Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Open oproep: deel bij projecten de materiaalgebonden CO2-uitstoot per m2

29 januari, 14:40
Projecten en hun materiaalgebonden CO2-uitstoot / m2 – daarvan willen we bij Architectenweb begin maart 2024 verschillende overzichten van publiceren. Hebben jullie de materiaalgebonden CO2-uitstoot / m2 uitgerekend of doen jullie dat op korte termijn? Willen jullie die resultaten dan met ons delen?

In het Akkoord van Parijs, uit 2015, is de doelstelling uitgesproken om de aarde niet meer dan 1,5 graad te laten opwarmen door de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. In 2030 moet de CO2-uitstoot met de helft verminderd zijn, in 2050 moet de CO2-uitstoot bijna op nul uitkomen.

Van alle CO2 die er jaarlijks uitgestoten wordt, is wereldwijd zo’n 38% afkomstig van de gebouwde omgeving. Het gaat dan vooral om de verwarming, koeling, verlichting en het onderhoud van die gebouwen. In de afgelopen decennia zijn zeker bij nieuwbouw op dat vlak grote stappen gezet en zijn steeds meer gebouwen energieneutraal geworden.

De aandacht verschuift daarom nu snel naar de materiaalgebonden CO2-uitstoot. In de Nationale Milieudatabase (NMD) gaat het dan om module 1-5, om de uitstoot tijdens de productiefase en de bouwfase. Als het om die materiaalgebonden CO2-uitstoot gaat, zijn er nog grote stappen te zetten. Nu is nog zo’n 11% van de wereldwijde CO2-uitstoot te relateren aan het materiaalgebruik van gebouwen. Die uitstoot moet snel omlaag.

Het Dutch Green Building Council (DGBC) heeft met NIBE uitgerekend wat het Akkoord van Parijs betekent voor de Nederlandse bouwproductie en komt bijvoorbeeld voor gestapelde woningbouw op deze grenswaarden om als ‘Paris Proof’ te gelden: 
     
– 2023: 220 kg CO2 / m2 BVO
– 2030: 139 kg CO2 / m2 BVO
– 2040: 83 kg CO2 / m2 BVO
– 2050: 50 kg CO2 / m2 BVO

Voor kantoren en renovatie / transformatieprojecten gelden weer andere grenswaarden. Zie voor de overzichten hiervan het onderzoek van DGBC en NIBE.

Om inzicht te geven in wat er qua CO2-uitstoot / m2 nu al mogelijk is en hoe een architectuur met een iets lagere of veel lagere CO2-uitstoot er dan uitziet, willen we bij Architectenweb begin maart twee overzichten publiceren: één rond nieuwbouw en één rond renovatie / transformatie. Omdat het hergebruik van bestaande gebouwen enorm veel CO2-uitstoot scheelt, verzamelen we die projecten in een apart overzicht.

  1. Nieuwbouwprojecten en de kg CO2-eq / m2 die daarin nu behaald wordt. Het kan daarbij gaan om gerealiseerde projecten of projecten die nog gebouwd gaan worden;
  2. Renovatie / Transformatieprojecten en de kg CO2-eq / m2 die daarin nu behaald wordt. Ook hierbij kan het gaan om gerealiseerde projecten of projecten die nog gebouwd gaan worden.

Insturen van projecten
De overzichten zullen verschijnen in de redactionele stroom op de homepage van Architectenweb. In deze overzichten willen we projectpublicaties uit de projectengids van Architectenweb embedden. Het verzoek is daarom om jullie projecten te publiceren in de projectengids van Architectenweb en een begeleidend mailtje te sturen aan Michiel van Raaij, hoofdredacteur van Architectenweb, met de CO2-uitstoot / m2, en een korte toelichting.

Bij die toelichting zijn we heel erg benieuwd om te horen met welke ingrepen jullie het grootste verschil hebben kunnen maken, welke uitdagingen jullie tegen zijn gekomen, welk rekenprotocol jullie gebruikt hebben (en gebruikte database(s) en software), en op welke MPG het project ook uitkwam. Wat betreft de CO2-uitstoot / m2 graag onderscheid maken tussen de uitstoot en de opslag, in de vorm van ‘zoveel uitstoot min zoveel opslag is eindresultaat’ (zoals ook omschreven in De Nieuwe Normaal). Ook zijn we benieuwd of jullie de fundering en eventuele ondergrondse parkeergarage meegerekend hebben.

Zouden jullie deze toelichting willen noteren in de factsheet die we samen met LEVS architecten opgesteld hebben? Het zijn niet veel velden, en iedereen die de factsheet instuurt, zal ook de factsheets van de andere inzenders ontvangen.

https://architectenweb.nl/downloads/factsheet

Dit alles om van elkaar te leren!

De inzendingen ontvangen we graag uiterlijk vrijdag 1 maart 2024.

Om projecten op Architectenweb.nl te kunnen publiceren heb je een gratis persoonlijk account nodig en hebben jullie een (gratis) bedrijfsprofiel nodig. Hebben jullie een van beide nog niet, maak dat dan nu aan! Koppel vervolgens jouw persoonlijke account aan jullie bedrijfsaccount om van daaruit projecten te kunnen publiceren.

Ieder architectenbureau kan gratis vijf projecten publiceren in de projectengids op Architectenweb.nl. Willen jullie meer projecten publiceren? Dan kunnen jullie ook lid worden van Architectenweb.

Meer informatie over carbon-based design
Willen jullie meer weten over ontwerpen op CO2-uitstoot, dus carbon based design? Een goed startpunt is de compacte publicatie Carbon-based Design door LEVS architecten. De podcast over dat onderzoek met Jurriaan van Stigt van LEVS architecten is een aanvulling en verduidelijking daarvan.

Een verdere verdieping is te vinden in de avonden rond carbon-based design die in Rotterdam georganiseerd worden, de Carbon Stories. Deze avonden zijn op YouTube terug te kijken. Een aanrader is de avond Architects, let's calculate and act on CO2 reduction!

Tenslotte is bij het Dutch Green Building Council ook veel informatie over carbon-based design te vinden binnen hun thema ‘Paris Proof’: https://www.dgbc.nl/themas/paris-proof

Andere nieuwsberichten

Mecanoo en De Urbanisten presenteren masterplan voor De Kaai in Rotterdam

Gisteren, 11:35

Nieuw Museumpark Vonk in Eindhoven krijgt biobased museumgebouw

30 april, 5:31

Herindeling van een vooroorlogse woning creëert een eigentijdse loft

30 april, 2:16

Afsprakenbrief getekend voor ontwikkeling multifunctioneel complex ArenaPoort West

30 april, 12:06

Hoogeveen krijgt eerste nieuwbouw met verwarming op waterstof

Gisteren, 17:15

Branche wil hoger isolatietempo door nieuwe opsporingsmethodes dieren

Gisteren, 10:43

Zuid-Holland organiseert op 5 september eerste woonconferentie

Gisteren, 09:19

Een avond met Jeanne Gang in het Nieuwe Instituut

30 april, 3:00

Wiegerinck ontwerpt nieuw ziekenhuis in Almelo

30 april, 1:28

Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

30 april, 10:27
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan