Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: bloomimages
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio

Bewoners gebouw UNStudio in München kunnen woning aanpassen aan hun activiteiten

11 februari 2021, 14:34
In München is gestart met de bouw van een appartementencomplex naar ontwerp van UNStudio. Het gebouw Van B, dat niet ver van het Olympisch park komt te staan, bestaat uit woningen die op eenvoudige wijze kunnen worden omgetoverd van bijvoorbeeld woonkamer naar werkkamer. Daartoe heeft het bureau een analoog systeem bedacht.

In plaats van digitale technologie te gebruiken om ‘slimme’ woningen te creëren, bedacht UNStudio een systeem met aanpasbare scheidingswanden en een ‘plug-in’-meubelsysteem. Hiermee kunnen de bewoners hun appartement van veertig vierkante meter eenvoudig doen veranderen in woon-, werk- of slaapkamer en zo de woning aanpassen aan hun activiteiten.

De flexibiliteit zit in het feit dat ieder element in verschillende opstellingen toepasbaar is. De multifunctionele onderdelen kunnen aan één kant opengeklapt worden en aan de andere kant worden samengevoegd. Hierdoor sluiten alle modules altijd perfect op elkaar aan, welke elementen de bewoner ook kiest en onafhankelijk van de opstelling binnen de woning, aldus UNStudio.

Bewoners kunnen hun persoonlijke plug-inconfiguratie selecteren uit een catalogus die negen verschillende elementen bevat, meldt het bureau voorts.  

Diagonale erkers
Aan de straatzijde bestaat het gebouw uit balkons en erkers. Door de erkers diagonaal te plaatsen, krijgen de bewoners 180 graden zicht op de straat en privacy ten opzichte van de buren. Ook geven de erkers het gebouw een sculpturaal karakter.

Aan de kant van de binnenplaats komen drie verdiepingen hoge loftwoningen, die via een schuifpui toegang hebben tot hun buitenruimte. De woningen bieden vrijheid om ze op een eigen manier in te delen en hebben een eigen adres, waardoor ze als het ware afzonderlijke huizen binnen een appartementencomplex vormen.

Het complex is verder voorzien van een dakterras dat voor alle bewoners toegankelijk is. Ook zijn er gemeenschappelijke ‘keukenlounges’, die ruimte bieden om te socializen, werken en recreëren buiten de eigen woning om. Tot de andere functies behoren een fitnesspatio en een fietsenreparatieruimte en er zijn deelauto’s en -fietsen aanwezig.

Duurzaamheid
Het project voldoet aan alle strenge duurzaamheidsrichtlijnen van Duitsland. Tijdens de nieuwbouw worden bovendien delen van de fundering en bouwelementen van de kelder van het oorspronkelijke gebouw op dezelfde plek hergebruikt en worden de keldermuren versterkt. Hierdoor is het mogelijk om te besparen op bouwmaterialen en verloopt het bouwproces sneller.

De beplanting op het dakterras zorgt voor verkoeling binnen het gebouw, terwijl de hoeveelheid daglicht binnen de appartementen wordt geoptimaliseerd door strategische plaatsing van de erkerramen, zo laat UNStudio weten.

Volgens de huidige planning wordt het gebouw in 2023 opgeleverd.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

23 februari, 1:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

23 februari, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

23 februari, 9:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

22 februari, 5:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

23 februari, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

22 februari, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan