Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Bijeenkomst van het ontwerpteam in Austin, VS, februari 2023
Copyright: UNStudio
Bijeenkomst van het ontwerpteam in Austin, VS, februari 2023
Copyright: UNStudio
Bijeenkomst van het ontwerpteam in Austin, VS, februari 2023
Copyright: UNStudio
Bijeenkomst van het ontwerpteam in Austin, VS, februari 2023
Copyright: UNStudio

Team met UNStudio gekozen voor ontwerp ingrijpend ov-project in Austin

8 maart 2023, 10:58
Het team van UNStudio, HKS en Gehl is door het Austin Transit Partnership (ATP) gekozen voor het architectonisch en stedenbouwkundig ontwerp rond Project Connect, een uitgebreid programma rond het openbaar vervoer in de Texaanse hoofdstad. Het team legt grote nadruk op een mensgericht ontwerp in de ingrijpende uitbreiding van het ov-netwerk.

Project Connect staat voor een uitbreiding van het openbaar vervoersysteem van Austin, die een belangrijke verandering zal betekenen. Het project is een door kiezers goedgekeurde investering in lightrail, uitbreiding van busroutes en andere diensten in de gehele stad.

International ervaring en lokale kennis
UNStudio, HKS en Gehl gaan een technologisch geavanceerde en tegelijkertijd mensgerichte vervoerservaring ontwerpen, die bovendien past bij de cultuur en het landschap van Austin, zo laat het team weten. De drie partijen hebben wereldwijde ervaring in (grootschalige) infrastructurele projecten, maar met HKS – dat kantoren heeft in onder andere Austin – ook kennis van de lokale situatie.

Voor ATP is die combinatie van internationale expertise in het ontwerp van transitprojecten en openbare ruimten, met “een directe sensitiviteit voor de specifieke cultuur en het erfgoed van Austin” een belangrijke factor, legt Peter Mullan, ATP Executive Vice President for Architecture and Urban Design uit.

“Project Connect geeft ons de mogelijkheid om onze gemeenschap hechter te maken en om onze kernwaarden aan te passen aan onze voortdurende groei en onze steeds meer stedelijke toekomst.” Om die belofte waar te maken, moet een mensgerichte benadering centraal staan in het ontwerpproces en “dit team brengt die focus in ons gezamenlijke werk.”

Participatie
In november 2020 gaven de inwoners van Austin middels verkiezingen hun goedkeuring aan Project Connect en de oprichting van de onafhankelijke instantie Austin Transit Partnership. ATP is verantwoordelijk voor de implementatie van het nieuwe openbaar vervoerssysteem. De organisatie werkt daarbij nauw samen met de stad Austin, ov-aanbieder CapMetro en de inwoners van Austin, die expliciet tot betrokkenheid worden uitgenodigd.

Ontwerponderzoek en visievorming beginnen in maart 2023 en lopen door in de projectontwikkelingsfase. ATP zal in het voorjaar van 2023 een geactualiseerd lightrail-implementatieplan delen.

In deze video geeft het team UNStudio, HKS en Gehl meer inzicht in de benadering en doelen van het project.
https://vimeo.com/805052034