Copyright: Ketut Subiyanto via Pexels
Copyright: Ketut Subiyanto via Pexels

Coronacrisis heeft woonwensen beïnvloed

6 juli 2021, 14:22
Wat velen waarschijnlijk al vermoedden, heeft onderzoek van TU Delft-student Marjolein Bons ook aangetoond: de coronacrisis beïnvloedt de woonwensen van huizenzoekers – en daarmee mogelijk ook de toekomstige woningmarkt. Uit het afstudeeronderzoek van Bons blijkt dat het thuiswerken de behoefte aan rust, groen, ruimte en privacy vergroot.

Marjolein Bons, student Architecture and the Built Environment aan de TU Delft, onderzocht de woonbehoefte gedurende de coronacrisis voor haar master-thesis. De uitkomsten van het onderzoek, dat ze uitvoerde bij Dura Vermeer, presenteert Bons onder de titek ‘A crisis that triggered change: How the Corona crisis impacted (aspiring) homeowners’ housing preferences’.

Reële wensen van woningzoekenden
Ze koos het onderwerp omdat de media tegenstrijdig berichtten over het effect van de pandemie op onze woonwensen, meldt TU Delft. De vraag rees bij Bons of de coronacrisis, de lockdown en het thuiswerken wel of geen effect hadden, en indien wel: welk effect. Willen mensen nu juist dichter bij voorzieningen, of liever dichter bij de natuur wonen?

Haar onderzoek is gebaseerd op een woonwensenenquête onder woningzoekenden die stonden ingeschreven bij Nieuwbouw Nederland, een aanbodplatform voor nieuwbouwwoningen. De uitkomsten berusten op een steekproef van 1.458 respondenten.

Deze groep is verdeeld naar stedelijkheid en huishoudenssamenstelling, geeft Bons aan. De respondenten is gevraagd rekening te houden met hun financiële situatie, zodat de genoemde woonwens realistisch is en geen ideaalbeeld schetst.

Meer ruimte, meer groen
Uit het onderzoek bleek volgens de TU Delft-student dat de behoefte aan meer ruimte rondom het huis sterk is toegenomen. De tuin, het groen in de straat of het park in de buurt zijn mensen belangrijker gaan vinden. Van alle respondenten gaf 50,8% aan makkelijker de natuur in te willen kunnen en 30,9% wil wonen in een woonomgeving met meer groen.

Terwijl recreatief groen en natuur belangrijker zijn geworden, kwamen veel mensen er tijdens de lockdown achter overige voorzieningen in de stad,  op loopafstand niet te missen. Mensen blijken daarom juist meer bereid om verder van de stad en van het werk te gaan wonen, aldus Bons.

Functionelere woning
Voor 17,8% van de ondervraagde huizenzoekers is de woonwens wezenlijk veranderd; zij hebben een ook daadwerkelijk andere zoekvraag, legt de onderzoeker uit. Aangezien uit ander onderzoek is gebleken dat woonwensen niet snel duidelijke veranderingen ondergaan, is een klein 18% een significant percentage.

Van deze groep geeft 35% aan dat ze een extra kamer wil. De behoefte aan meer kamers is de grootste verandering aan de wensen met betrekking tot de woning zelf. Opvallend genoeg is de oppervlakte minder belangrijk, zegt Bons. Mensen zoeken meestal geen groter huis, maar vooral een functionelere woning.

Stad en stellen
De verandering in woonwens deed zich niet overal gelijk voor, zag Bons. Respondenten die aangeven dat hun woonwens veranderd is, wonen vaker in de stad (48%) en hebben vaker een partner en kinderen (33%) dan de totale respondentgroep. De Covid-19-crisis heeft dus een groter effect op de woonwensen van stedelingen en op die van stellen met kinderen, al dan niet wonend in een stad.

De vraag is of na een bezwering van  de coronacrisis de woonwens weer terugkeert naar die van voorheen. Uit Bons’ onderzoek zou blijken dat dat niet het geval is. Desgevraagd gaven respondenten aan dat ook als de crisis voorbijgaat, hun woonwens blijvend veranderd is.

Als belangrijke reden hiervoor gaven respondenten aan te verwachten dat ze in de toekomst meer zullen thuiswerken dan voor de coronacrisis.

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

12 april, 9:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

11 april, 2:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

11 april, 12:23

D66 wil dat zonnepanelen kunnen ‘meebewegen’ met stroompieken

16 minuten geleden

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan