Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: UNStudio
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: UNStudio

Een pixelgevel van UNStudio met textuur en transparantie

6 april 2020, 14:54
Bij de renovatie van een winkelpand in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat heeft UNStudio een bijzondere gevel gerealiseerd. Gegoten ‘stenen’ van roestvrij staal met glas geven de deels transparante gevel een gepixeleerd effect, legt het architectenbureau uit.

UNStudio heeft bij de renovatie twee belendende panden, P.C. Hooftstraat 140 en 142, tot een enkele ruimte gemaakt. Daarmee is The Brick Pixelation een van de grootste winkelobjecten in de straat vol exclusieve modehuizen. Van de haute couture is de winkelgevel een interpretatie, aldus UNStudio: een spel van textuur en transparantie, weefsel en licht.

Rvs en baksteen
De gevel is op de begane grond – rond de etalages en toegangsdeur – opgetrokken uit de gegoten rvs-blokken met hand-verlijmd glas. Daarboven is overgeschakeld op de grijze bakstenen van een traditioneel Nederlands herenhuis. In de onderste rijen metselwerk bevinden zich af en toe de rvs-stenen, bij wijze van korte overgang.

De rvs-stenen hebben verschillende afmetingen en volgen het patroon van het traditionele metselwerk hogerop in de gevel, legt UNStudio uit. De stenen zijn vooraf in grotere stalen geraamtes geplaatst, die vervolgens ter plekke in de gevel zijn aangebracht. De schuiframen achter de gevel vergemakkelijken reiniging en onderhoud.

Omlijsting
De ingang van de woning bestaat uit dezelfde rvs-stenen, maar dan voorzien van ondoorzichtig glas om het zicht op de hal achter de deur weg te nemen. De rvs-deurklink en deurbel zijn eveneens speciaal ontworpen, zodat ze naadloos in het gehele gevelontwerp passen.

De witte raamomlijsting van staal heeft UNStudio binnen in het pand doorgetrokken. De schuine plaatsing van de glazen panelen benadrukt de dynamische uitstraling van de witte omlijsting; dit detail heeft het architectenbureau bij de (kleinere) ramen op de eerste verdieping laten terugkomen.

Broertje
The Brick Pixelation is niet de eerste opvallende gevel die UNStudio aan de straat toevoegt. Hij bevindt zich pal naast, aldus UNStudio, “zijn architecturale broertje” The Looking Glass. “Deze gevelprojecten in de P.C. Hooftstraat draaien vooral om het contrasteren en uitdrukken van detail door middel van schaal en materiaalgebruik”, vertelt Ben van Berkel.

“Het gevelontwerp voor nummer 140-142 is wat dat betreft soberder dan dat van het naastgelegen pand. Op nummer 140-142 zijn de stalen stenen met glas gebruikt om de details op subtiele wijze tot uiting te brengen, zodat er een moderne interpretatie van het traditionele metselwerk van Nederlandse herenhuizen ontstaat.”

“En waar de raampartijen van nummer 138 meerdere bouwlagen beslaan en naar voren steken, zijn die van nummer 140-142 verzonken en hebben ze op de eerste verdieping de traditionele afmetingen behouden”, legt Van Berkel uit.

Glazen gevel
Naast de twee bijzondere gevels van UNStudio vindt de wandelaar in de Pieter Cornelisz Hooftstraat op nummer 94 de Crystal Houses: de gevel uit glazen ‘stenen’ naar ontwerp van MVRDV.