Copyright: Play-Time Barcelona
Copyright: Play-Time Barcelona
Copyright: Play-Time Barcelona
Copyright: Play-Time Barcelona
Copyright: Play-Time Barcelona
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: Play-Time Barcelona
Copyright: Play-Time Barcelona
Copyright: Play-Time Barcelona
Copyright: Play-Time Barcelona
Copyright: Play-Time Barcelona
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio

UNStudio ontwerpt hybride kantoorgebouw met bijzonder lage CO2-voetafdruk

22 februari, 15:49
In samenwerking met de lokale partner HYP Architects heeft UNStudio het winnende ontwerp gemaakt voor het Kyklos-gebouw in Belval, Luxemburg. Het gebouw is het sluitstuk van een grootschalige gebiedstransformatie en vormt biedt onderdak aan onder meer het hoofdkantoor van vastgoedontwikkelaar Atenor. Het gebouw is ontworpen met een zo laag mogelijke CO2-voetafdruk.

Belval, een wijk in de stad Luxemburg, heeft in de afgelopen jaren een succesvolle herontwikkeling ondergaan. Het voormalige industrieterrein is nu een volwaardige stadskern met zowel woningen als een nieuw zaken- en dienstencentrum, compleet met een universiteitsgebouw, wetenschappelijk instituut, kantoorruimten, hotels en winkels. Het Kyklos-gebouw betekent het sluitstuk voor de wijk Central Square.

Lage CO2-voetafdruk
Vanaf het begin waren UNStudio en HYP Architects vastbesloten om een gebouw te ontwerpen met een zo laag mogelijke CO2-voetafdruk. “Inmiddels weten we hoe we functionerende klimaatneutrale gebouwen moeten ontwerpen”, zegt UNStudio. Momenteel richt het bureau zich op de ontwikkeling van betere ontwerpen voor gebouwen met een lage CO2-voetafdruk. “Hiermee willen we onze praktijk afstemmen op het Akkoord van Parijs en de EU Taxonomie”, verklaart het bureau.

De afgelopen jaren werd bij het ontwerpen van nieuwbouw vooral gekeken naar de operationele CO2-uitstoot van een gebouw. UNStudio wijst erop dat feitelijk gedurende de eerste 40 gebruiksjaren van een gebouw het operationele gebruik slechts goed is voor zo’n 10% van de totale CO2-voetafdruk; de overige 90% van de CO2 zit in de gebruikte bouwmaterialen.

“Natuurlijk blijft operationele CO2 een belangrijk aandachtspunt, maar voor het ontwerp van het Kyklos-gebouw is de aandacht vooral gericht op de totale (levenslange) CO2-voetafdruk”, legt UNStudio uit.

Carbon-based design
Het ontwerpteam heeft daarbij al in een vroeg stadium van het proces gunstige beslissingen kunnen nemen door het gebruik van een prototype van de Carbon Builder. De Carbon Builder maakt deel uit van een set aan gereedschappen die UNStudio momenteel ontwikkelt als “volwaardige duurzame ontwerprichtlijn”.

Deze ontwerprichtlijn moet, naast andere toepassingen, ontwerpers inzicht geven in de CO2-impact van hun ontwerpen. Met het onderdeel Carbon Builder kunnen de ontwerpers een veelheid aan opties bestuderen en op basis daarvan de CO2-voetafdruk van het project waaraan ze werken, verkleinen. Bij het Kyklos-gebouw kon de CO2-voetafdruk met zo’n 80% worden verlaagd ten opzichte van het gebruikelijke Luxemburgse kantoorgebouw, meldt UNStudio.

Het beste materiaal
Bij Kyklos kunnen 100% gerecycled staal en duurzamere betonmengsels worden gebruikt, waardoor het project aanzienlijk beter scoort op het vlak van CO2, meldt UNStudio. Dit afgezet tegen de functie-gebruikseisen verkozen de architecten een hybride staal-betonconstructie boven andere bouwmethoden. Het staat volgens hen vast dat deze hybride oplossing op de lange termijn voor betere CO2-prestaties zorgt.

Een eerste stappenplan laat zien dat er in het gunstigste geval 115 kg CO2-equivalent/m2 haalbaar is. Daar staat een gemiddelde waarde van 580 kg CO2-eq./m2 voor een doorsnee Luxemburgs kantoorgebouw tegenover. De architectenbureaus verwachten dat het Kyklos-gebouw BREEAM Outstanding- en WELL Platinum-certificeringen verkrijgt.

“Onze nieuwe carbon tools laten zien dat hout niet altijd de beste optie is en dat duurzame gebouwen er niet allemaal hetzelfde uit hoeven te zien”, zegt Ben van Berkel. “Dit is het bewijs dat interessante geometrie en een hoog duurzaamheidsniveau elkaar absoluut niet hoeven uit te sluiten.”

Middelpunt in de omgeving
Kyklos – Grieks voor ‘cirkel’ – vormt straks het middelpunt van het Agora-masterplan en is strategisch gelegen in het hart van de wijk, pal naast de ‘Place des Bassins’. Gebiedsontwikkelaar Agora neemt, naast vastgoedontwikkelaar Atemor en IT-onderneming Ar?s Group zijn intrek in Kyklos.

Het opvallende ontwerp van de Place des Bassins verbindt twee bassins – overblijfselen van de staalfabriek die hier ooit stond – in een soort oneindige lus. Die symboliseert het samenbrengen van het vroegere industrieterrein met de transformatie ervan tot nieuwe wijk. Het nabijgelegen gebouw vormt de derde ring: een duurzame verbinding die de toekomst van deze transformatie weergeeft.

Bij het ontwerp van het gebouw is ernaar gestreefd om de bijzondere elementen van het terrein te benadrukken en een eigenzinnig gebouw te ontwerpen. De gebouwvorm moet duidelijk tot deze kenmerken zijn te herleiden, legt het architectenbureau uit. Het masterplan, de hoofdwandelroute en het bestaande centrale plein zijn alle meegenomen in het ontwerp dat niet alleen is geïnspireerd is op de omgeving, maar haar ook complementeert. Het resultaat combineert de cirkelvormige geometrie van het plein met de loodrechte vormgeving van de omliggende gebouwen.

Transparant en toekomstbestendig
Het Kyklos-gebouw biedt acht verdiepingen kantoorruimte boven een parterre voor gemengd gebruik. In totaal beslaat het gebouw 7.600 m2 bovengronds, aangevuld met een kelderruimte van 2.250 m2. In het ontwerp is een hoge mate van transparantie en daglichttoetreding nagestreefd. Een hoek van het gebouw is uitkragend geplaatst op de lager gelegen verdiepingen, waardoor een overstek ontstaat die schaduw en verkoeling biedt op zonnige dagen.

De lobby is ontworpen als een gemeenschappelijke ruimte en omvat zowel de hoofdreceptie als bedrijfsruimten. Deze ruimten zijn van binnen en van buiten direct toegankelijk. Een grote wenteltrap zorgt voor een visuele verbinding met de Place des Bassins buiten en stimuleert de gebouwgebruikers tot het nemen van de trap in plaats van de lift.

De vloeren van Kyklos vertakken zich vanuit de ronde kern en zijn opgehangen aan staalkabels. Hierdoor is er een minimum aan draagconstructies nodig en zijn de verdiepingen flexibel in te delen. Dit draagt bij aan de toekomstbestendigheid van het gebouw.

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan