Copyright: WAX
Copyright: WAX
Copyright: WAX
Copyright: WAX
Copyright: WAX
Ontwerpstappen
Copyright: UNStudio
Conceptdiagram
Copyright: UNStudio
Conceptdiagram
Copyright: UNStudio
Circulatie
Copyright: UNStudio
Landschap
Copyright: UNStudio
Kaders
Copyright: UNStudio
Duurzaamheid
Copyright: UNStudio
Copyright: WAX
Copyright: WAX
Copyright: WAX
Copyright: WAX
Copyright: WAX
Ontwerpstappen
Copyright: UNStudio
Conceptdiagram
Copyright: UNStudio
Conceptdiagram
Copyright: UNStudio
Circulatie
Copyright: UNStudio
Landschap
Copyright: UNStudio
Kaders
Copyright: UNStudio
Duurzaamheid
Copyright: UNStudio

UNStudio wint ontwerpcompetitie in Roemenië met gelaagd gebouw

21 juli 2022, 16:19
UNStudio heeft de competitie gewonnen voor een grootschalige ontwikkeling in het historische centrum van de Roemeense stad Iasi. Het voorstel van UNStudio voor het project Palas Residential valt op door de bescheiden hoogte van het volume en het gebruik van het plaatselijke hoogteverschil.

Vier internationale teams bereikten de shortlist in de ontwerpcompetitie voor Palas Residential. Met de selectie van zijn voorstel laat UNStudio de tegenstrevers MVRDV, Foster+Partners en Zaha Hadid Architects achter zich. De jury noemde het plan van UNStudio “het meest complete en evenwichtige antwoord op de complete reeks criteria binnen het thema van de wedstrijd.”

Passend bij de stad
Volgens de juryleden reageert UNStudio “met grote creativiteit en vernieuwing op alle uitdagingen die volgen uit de kenmerken van de locatie.” Naast een hoogteverschil kenmerkt de beoogde locatie zich door de directe nabijheid van waardevol historisch en cultureel erfgoed.

Ook zei de jury over het voorstel van UNStudio: “De volumetrische oplossing is de meest afgeplatte van alle voorstellen: een plan dat zich verhoudt tot de skyline van de stad en tegelijkertijd een versterking is van het plein van het cultuurpaleis.”

Gevarieerde context
De locatie bevindt zich op de grens van het lager gelegen stadsdeel Sf Andrei, waar zich veel kleinschalige woongebouwen bevinden, en het hogere deel. Deze buurt, met onder andere het cultuurpaleis (Palatul Culturii) en een rijkdom aan kerken en monumenten is  in de woorden van UNStudio “één van de  meest cultureel en historisch ‘geladen’ plekken in Iasi.”

Bovendien komt Palas Residential ook te liggen nabij Palas Campus, het nieuwe hoofdkantoor van Amazon en het Palas Iali Ensemble, een stedelijke herontwikkelingsproject met gemengd programma, dat onder andere het grootste winkelcentrum van de regio omvat. Deze nabijheid biedt mogelijkheden voor het creëren van een eigentijdse en levendig stedelijke omgeving.

Om het nieuwe Palas Residential – en diens nieuwe gemeenschap - in deze gevarieerde omgeving in te bedden heeft UNStudio het complex ontworpen met een opvallend ruimtelijk gebaar. Het gebouw krijgt een niveau dat als het ware een voortzetting is van het hoger gelegen maaiveld. Dit niveau, aangeduid als de ‘horizon’ bevordert zowel ruimtelijk als programmatisch de gewenste integratie.

Het ‘horizon’-concept
De horizon is een zeer transparant niveau dat rondom uitzichten over de Iasi biedt. Dit niveau gaat de maatschappelijke en culturele programma’s huisvesten, naast multifunctionele ruimten. Doordat het een fysieke uitbreiding van het aangrenzende park en de openbare ruimte van de Palatstraat (Strada Palat) is, wordt de stad hier als het ware in het gebouw gebracht.

Tegelijkertijd verdeelt de ‘horizon’ het gehele gebouw in drieën, waardoor het minder massief oogt.  Het onderste gebouwdeel vormt de plint, die ruimte biedt aan onder meer een parkeergarage, winkels en woningen. Met een ‘aardse’, stenige materialisatie vormt de plint de ‘rots’, als stevige basis.

Hierboven ligt de transparante, dubbelhoge ‘horizon’ met groen en publieke functies; daarop verrijzen de woonlagen met gevels in hout en glas. In dit derde bouwdeel bevindt zich het overgrote deel van de appartementen. Geïnspireerd op de topografie van de locatie krijgt dus elk gebouwdeel een eigen, passende materialisering en programmatische invulling.

Kijkkaders
UNStudio heeft Palas Residential ontworpen met een aantal ‘vensters’ op de omliggende monumenten. Op het niveau van de horizon creëren grote bakstenen kaders voor bezoekers en bewoners die op het binnenplein lopen verschillende perspectieven op de stad en zorgen zo voor een visuele verbinding tussen de nieuwe ontwikkeling en de historische omgeving.

De voortzetting van de openbare ruimte in het gebouw, met onder andere de maatschappelijke en culturele functies die mensen hier ook het gebouw intrekken, maakt Palas Residential ook fysiek een verbinder. Het complex brengt ruimtelijk de wijk Sf Andrei en het gebied van het cultuurpaleis bij elkaar, legt UNStudio uit.

“UNStudio is er trots op om architectuur met een duidelijk verhaal te ontwerpen, gericht op hoe mensen ruimte ervaren”, zegt Ben van Berkel. “Deze stedelijke en culturele setting biedt een uitdagende en spannende locatie voor ons om een nieuwe architecturale ervaring aan Iasi toe te voegen. We zijn van mening dat binnenstedelijke ontwikkelingen in plaats van ‘oneliner-oplossingen’ een zeer contextuele aanpak vereisen, die waarde toevoegt aan de stad en voor alle mensen.”
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

23 februari, 1:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

23 februari, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

23 februari, 9:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

22 februari, 5:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

23 februari, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

22 februari, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan