimtes, zoals een bakkerij en een grootkeuken, een restaurant en pleinen voor zorg, handel en techniek. Vanwege de wisselende hoogten van de praktijklokalen liggen de verdiepingen in het gebouw niet allemaal op dezelfde hoogte. In een stelsel van trappen en tribunes in de entreehal worden al die niveaus naadloos met elkaar verbonden.

Het schoolgebouw zit op alle vlakken goed in elkaar, vindt de jury. Met een regulier budget is een uitermate duurzaam gebouw gerealiseerd (hoge isolatiewaarde, WKO, zonnecollectoren en PV-panelen op het dak, CO2-gestuurde ventilatie, grijswatercircuit, Wadi, enz.) dat in zijn opzet ook nog eens bijzonder flexibel is. In het strokenpatroon van de gevel en de plafonds heeft die flexibiliteit ook een heel eigen esthetiek gekregen, ziet de jury.

Hyperion Lyceum – Ector Hoogstad Architecten
Achter de A’DAM Toren op de noordoever van het IJ verrijst de komende jaren een reeks van torens. Tussen twee van die, nu nog toekomstige, torens is het Hyperion Lyceum gerealiseerd. Op een kleine kavel en ingeklemd tussen twee andere gebouwen moest Ector Hoogstad Architecten de hoogte in en moest een manier gevonden worden om daglicht diep het gebouw binnen te brengen.

Dat laatste heeft het architectenbureau opgelost door het schoolgebouw te organiseren rond twee complex gevormde hoven, waarvan er eentje overdekt is en er eentje open is naar de buitenlucht. Door de verschillende verdiepingen wisselend over elkaar heen te leggen ontstaan dynamische routes omhoog door het gebouw, langs allerlei plekken om alleen of met elkaar te studeren.

Onze steden worden stapsgewijs verder verdicht. Als scholen een centrale plek in die steden willen blijven innemen zullen ze mee moeten in die ontwikkeling, analyseert de jury. Deze school laat zien dat een gestapelde school heel goed kan en heel eigen kwaliteiten oplevert. Ook heeft de jury bewondering voor het feit dat deze school – inclusief massief houten kolommen en glijbaan – voor een regulier budget is gerealiseerd.

Omdat jurylid Renske van der Stoep in het verleden bij dit project betrokken is geweest, laat zij de beoordeling van dit project aan de andere juryleden over.

Renovatie en uitbreiding Wiebengacomplex – DP6 architectuurstudio en Bierman Henket Architecten
Net buiten de Groningse binnenstad, achter het voormalige CiBoGa-terrein, ligt het monumentale Wiebengacomplex dat de Academie voor Gezondheidsstudies en de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool Groningen huisvest. Deze opleidingen waren altijd ondergebracht in twee lange, parallel aan elkaar gelegen vleugels, zodat er weinig interactie tussen bestond. In de lange tussenruimte tussen deze vleugels is nu naar ontwerp van DP6 architectuurstudio en Bierman Henket Architecten een extra vleugel gerealiseerd die op tal van plekken aanhaakt op de bestaande vleugels en nu eindelijk volop ruimte biedt voor ontmoetingen en uitwisseling tussen de verschillende zorgdisciplines.

De jury is zeer te spreken over de strategische reorganisatie van de plattegronden door de toevoeging van het centrale bouwdeel. Ook zeer geslaagd vindt de jury de detaillering van de nieuwbouw, met zijn gevel die zowel in de dubbelhoge ruimtes als in kleinere nissen werkt, en de expressieve draagconstructie daarachter.

In de bestaande gebouwen is de schil beter geïsoleerd en zijn latere toevoegingen zoveel mogelijk weggehaald. De Wiebengazaal, die voormalige bestuurskamer, is gerestaureerd en nu ingericht als ontmoetingsruimte voor leerlingen en docenten.

Renovatie schoolgebouw De Henricus – Berger Barnett Architecten
Katholieke basisschool De Henricus maakt onderdeel uit van het zogeheten Catharina Complex, een gemeentelijk monument bestaande uit twee scholen, een kerk en aanverwante gebouwen. Het geheel is tussen 1953 en 1960 ontworpen door architecten Evers en Sarlemijn volgens de principes zoals die door architect-monnik Dom van der Laan werden onderwezen.

Naar ontwerp van Berger Barnett Architecten is de basisschool nu gerenoveerd en uitgebreid. Een belangrijke opgave was hierbij om de transitie van klassikaal onderwijs, waarvoor het gebouw ontworpen was, naar open werkvormen te begeleiden. Zonder daarbij de proporties in de architectuur, waar het in de Bossche School om draaide, teniet te doen.

Met een terughoudende architectuur die op een eigentijdse manier voortbouwt op het bestaande is Berger Barnett Architecten hier volgens de jury goed in geslaagd. De monumentale school is klaargestoomd voor de toekomst.

Revius Lyceum – Spring Architecten en MoederscheimMoonen Architects

Wanneer je over de hoofdroute langs de Utrechtse Heuvelrug rijdt, kom je langs het ene landgoed na het andere. De meesten hiervan stammen uit de tijd dat veel rijke Amsterdammers hier hun zomers doorbrachten. Met de nieuwbouw van het Revius Lyceum hebben Spring Architecten en MoederscheimMoonen Architects aan deze ‘parelketting’ een eigentijds landgoed toegevoegd. Centraal op dit landgoed ligt het nieuwe schoolgebouw, met ervoor een nieuwe vijver, en ernaast een nieuw sportgebouw.

De onderwijsruimtes van het Revius Lyceum zijn door de architectenbureaus gebundeld in een compact, drielaags volume dat georganiseerd is rond een lichte, centrale hal. Door deze compacte vorm konden gangen achterwege gelaten worden en konden zelfs extra samenwerkplekken gemaakt worden. Als verwijzing naar de monumentale villa’s op de landgoederen in de omgeving is over het sobere hoofdvolume een doorzichtig frame geprojecteerd dat het gebouw het silhouet geeft van een tweelaagse villa met een kap.

De jury heeft bewondering voor de organisatie en ruimtelijkheid van het interieur van het Revius Lyceum en vindt dat er een knap antwoord gegeven is op de wens om er een eigentijds landgoed van te maken. Hoe het volume van de sportzalen is opgebroken, met een extra patio rond een monumentale boom, vindt de jury ook erg geslaagd.

In de komende weken worden ook nog de genomineerden voor de prijzen voor Zorggebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar bekend gemaakt.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde video's

Andere nieuwsberichten

Prestigieuze Galerij der Koningen in Museo Egizio na herontwerp door OMA officieel geopend

2 uur geleden

Sereen toevluchtsoord hoog boven de stedelijke drukte

Gisteren, 14:23

Vijf architectenteams kanshebber bij Huis voor Autisme in Elsene

Gisteren, 12:55

Realisatie omvangrijk houten gebouw van Nudus voor Havenbedrijf Rotterdam stap dichterbij

Gisteren, 12:01

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

Gisteren, 16:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

Gisteren, 09:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00

Bouw marinierskazerne opnieuw vertraagd

18 november, 3:55

Aantal vergunde nieuwbouwwoningen flink teruggevallen

15 november, 1:23
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan