Copyright: Het interieur van het Koetshuis, Drents Museum. grafie J Collingridge
Copyright: Het Scheepvaartmuseum. grafie Arjen Schmitz
Copyright: Het NAi Museum. grafie Carel van Hees
Copyright: Het kantoor van de Belastingdienst/DUO. grafie Ronald Tilleman
Copyright: Het Rabobank-kantoor. grafie Luuk Kramer
Le Carrefour in Leiden
Copyright: TNT-kantoor. grafie Pieter Kers
Copyright: De nieuwbouw van het NIOO-KNAW. grafie Christian Richters
Copyright: Villa Flora. grafie Sjaak Peters
Copyright: De Keyzer. grafie Hes van Huizen
Copyright: Solid 11. grafie Peter Cook
Copyright: Het interieur van het Koetshuis, Drents Museum. grafie J Collingridge
Copyright: Het Scheepvaartmuseum. grafie Arjen Schmitz
Copyright: Het NAi Museum. grafie Carel van Hees
Copyright: Het kantoor van de Belastingdienst/DUO. grafie Ronald Tilleman
Copyright: Het Rabobank-kantoor. grafie Luuk Kramer
Le Carrefour in Leiden
Copyright: TNT-kantoor. grafie Pieter Kers
Copyright: De nieuwbouw van het NIOO-KNAW. grafie Christian Richters
Copyright: Villa Flora. grafie Sjaak Peters
Copyright: De Keyzer. grafie Hes van Huizen
Copyright: Solid 11. grafie Peter Cook

2011: De belangrijkste gebouwen

23 december 2011, 11:46
In 2011 zijn er een groot aantal prominente gebouwen opgeleverd. Drie musea openden dit jaar de deuren na een grondige verbouwing. Ook werden er bijzondere kantoorgebouwen opgeleverd en een aantal panden herbestemd. Een overzicht van de belangrijkste gebouwen van het afgelopen jaar.

Tekst Marit Smits

De heropening van het Drents Museum in Assen was een van de belangrijkste museummomenten van het afgelopen jaar. Na een verbouwing van achttien maanden kon het publiek het museum weer gaan bezoeken. Het door (designed by) Erick van Egeraat ontworpen Koetshuis en diens passage zijn het pronkstuk van het vernieuwde museum. De bouwwerkzaamheden verliepen volgens het gestelde tijdschema, iets wat zeker in tijden van crisis weinig voorkomt.

Ook werd het Scheepvaartmuseum na vier jaar verbouwing weer geopend voor de bezoeker. In mei vond allereerst de oplevering van de bekende overkapping, ontworpen door Ney + Partners, plaats. De rest van het museum, gerenoveerd door Dok architecten, werd in september opengesteld. Na de opening won de vloer van het museum de innovatieprijs De Vernufteling, om zijn geluidabsorberende vermogen.

In juli vond de opening van het vernieuwde NAi Museum plaats. Het museum werd onder handen genomen door Jo Coenen en voorzien van een nieuw entreegebouw en extra tentoonstellingsruimtes. Een van deze ruimtes is de door OMA ontworpen Schatkamer, die in september werd onthuld. De tentoonstellingsruimte in de kelder van het museum toont de hoogtepunten uit de eigen collectie.

Bijzondere kantoorgebouwen
Ondanks de kantoorleegstand werden er in 2011 een aantal grote kantoorprojecten opgeleverd. De gebouwen staan vaak niet alleen op een prominente plek, maar hebben ook een opmerkelijke vorm.

Een van de meest spectaculaire opgeleverde kantoorpanden van dit jaar is dat van de Belastingdienst en DUO in Groningen. De door UNStudio ontworpen huisvesting behoort tot de eerste pps-projecten in Nederland. Ook vormt het 92 meter hoge complex met zijn zachte, golvende rondingen een nieuw markeerpunt in de Groningse skyline.

Een ander kantoor met golvende rondingen is het Rabobank-kantoor in Utrecht. Deze werd eind oktober geopend, nadat de oplevering was uitgesteld door een grote brand in het gebouw in 2010. Het door Kraaijvanger?Urbis ontworpen complex bestaat uit twee ietwat van elkaar gedraaide torens die gekoppeld zijn door tussengelegen vloeren.

Vlakbij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag is het nieuwe hoofdkantoor voor Europol gerealiseerd. Het gebouw van de hand van Quist Wintermans Architekten oogt van buitenaf gesloten, maar heeft binnenin een open uitstraling doordat het daglicht op veel plekken toetreedt in het pand. Ook wordt het gebouw natuurlijk geventileerd doordat het bouwwerk een dubbele glazen gevel heeft op de kantoorverdiepingen.

Het kantoorgebouw Le Carrefour is een voorbeeld van bouwen ten behoeve van de verdichting van de stad. Het pand is op een moeilijk te bebouwen locatie gerealiseerd. Direct aan het spoor in Leiden is het door VVKH Architecten ontworpen bouwwerk negen meter boven het maaiveld getild met behulp van twaalf stalen ‘bomen’. Onder het kantoorpand is een ondergrondse parkeergarage en een verlengstuk van de naastgelegen weg gerealiseerd. Hierdoor is er op de smalle en langgerekte kavel sprake van driedubbel grondgebruik.

