Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Brasa Village, Amsterdam
Copyright: FARO Architecten
Klompenmaker, Alphen aan de Rijn
Copyright: FARO Architecten
Koepel, Haarlem
Copyright: FARO Architecten
Koepel, Haarlem
Copyright: FARO Architecten
Laurierkwartier, Utrecht
Copyright: IC4U
Laurierkwartier, Utrecht
Copyright: IC4U
Laurierkwartier, Utrecht
Copyright: IC4U
Pasteur, Haarlem
Copyright: FARO Architecten
Rosmolenbuurt, Zaandam
Copyright: FARO Architecten
Zes woningbouwprojecten van FARO en hun materiaalgebonden CO2-uitstoot
Afgelopen week deelden we op Architectenweb tien woningbouwprojecten en negen utiliteitsbouwprojecten en hun materiaalgebonden CO2-uitstoot. In aanvulling hierop heeft FARO architecten nog zes woningbouwprojecten gedeeld waarvan het bureau de materiaalgebonden CO2-uitstoot heeft uitgerekend.
Zie ook: Tien woningbouwprojecten en hun materiaalgebonden CO2-uitstoot

Zie ook: Negen utiliteitsbouwprojecten en hun materiaalgebonden CO2-uitstoot

Voor zijn berekeningen heeft FARO architecten gebruikgemaakt van de software Bimpact die gekoppeld is aan de Revit-modellen van de verschillende projecten. Zo heeft het bureau de MPG’s en materiaalgebonden CO2-uitstoot kunnen uitrekenen. In deze berekeningen zijn de funderingen, eventuele kelders en PV-panelen meegenomen.

Omdat met Bimpact CO2-opslag nog niet berekend kan worden, ontbreekt die informatie in onderstaand overzicht.
Brasa Village, Amsterdam (met Homes Factory)
276 kg CO2 / m2
Waar de A9 in Amsterdam Zuidoost in de nieuwe Gaaspertunnel verdwijnt, is bovenop die tunnel het nieuwe Brasa Park gerealiseerd. Aan dit park wordt nu een flexwoningenbuurt gerealiseerd. FARO architecten heeft samen met de gemeente Amsterdam het stedenbouwkundige plan hiervoor opgesteld en ontwerpt binnen de buurt ook vijf woongebouwen met in totaal 170 woningen. Om de prefab woningen efficiënt te kunnen fabriceren is voor een hoge mate van repetitie gekozen. “Tachtig procent van de flexwoningen is gestandaardiseerd als tweekamerwoningen van 38m², de overige twintig procent is een mix van studio’s en twee- of driekamerwoningen.”

De prefab woningen in het project worden gemaakt door Homes Factory en bestaan uit een stalen chassis met een opbouw uit dampopen geïsoleerde HSB-elementen. De niet-dragende binnenwanden zijn uitgevoerd als metal stud. De gevelafwerking is een combinatie van geperste bamboe latten en biobased en circulaire Kerloc beplating. “Elk bouwblok wordt gekenmerkt door een aantrekkelijke brede houten galerij die tevens dienst doet als buitenruimte voor de bewoners.” De houten galerijen en buitentrappen zijn uitgevoerd in Azobé hout.

De woongebouwen hebben een betonnen fundering en voor de begane grond geïsoleerde kanaalplaatvloeren met EPS isolatie. FARO architecten komt uit op een MPG van € 0,78 MKI / m2 BVO / jaar. De materiaalgebonden CO2-uitstoot is 276 kg CO2-eq / m2 BVO.
De Klompenmaker, Alphen aan den Rijn
386 kg CO2 / m2
Woonzorggebouw ‘de Klompenmaker’ biedt ruimte aan 43 ouderenwoningen, waarvan de ene helft sociale huurwoningen zijn en de andere helft gericht is op ouderen met een variërende zorgindicatie. Op een krappe locatie in Alphen aan den Rijn kwam FARO architecten na een parametrisch ontwerpend onderzoek uit op een organisatie rond een centraal atrium. Deze centrale ontmoetingsruimte heeft een warme uitstraling gekregen door de toepassing van hout in de balustrades en de binnengevels daarachter. Aan het atrium, op de begane grond, ligt een ruimte voor dagbesteding.

“Het casco van het gebouw is opgebouwd uit betonnen vloeren en dragende kalkzandsteen wanden. Het gevelpakket bestaat uit kalkzandsteen met isolatieplaten gebaseerd op minerale wol, afgewerkt met geel metselwerk. Ter plaatse van de prefab balkons worden steenstrips toegepast. Het gebouw staat op een raster van betonnen funderingsbalken en wordt op een systeem van holle betonnen palen gefundeerd.”

Bij dit project komt FARO architecten uit op een MPG van € 0,66 MKI / m2 BVO / jaar. De uitstootwaarde door het materiaalgebruik komt neer op 1895492,91 kg CO2 voor het hele gebouw. Omgerekend is dit 386 kg CO2-eq / m2 BVO.

