Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Hiwell Properties / ICON (visualisatie door SAN)
Copyright: Hiwell Properties / ICON (visualisatie door SAN)
Copyright: Hiwell Properties / ICON (visualisatie door SAN)
Copyright: Hiwell Properties / ICON (visualisatie door SAN)
Copyright: Hiwell Properties / ICON (visualisatie door SAN)
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: Hiwell Properties / ICON (visualisatie door SAN)
Copyright: Hiwell Properties / ICON (visualisatie door SAN)
Copyright: Hiwell Properties / ICON (visualisatie door SAN)
Copyright: Hiwell Properties / ICON (visualisatie door SAN)
Copyright: Hiwell Properties / ICON (visualisatie door SAN)
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio

Bouw gestart van viertal torens UNStudio in Hangzhou

30 oktober 2023, 9:00
Ten zuiden van Shanghai mondt de Qiantang Rivier uit in zee. De eerste grote stad die aan die rivier ligt, Hangzhou, bouwt nu aan die rivier een nieuw zakencentrum met allerlei verschillende voorzieningen. In dit gebied is de bouw gestart van het Hiwell Amber Centre naar ontwerp van UNStudio dat een mix van kantoren, hotel en woningen bevat.

Naast de gebruikelijke voorzieningen die zakencentra in China bevatten – zoals een groot station, een groot beursgebouw en een groot winkelcentrum – huisvest het nieuwe zakencentrum van Hangzhou ook verschillende sportstadions die afgelopen jaar voor de Asian Games zijn gebruikt. Het zijn fraaie stadions en het door UNStudio ontworpen gebouwencomplex in de stad kijkt daar straks over uit.

Het gebouwencomplex, dat Hiwell Amber Centre gaat heten, wordt 260.000 m2 groot en omvat vier 140 meter hoge torens. Een toren bevat enkel kantoren, een toren bevat kantoren en een hotel, en dan zijn er nog twee torens met woningen. Op de onderste twee lagen vloeien de vier torens samen tot een speels geheel. Op die lagen is het publiekere programma geconcentreerd, zoals een conferentiecentrum, een balzaal, een klein museum en commerciële ruimtes.

Als een dorp
"Naast het creëren van een groot architectonisch gebaar is het essentieel om een gebouw te ontwerpen dat voor iedereen toegankelijk is", stelt Hannes Pfau, architect en partner bij UNStudio. "Onze strategie hier was om ons te concentreren op de menselijke schaal, vooral in de lagere volumes. We werkten met een concept waarbij de plint en de pleinen fungeren als 'Urban Living Room'. Dit maakt een mensgerichte gemeenschap mogelijk die de openbare ruimtes vormgeeft en verbindingen met de stad smeedt; plaatsen waar mensen gemakkelijk toegang toe hebben en waar ze met elkaar in contact komen.”

“De lagere volumes zijn ontworpen om het oude Liangzhu-dorp in Hangzhou te weerspiegelen, waarbij het podium een moderne herinterpretatie vertegenwoordigt van gebouwen van één tot drie verdiepingen en de lokale culturele identiteit versterkt. De dorpsachtige volumes, beschut door de gigantische luifel, dienen als conferentiecentrum, commerciële ruimtes, een balzaal, een daktuin en een kunstmuseum. Een vloeiend netwerk van pleinen zorgt voor sterke voetgangersverbindingen over de hele locatie en versterkt de dorpse ervaring. Semi-buitenruimtes op de middelste verdiepingen en daktuinen bieden bewoners verder plekken om te ontspannen en met elkaar in contact te komen.”

“Als aanvulling hierop versmelt het volume van de plint met de lagere delen van de hoteltoren en buigt het naar boven, met verticale koperen naden die de gordijnachtige openingen benadrukken die de vier torens en de ontwikkeling als geheel visueel verenigen. De schuine gevelframes die zichtbaar worden door de teruggetrokken vliesgevel op de lagere niveaus, nemen ook in profiel af naarmate ze de toren in klimmen.”