Den Haag Zuid kon in april het nieuwe Stadskantoor Leyweg gaan bezichtigen. Dit tweede stadskantoor van Den Haag staat vooral bekend om zijn driehoekige vorm. Architectenbureau Rudy Uytenhaak koos voor deze vorm om de woningen aan de Leyweg tegenover het stadskantoor het uitzicht en licht niet teveel te ontnemen.

Duurzame hoogstandjes
In de categorie ‘duurzame gebouwen’ is het TNT-gebouw een van de meest prominente. Het door Paul de Ruiter en Odette Ex (interieur) ontworpen pand in Hoofddorp werd in september in gebruik genomen. Het kantoorgebouw is volgens het bouwconsortium het eerste in Nederland dat voldoet aan de toekomstige EU-regels op het gebied van energieneutrale gebouwen. Daarnaast heeft het pand de hoogst haalbare kwalificatie (‘Platinum’) binnen het internationale duurzaamheidslabel LEED behaald.

De nieuwbouw van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen werd door Claus en Kaan Architecten ontworpen volgens het Cradle-to-Cradle-principe. Het ‘biodivers’ dak isoleert het gebouw en levert volgens het architectenbureau stroom voor het pand. De verwarming en koeling gebeurt via opgeslagen zomerwarmte en winterkou. Daarvoor bevindt zich op driehonderd meter diepte een hogetemperatuursopslag. De Wageningen Universiteit (WUR) heeft voor deze nieuwbouw ruim vier hectare van haar grond beschikbaar gesteld.

Voor de Floriade van 2012 ontwierp architect Jón Kristinsson het duurzame paviljoen Villa Flora. Van april tot en met oktober 2012 kan het bouwwerk bezocht worden tijdens het evenement. Daarna dient het als kantoorpand en kookschool. Het pand heeft de vorm van een enorme tuinderskas. Het dak is bekleed met parabolische spiegels, die het invallende zonlicht bundelen en omzetten in hitte en elektriciteit. ’s Nachts vangen de spiegels koude op. Helaas worden de spiegels wegens bezuinigingen voorlopig niet in werking gesteld. De opdrachtgever hoopt de installatie op een later tijdstip wel te kunnen gebruiken. De spiegels dienen wel als blikvanger op het Floriade-terrein.

Nieuw leven voor oude gebouwen
Architect Dick van Gameren transformeerde een oude Gooise villa uit de jaren zestig in Villa 4.0. Versie Vier punt nul, omdat het woonhuis door de transformatie nu aan zijn vierde leven gaat beginnen. In de villa in Naarden ligt de focus op ‘ruimte’. Zo liggen de kamers rond een ruimtelijke witte hal zonder een specifieke functie. Ruimte staat ook in het door IDing interior design ontworpen interieur hoog in het vaandel, want op een paar meubels (waaronder een zitkuil) na is de villa leeg gehouden.

Zuiderkerkprijs- en VKG Architectuurprijs-winnaar De Keyzer in Amsterdam is een ode aan de Dubbeltjespanden die in de negentiende eeuw op de plek van het gebouw stonden. “Met identieke baksteen en dezelfde architectonische compositiemiddelen die destijds zijn gebruikt, hebben we een hedendaagse vervanging voor dit stadsblok ontworpen”, vertelde architect Tom Frantzen bij de oplevering in juni aan Architectenweb. Het gebouw omvat nu huurappartementen, groepswoningen, bedrijfsruimten en een gezondheidscentrum.

2011 was ook het jaar van de oplevering van de eerste Solids. Een Solid is een gebouw zonder bestemmingsplan. Degene die een Solid-ruimte huurt mag de ruimte naar eigen wens inrichten. In Amsterdam waren Solid 1, 2 en 11 klaar voor verhuur. Met name Solid 11 in Amsterdam-West, ontworpen door Tony Fretton Architects, was enorm in trek. Stadgenoot veilde de Solid bij wijze van experiment. In één dag meldden 120 huurders zich aan om een ruimte te huren in het nieuwe pand. 39 van hen mocht zich aan het einde van de dag de gelukkige eigenaar van een Solid-woning/winkel/horecagelegenheid noemen.

Andere nieuwsberichten

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

Gisteren, 11:18

Rijksvastgoedbedrijf start aanbesteding voor bouw boekenmagazijn Koninklijke Bibliotheek

Gisteren, 10:40

Rob Moritz treedt terug als directeur 19 het atelier

20 februari, 3:55

Eerste editie van Tilburg Architectuurprijs gelanceerd

20 februari, 2:39

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

Gisteren, 13:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

Gisteren, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

Gisteren, 09:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20

Rijk houdt informatiesessies over bouw nieuwe kerncentrales

20 februari, 9:39

Veel geldverstrekkers verhogen de hypotheekrente weer

19 februari, 3:28
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan