Copyright: Plompmozes
Copyright: Plompmozes
Copyright: Plompmozes
Copyright: Plompmozes
Copyright: Plompmozes
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: Plompmozes
Copyright: Plompmozes
Copyright: Plompmozes
Copyright: Plompmozes
Copyright: Plompmozes
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio

Bouw flexibel en interfacultair onderwijsgebouw TU Delft van start gegaan

18 juni 2020, 13:23
Op de campus van de TU Delft is gestart met de bouw van het interfacultaire onderwijsgebouw Echo. Het multifunctionele gebouw, dat is ontworpen door UNStudio in samenwerking met Arup en BBN, bevat in totaal zeven onderwijsruimten. Beeldbepalend zijn twee grote volumes waarin respectievelijk een collegezaal en debatruimte zijn ondergebracht.

Deze volumes zijn vormgegeven als een cirkel en een waaier en vallen op door de bamboeribben aan de buitenkant, die van de vloer tot aan het plafond lopen. De beeldtaal van verticale elementen is doorgetrokken in bijvoorbeeld het latwerk naast de trappen, de ontvangstbalie en in de wanden van de kolommen en groene aankleding van de transparante gevel.

Omdat het gebouw door meerdere faciliteiten gebruikt gaat worden, hebben de ruimtes een flexibel karakter. Er is plek voor lezingen, klassikale lessen, groepswerk, projectmatig onderwijs, debatten en zelfstudie. De grote collegezaal, waar ruimte is voor zevenhonderd personen in totaal, kan worden opgesplitst in drie zalen, zodat er meerdere colleges op hetzelfde moment kunnen plaatsvinden.

De twee grote volumes dienen tevens als geleiding van de verkeersstromen door de open ruimte die het interieur van het gebouw feitelijk is. UNStudio spreekt van een ‘overdekt plein’, dat weliswaar is begrensd door een glazen gevel. De diepe aluminium luifels in dezelfde gevel houden overvloedige zonnewarmte tegen, terwijl de klimplanten het binnenkomende daglicht filteren.

Aanvullend wordt in de gevel een dynamische lichtwering toegepast die tevens wordt gebruikt als binnenzonwering. Door de combinatie van de zonwering en de lage zontoetredingsfactor van het glas wordt oververhitting van het gebouw voorkomen, aldus UNStudio

Echo wordt een energieleverend gebouw, meldt het bureau voorts. Hieraan dragen maatregelen als een goede isolatie, plaatsing van zonnepanelen en warmte- koudeopslag bij. Verder kan het gebouw dankzij diens flexibele opzet worden aangepast aan veranderend dagelijks gebruik en nieuwe programmatische en functionele onderwijsinvullingen in de toekomst.

Het gebouw, waar ruimte is voor 1.700 studenten, moet eind volgend jaar klaar zijn.