Dit project bevindt zich momenteel in de planvorming. Een uitvoeringsbesluit is nog niet genomen.
Woningbouw rond de Koepel, Haarlem
Blok A: 307 kg CO2 / m2 – Blok B: 297 kg CO2 / m2 – Blok C: 249 kg CO2 / m2
Rond de getransformeerde Koepelgevangenis in Haarlem heeft FARO architecten 96 woningen ontworpen, verdeeld over drie nieuwe blokken en een bestaand gebouw. Het gaat om kleine woningen met een oppervlakte van tussen de 23,4 en 25,0 m2.

“In de nieuwbouw zijn de woningen gevat in een betonnen casco dat deels op een ondergrondse parkeergarage landt. Daarmee kunnen we een dubbelfunctie van de fundering realiseren. Het casco is zo ingedeeld dat er binnen één travee twee woningen gerealiseerd worden, die met een metal stud wand van elkaar gescheiden worden. Deze tussenwanden zijn later weer te verwijderen als er behoefte is aan grotere woningen. De niet-dragende gevels worden met HSB-elementen ingevuld, die geïsoleerd worden met minerale wol. Twee blokken worden afgewerkt met een mooie baksteen, één blok is bijzonder: het vrijstaande Blok C krijgt een gevelafwerking in bamboe.”

“Bij het getransformeerde gebouw zijn de bestaande houten vloeren versterkt met multiplex platen. Om de isolatiewaarde van de gevels te verbeteren zijn hier aan de binnenkant voorzetwanden geplaatst. De kozijnen zijn hier voorzien van dubbelglas en het dak is ook goed geïsoleerd.”

Blok A – 24 woningen van 23,4 m2 – MPG: € 0,56 MKI / m2 BVO / jaar – Materiaalgebonden CO2-uitstoot: 307 kg CO2-eq. / m2 BVO

Blok B – 15 woningen van 23,5 m2 – MPG: € 0,57 MKI / m2 BVO / jaar – Materiaalgebonden CO2-uitstoot: 297 kg CO2-eq. / m2 BVO.

Blok C – 54 woningen van 25 m2 – MPG: € 0,54 MKI / m2 BVO / jaar – Materiaalgebonden CO2-uitstoot: 249 kg CO2-eq. / m2 BVO.

Dit project bevindt zich momenteel in de planvorming. Een uitvoeringsbesluit is nog niet genomen.
Laurierkwartier, Utrecht
270 kg CO2 / m2
Op een markante plek in Leidsche Rijn, op de grens tussen de stedelijke Parkwijk en de laagbouw van Hoge Weide, heeft FARO architecten een gesloten bouwblok ontworpen rond een gemeenschappelijke tuin. Om aan te sluiten op de verschillende schalen in de omgeving is het bouwblok ogenschijnlijk opgebouwd uit verschillende ‘panden’ met verschillende hoogtes en uitstralingen. Binnen het bouwblok ligt de gemeenschappelijke tuin voor de helft op een verhoogd parkeerdek en voor de helft in de volle grond. Het gaat om 50 appartementen en 47 grondgebonden woningen.

Het bouwblok heeft een betonnen casco. De fundering bestaat uit betonpalen met een randbalk. De begane grondvloer betreft een kanaalplaatvloer met EPS-isolatie. De woningscheidende wanden zijn van in het werk gestort beton, de vloeren zijn uitgewerkt als betonnen breedplaatvloeren. De niet-dragende binnenwanden zijn bij de woningen gemaakt uit gipsblokken en bij de bergingen uit kalkzandsteenblokken.

De gevel is uitgevoerd in HSB. De gevelafwerking bestaat voor een deel uit traditioneel gemetselde bakstenen, voor een deel uit droog gestapelde bakstenen (ClickBrick) en voor een deel uit houten gevelplanken (gemodificeerd vuren). De kozijnen zijn van hardhout met een aluminium renovatieprofiel eroverheen. De buitengevels zijn voorzien van driedubbele beglazing, de gevels aan de tuin hebben dubbel glas. De houten galerijen, hekwerken en trappen, plus het houten dek, is allemaal uitgevoerd in Azobé hout. Per woning zijn ongeveer zes zonnepanelen toegepast.

FARO komt uit op een MPG van € 0,55 MKI / m2 BVO / jaar. De materiaalgebonden CO2-uitstoot is 270 kg CO2-eq / m2 BVO.
Pasteur, Haarlem (met Finch Buildings)
Blok A: 268 kg CO2 / m2 – Blok B: 278 kg CO2 / m2 – Blok C: 360 kg CO2 / m2
In de naoorlogse wijk Boerhaave in Haarlem Schalkwijk worden 84 verouderde sociale woningen vervangen door 179 nieuwe appartementen verdeeld over drie blokken. Twee van die blokken hebben een corridorontsluiting, het derde blok heeft de vorm van een gesloten bouwblok en heeft een galerijontsluiting. In het gesloten bouwblok wordt onder een verhoogd dek op het maaiveld geparkeerd.

De basis van de woongebouwen bestaat uit een tafelconstructie van betonnen wanden en een breedplaatvloer. Op deze tafelconstructie worden 3D houten units geplaatst volgens het bouwsysteem van Finch Buildings. Met deze units worden 158 appartementen gemaakt. Binnen de betonnen tafelconstructie worden nog 21 appartementen gerealiseerd. Verder is er in de plint ruimte gemaakt voor de kantoren van de eigenaar van de gebouwen; woningcorporatie Elan Wonen.

De 3D houten units van Finch Buildings hebben een structuur van houten kolommen en balken en CLT vloeren / plafonds. De gevels zijn opgebouwd uit HSB-elementen gevuld met minerale wol. Ook de binnenwanden in de woningen zijn uitgevoerd als HSB. Alleen de appartementen op de begane grond hebben binnenwanden van Gibo. De scheidingswanden van de bergingen zijn uitgevoerd in kalkzandsteen blokken. De woongebouwen zijn onderheid met betonnen palen.

De plint heeft een gevelafwerking van baksteen. De houten units hebben een gevelafwerking van bamboe gevelplanken. De plint heeft aluminium kozijnen, de houten units hebben kunststof kozijnen. In het gesloten bouwblok is de galerij opgebouwd uit houten kolommen, liggers en vloerdelen. De balkons in het project zijn een combinatie van stalen frames met een vulling van houten delen en bamboe hekwerken. De trappen binnen zijn een combinatie van hout en staal. In de daken zijn nog enkele lichtstraten opgenomen met aluminium kozijnen.

Wat betreft de materiaalgebonden milieu-impact komt FARO architecten op het volgende overzicht.

Blok A – 62 woningen van 56 m2 – MPG: € 0,582 MKI / m2 BVO / jaar – Materiaalgebonden CO2-uitstoot: 268 kg CO2-eq. / m2 BVO

Blok B – 53 woningen van 52 m2 – MPG: € 0,550 MKI / m2 BVO / jaar – Materiaalgebonden CO2-uitstoot: 278 kg CO2-eq. / m2 BVO

Blok C – 64 woningen van 51 m2 – € 0,768 MKI / m2 BVO / jaar – Materiaalgebonden CO2-uitstoot: 360 kg CO2-eq. / m2 BVO

Dit project bevindt zich momenteel in de planvorming. Een uitvoeringsbesluit is nog niet genomen.
Rosmolenbuurt, Zaandam (met Homes Factory)
256 kg CO2 / m2
In de Rosmolenbuurt in Zaandam worden 95 sociale huurwoningen modulair gebouwd. Binnenvaartschepen brengen de 3D units tot aan de dichtstbijzijnde kade, vanaf daar gaan ze per vrachtwagen naar de bouwplaats. Het woningbouwproject wordt gerealiseerd vanuit de NH Bouwstroom: een samenwerkingsverband van woningcorporaties, gemeenten en leveranciers. Binnen dat bredere kader is voor dit specifieke project een samenwerking opgezet tussen woningcorporatie Parteon, industriële bouwer Homes Factory en FARO architecten.

De woningen in de Rosmolenbuurt bestaan uit twee 3D-units: een begane grond en een eerste verdieping met mansardekap. De 3D units worden geplaatst op een betonnen fundering met betonnen heipalen. Iedere 3D unit bestaat uit een stalen chassis met een dampopen invulling uit HSB en houtvezelisolatie. De begane grondvloer bestaat uit betonnen kanaalplaatvloeren met EPS-isolatie.

Het grootste deel van de gevel is uitgevoerd in minerale steenstrips, rond de openingen in de gevel en onderaan de gevel zijn keramische steenstrips toegepast. Achter de lichte gevelafwerking zorgen Promatect-platen voor de extra brandveiligheid. Op het dak liggen keramische pannen.

De woningen zijn 96 m2 groot en hebben ieder 6-8 PV-panelen. FARO komt in dit project uit op een MPG van € 0,465 MKI / m2 BVO / jaar. De materiaalgebonden CO2-uitstoot is 256 kg CO2-eq / m2 BVO.

Andere nieuwsberichten

diederendirrix lost puzzel Kop Zuidas op

4 uur geleden

Kleurrijk en grafisch interieur voor IT-organisatie

Vandaag, 14:49

Van Ommeren Associates ontwerpt woongebouw volgens community living concept

Vandaag, 13:02

De Werf wordt groene en ruime woonwijk in Oegstgeest en Bio Science Park

Vandaag, 11:29

Rijk investeert 50 miljoen euro in Noordzeekanaalgebied, een van vijf gebieden waar windenergie aan land komt

Gisteren, 17:30

Commissie: meer oog voor omgeving nodig bij uitbreiding Defensie

Gisteren, 16:30

BiermanHenket breidt managementteam uit

Gisteren, 11:07

SFA organiseert evenement ‘Architect van je eigen werk!’

28 mei, 2:20

PBL: provincies zouden integralere plannen moeten maken op de langere termijn

28 mei, 9:45

Oorzaak instorten parkeergarage snel duidelijk, denkt architect

28 mei, 9:00
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan