Copyright: GroupA
Copyright: GroupA
Copyright: GroupA
Copyright: GroupA
Copyright: GroupA
Copyright: GroupA
Copyright: GroupA

Group A presenteert concept voor Paris Proof Stadsblok

14 juni, 10:00
In het akkoord van Parijs is afgesproken ieder jaar minder CO2 uit te stoten. Is het mogelijk om nu al binnen de grenswaarden van 2030 voor materiaalgebonden CO2-uitstoot te bouwen? Group A’s denktank Carbonlab heeft samen met Aveco de Bondt, DGMR, ABT-Lüning en De Urbanisten een concept voor een bouwblok ontwikkeld die laat zien dat dat inderdaad kan.

Om het bouwblok een context te geven, heeft het ontwerpteam het geprojecteerd in M4H in Rotterdam, een gebied dat helemaal getransformeerd zal zijn in 2050 – precies het moment dat we als maatschappij volgens het akkoord van Parijs CO2-neutraal zouden moeten zijn om de opwarming van de aarde een halt toe te kunnen roepen.

Uit een eerder onderzoek van Carbonlab was al gebleken dat een bouwblok als dit – met een behoorlijke dichtheid maar zonder hoogbouw – vanuit het oogpunt van materiaalgebonden CO2-uitstoot de beste vorm biedt. In dit nieuwe onderzoek heeft het ontwerpteam gekeken of het bouwblok Paris Proof uitgewerkt kon worden. Aanvullende eisen waren dat het een solid moest worden, dus dat het eenvoudig van functie zou kunnen veranderen, dat het werkelijk energieneutraal zou zijn en dat het een absoluut minimum aan technische installaties zou hebben.

Het concept is vervolgens uitwerkt in twee vormen. “In Built to Last zijn vooral snelle vezels toegepast, zoals hennep, in Footloose zijn vooral trage vezels toegepast, zoals hout”, verklaart Group A.

Built to Last
-90 kg CO2 / m2 – Paris Proof

Het concept Built to Last is een gebouw dat is ontworpen om op locatie integraal minstens 300 jaar mee te gaan. Daarom zijn stevige en zware materialen toegepast in het ontwerp. De daarmee gerealiseerde thermische massa speelt een hoofdrol in het creëren van een comfortabel binnenklimaat. De materialen zijn te winnen en te produceren binnen een straal van 100 kilometer van de locatie. Mede daarom wordt ingezet op snelgroeiende vezels als kalkhennep en op maximaal hergebruik van bestaande reststromen.

Built to Last wordt gefundeerd op houten palen met betonnen oplangers. De begane grondvloer is een houten vloer die aan de onderzijde ingepakt is met inblaas cellulose. De begane grondvloer is voorzien van een geventileerde kruipruimte ter bevordering van de levensduur van de vloer.

Built to Last heeft kalkleemstenen kolommen, kalkleemstenen kernen, HSB-vloeren voorzien van stampleem (als een soort broodjesvloer; deze massa werkt goed beperkt geluidsoverdracht tussen appartementen en maakt het gebouw in hoge mate brandwerend). De vloer is voorzien van een stamplemen dekvloer. De gevels van Built to Last zijn uitgevoerd in kalkhennep, bij de beglazing is gekozen voor vacuümglas.

De materiaalgebonden CO2-uitstoot komt van dit concept komt nu uit op 131 kg CO2-eq / m2 BVO. De CO2-opslag is 221 kg CO2-eq / m2 BVO. Het eindresultaat is dan een materiaalgebonden CO2-uitstoot van -90 kg CO2-eq / m2 BVO. Daarmee is het concept nu al ruimschoots Paris Proof.

Uitgaande van dat in 2050 alle energie in Nederland 100% duurzaam opgewekt wordt, zou de materiaalgebonden CO2-uitstoot volgens het ontwerpteam in 2050 uitkomen op 6 kg CO2-eq / m2 BVO. De CO2-opslag is 228 kg CO2-eq / m2 BVO. Het eindresultaat is dan een materiaalgebonden CO2-uitstoot van -222 kg CO2-eq / m2 BVO. Daarmee is het concept ook in 2050 ruimschoots Paris Proof.

Footloose
-220 kg CO2 / m2 – Paris Proof

Het concept ‘Footloose’ is een gebouw dat minimaal 150 jaar meegaat en volledig de- en remontabel is volgens de circulariteitslagen van Stewart Brand. Hierdoor kan het gebouw indien nodig van locatie veranderen. De positieve eigenschappen van hout en andere biobased materialen worden maximaal benut om een comfortabel binnenklimaat mogelijk te maken met zo min mogelijk technische ondersteuning. De materialen zijn te winnen en te produceren binnen de hele EU.

Footloose wordt gefundeerd op houten palen met Accoya oplangers die naar verwachting iedere 60 jaar aandacht nodig hebben. De begane grondvloer is een houten vloer die aan de onderzijde ingepakt is met inblaas cellulose. De begane grondvloer is voorzien van een geventileerde kruipruimte ter bevordering van de levensduur van de vloer.

Footloose heeft een draagconstructie bestaande uit houten kolommen, CLT-vloeren en CLT-kernen. De vloeren zijn uitgevoerd als een droge verhoogde vloer volgens het granab vloersysteem. De gevels hebben een HSB-constructie met biobased isolatie en een houten gevelafwerking.

De materiaalgebonden CO2-uitstoot van dit concept komt nu uit op 128 kg CO2-eq / m2 BVO. De CO2-opslag is 348 kg CO2-eq / m2 BVO. Het eindresultaat is dan een materiaalgebonden CO2-uitstoot van -220 kg CO2-eq / m2 BVO. Daarmee is het concept nu al ruimschoots Paris Proof.

Uitgaande van dat in 2050 alle energie in Nederland 100% duurzaam opgewekt wordt, zou de materiaalgebonden CO2-uitstoot volgens het ontwerpteam in 2050 uitkomen op 12 kg CO2-eq / m2 BVO. De CO2-opslag is 228 kg CO2-eq / m2 BVO. Het eindresultaat is dan een materiaalgebonden CO2-uitstoot van -292 kg CO2-eq / m2 BVO. Daarmee is het concept ook in 2050 ruimschoots Paris Proof.

Voor M4H geldt dat er mobility hubs zijn voorzien en dat voor de individuele gebouwen dus geen parkeergarages nodig zijn.

“Paris Proof Stadsblok laat zien hoe Paris Proof doelen bereikt kunnen worden met de kennis van vandaag”, verklaart Group A. “Het illustreert hoe dit tot heel verschillende oplossingen kan leiden en welke kansen dit biedt voor de bouwsector en Nederland.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Een houten villa genesteld in het bos

Gisteren, 17:31

Mecanoo presenteert bouwfoto’s van het Doris Duke Theatre in Becket, Massachusetts

Gisteren, 15:17

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert ontwerp renovatie Algemene Rekenkamer

Gisteren, 13:15

Prestigieuze Galerij der Koningen in Museo Egizio na herontwerp door OMA officieel geopend

Gisteren, 11:15

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

Gisteren, 16:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

Gisteren, 14:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

20 november, 9:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan