Opening van lezingenprogramma door architect Astrid Piber van UNStudio
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Presentatie door architect Hedwig Heinsman van Aectual
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)
Copyright: Dutch Architecture Photographers (DAPh)

Gevel 2022: een blik op de gevel van de toekomst

1 juni 2022, 12:07
Op de eerste dag van Gevel 2022 organiseerde UNStudio een hoogstaand en internationaal lezingenprogramma dat een blik bood op de gevel van de toekomst. Hoe die gevel eruit komt te zien, hoe die gemaakt wordt en waar die aan moet voldoen, dat wordt nu snel duidelijk. Dat is ook goed zichtbaar op de vele stands en de tentoonstellingen op Gevel 2022. Een impressie aan de hand van vier concepten en een synthese.

Vier concepten
In Californië is een 3D-geprint interieur te vinden waarvan het gebruikte materiaal al drie keer eerder in een 3D-print is gebruikt, waaronder het tijdelijke paviljoen rond het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in Amsterdam. Is een paviljoen niet meer nodig, dan wordt het materiaal geshredderd en kan er een nieuwe print mee gemaakt worden, legde architect Hedwig Heinsman van Aectual uit. Daarmee is zo’n materiaal ideaal voor tijdelijke paviljoens, maar ook voor interieurs, waarvan we toch weten dat die soms behoorlijk snel weer vernieuwd worden. In haar presentatie liet ze ook een nieuw, sterk golvend, akoestisch paneel zien dat nu ook veel in interieurs toegepast wordt. Dat blijft het voordeel van 3D-printen, benadrukte Heinsman: de vormvrijheid. Door een digitale workflow is het heel eenvoudig om unica te maken. Iets wat ook terugkwam in de presentatie door Studio RAP, dat hun digitale workflow op steeds nieuwe materialen toepast: aluminium, keramiek, CLT, kurk…

Bacteriën kunnen nu al de rol van cement overnemen als verbindend element in tegels. Vergruisd, hergebruikt graniet kan, onder specifieke omstandigheden, door bacteriën in 72 uur gebonden worden tot een sterke straattegel. Dit proces is ontwikkeld door het Britse Biomason en wordt in Nederland nu op de markt gebracht door StoneCycling, dat ook al bakstenen levert die tot wel 40% uit oude bakstenen bestaan.

Biobased PV-panelen, ook die bestaan al, en worden nu bijvoorbeeld toegepast bij het nieuwe ontvangstpaviljoen voor Novartis in Basel. De paviljoen is ontworpen door de Italiaanse architect Michele de Lucchi, de actieve gevel is uitgewerkt door het Zwitserse iArt. En dat laatste bureau vertelde op Gevel 2022 over het project. De ruitvormige glazen gevelpanelen zijn voorzien van PV-panelen uit biopolymeren, maar zijn ook zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant voorzien van ledverlichting. Om die aanlichting van het paviljoen is het uiteindelijk te doen: het paviljoen moet een opvallend en dynamisch baken in de stad vormen. Maar wat is er dan mooier als dat de elektriciteit die dat kost ook door het gebouw zelf wordt opgewekt, stelde Valentin Spiess van iArt. De biobased PV-panelen vangen ook ultraviolet licht en hebben daarom de eigenschap dat ze vroeger en later op de dag beter presteren en midden op de dag een lagere piek in de opbrengst hebben. Voor deze toepassing werkte dat goed. Het betekent niet dat de mediagevel continu aan kan staan; deze licht ieder half uur op zolang de de opgewekte elektriciteit dat toelaat.

https://vimeo.com/709092861

Het ontvangstpaviljoen voor Novartis laat ook zien dat ontwerpen met energieopwekkende gevels een eigen architectuur kan opleveren. De afgelopen decennia zijn we toch vooral bezig geweest met het proberen te integreren van niet zo fraaie PV-panelen op en aan onze gebouwen, stelde Wouter van Strien van Solar Visuals. De huidige beweging is om ze onzichtbaar te integreren. Maar wat als we heel andere gevels zouden ontwerpen, waarvan je niet per se ziet dat ze elektriciteit opwekken, maar waarvan wel duidelijk is dat het iets heel anders is, gaf Van Strien het publiek mee. De ontwerpen van designer Marjan van Aubel wijzen al die kant op. Haar ontwerp Sunne is een bijzonder fraaie lamp die overdag elektriciteit verzameld en die ‘s avonds als een soort ondergaande zon weer kan uitstralen.

Synthese
Waar leiden alle ontwikkelingen uiteindelijk naartoe? De gevel van de toekomst wordt ontworpen in een digitale workflow, waarin parametrische ontwerptools voor een verregaande optimalisatie zorgen. De gevel wordt meestal computergestuurd gemaakt, misschien zelfs ge-3D-print, wat maatwerk mogelijk maakt. De toegepaste materialen worden zo slank mogelijk toegepast, zijn op zijn minst circulair, maar een heel aantal van de toegepaste materialen heeft ook een biologische oorsprong. Elk onderdeel in de gevel is te vervangen en uit elkaar te halen, zodat de gevel te upgraden is, en alle materialen erin oneindig te upcyclen zijn. Steeds meer gebouwen wekken daarbij ook via de gevel elektriciteit op, wat een nieuwe architectuur oplevert, en waar dat gepast is geeft de gevel toch ook af en toe licht.

Gevel 2022
De beurs Gevel 2022 vindt plaats tot en met donderdag 2 juni 2022 in de Jaarbeurs in Utrecht. Op woensdag 1 juni 2022 organiseert Toko Fuze er een lezingenprogramma, op donderdag 2 juni 2022 organiseert Vakwerk Architecten dat.

Architectenweb is mediapartner van Gevel 2022

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde evenementen

Andere nieuwsberichten

Schiphol zoekt architecten om luchthaven eenduidiger uitstraling te geven

Gisteren, 15:21

Twee woongebouwen op plek oude Renault-garage in Zwolle

Gisteren, 14:26

Woontorens Bossa Nova vormen sluitstuk woningbouw in Haarlems Aziëpark

Gisteren, 13:29

Woongebouwen met houten modules vervangen verouderde portiekflats Schalkwijk

Gisteren, 10:34

‘Bouwsector krimpt in 2024 maar herstelt komende twee jaar’

Gisteren, 16:17

ING: directe uitstoot bouwsector daalt nog amper

Gisteren, 11:07

Pensioenfederatie doet niet meer mee aan Woontop minister Keijzer

Gisteren, 09:16

Brabant trekt beurs om restauratie monumenten te bevorderen

5 december, 1:58

Stroomnet ook in Zuid-Holland vol, grootverbruikers op wachtlijst

5 december, 9:50

Kamer teleurgesteld in ‘oppervlakkige’ stikstofplannen Wiersma

4 december, 3:37
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan