Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Plompmozes
Copyright: Plompmozes
Copyright: Plompmozes
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: Plompmozes
Copyright: Plompmozes
Copyright: Plompmozes
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio

UNStudio presenteert stedenbouwkundige visie Media Park Hilversum

10 september 2018, 13:33
Het architectenbureau ziet een toekomstbestendig Media Park als “nieuw sociaal ecosysteem  met innovaties en cultuur als hart van de gemeenschap”. De stedenbouwkundige visie Media Park Hilversum 2030 van UNStudio biedt mogelijke programmatische, ruimtelijke en infrastructurele ontwikkelmodellen.

De gemeente Hilversum en Media Park Enterprise hebben UNStudio in 2017 de opdracht gegeven om een stedenbouwkundige visie te ontwikkelen voor het Media Park. Het Hilversumse bedrijventerrein voor de media-industrie moet beter aansluiten bij de technologische ontwikkelingen en veranderingen in mediaproductie- en consumptie.

Zowel de beschreven (gefaseerde) transformatie van de huidige gebieden als nieuwe interventies sluiten aan bij veranderingen in het medialandschap die al gaande zijn, aldus UNStudio. Ook biedt de visie scenario’s en oplossingen voor toekomstige veranderingen.

Vijf groeipijlers
Een belangrijke reden voor de gewenste transformatie is het feit dat nieuwe technologieën hebben geresulteerd in een overvloed aan mogelijkheden voor mediaproductie en –consumptie; beide gebeuren dan ook ‘massaal en overal’, leggen UNStudio en de opdrachtgevers uit. Het nieuwe Media Park moet zich aan deze dynamiek kunnen aanpassen en jong talent kunnen aantrekken.

De visie van UNStudio richt zich, met dat doel in het achterhoofd, op vijf groeipijlers. Dat zijn: het creëren van een hotspot voor de media-industrie, het verwezenlijken van een openbaar podium, het vormen van een levendige gemeenschap, technologie en een gezonde omgeving.

Hotspot en podium
Om een hotspot voor de media-industrie te creëren wordt in de visie gestreefd naar het verbinden van de tot nu toe versnipperde mediasectoren. “VR-ontwikkelaars, filmproducenten en andere creatieven zullen zij aan zij werken en kennis en innovatie delen”, zegt UNStudio. De aanwezigheid van opleidingsmogelijkheden voor media en technologie draagt verder bij aan het Media Park als “een broedplaats voor talent”.

Het toekomstige Media Park biedt, om in te spelen op de hedendaagse ‘content-comsumptie’, een breed scala aan nieuwe voorzieningen. Openluchtstudio’s, conferentiezalen en meer ontmoetingsplekken zorgen voor “een sociaal ecosysteem” dat innovatie mogelijk maakt. Het park zal voorts, versterkt door de activiteiten van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, uitgroeien tot een culturele bestemming, volgens de visie.

De stedenbouwkundige visie omvat tal van faciliteiten en functies om de, volgens UNStudio, drukbezette en sociaal actieve levens van creatieven te ondersteunen. Bijvoorbeeld horecagelegenheden en modulaire huisvesting voor de korte termijn, gericht op jonge mediaprofessionals, geven een aanzet tot het vormen van een nieuwe gemeenschap op het park.

Technologie en gezondheid
In de toekomst is het volgens de visie mogelijk om mediatech-prototypes en pilotprojecten op locatie te testen. UNStudio noemt de introductie van een sensornetwerk en onderzoek naar bijvoorbeeld hologramtechnologie en kunstmatige intelligentie. Slimme netwerken kunnen doorlopend inspelen op ontstane behoeften bij aangesloten voorzieningen en gebouwen.

De visie neemt ook de identiteit van Hilversum als groene stad mee. UNStudio betrekt het groen aan de westzijde bij het Media Park, wat de verbinding van het terrein met de omgeving versterkt. Verder biedt de visie ruimte voor voorzieningen zoals sport- en recreatiezones, alsook voor eigentijdse initiatieven zoals een stadsboerderij.

Programma
Volgens het architectenbureau is het festival als fenomeen  de afgelopen jaren “een groeiende markt geworden voor kunstenaars, artiesten en communities van allerlei disciplines.” Een programmatische transformatie ziet UNStudio in het beschikbaar stellen van ‘Spaces of Celebration’ voor toepassingen, uiteenlopend van kunsttentoonstellingen tot concerten. De festivalisering van de mediacultuur zorgt voor een “verandering van deze exclusieve sector naar een inclusieve industrie.”

Nieuwe bestemmingen
In ruimtelijk opzicht stelt de visie vijf mogelijke nieuwe zones voor. De Creatieve Hub omvat werk- en opleidingsfaciliteiten, een centraal plein, film- en expositieruimtes. De T-Campus biedt laboratoria, studio’s, kantoren en sportfaciliteiten. Studio’s, horeca, een conferentiehotel en een wellness-centrum vormen de Media Citywalk.

Dan zijn er nog twee zones die ook woonruimte bieden. Tech-Mix omvat werk- en woonruimtes gericht op mediatechnologie. Media Downtown is een buurt met verschillende woon- en werkvormen.

Mobiliteit en duurzaamheid
De stedenbouwkundige visie voorziet in verschillende mogelijkheden om het park te ontsluiten. Daarbij neemt de visie strategieën in acht om stapsgewijs duurzaamheid en mobiliteit gezamenlijk te verbeteren. Oplossingen lopen uiteen van een park&ride-faciliteit met tramverbinding en de aanleg van een netwerk aan fiets- en voetpaden tot een verkeersnieuws-app voor de bewoners en gebruikers van het Media Park.

Media Park Hilversum 2030 ondersteunt het doel van het Media Park om de CO2-uitstoot in 2050 met 90% te hebben verlaagd. Op dit moment is de eerste stap het maken van een energieanalyse van het park. Die analyse vormt de basis voor een slimme energiestrategie en het vaststellen van verbeterpunten.

Andere geplande acties zijn het verruimen van groen, hergebruik van grondstoffen, niet-vervuilende vervoersmiddelen, klimaatneutrale gebouwen, zonnepanelen en dergelijke, aldus UNStudio.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Multifunctioneel gebouw door KAAN Architecten in Parijs opgeleverd

Gisteren, 13:54

Zomerserie: Architect in... Hongarije

Gisteren, 10:48

Nieuwe woningen op plek eerste sociale woningbouw Ouderkerk aan de Amstel

Gisteren, 09:18

Amsterdam tendert multifunctioneel blok op kavel 1 Muyskenkwartier

22 juli, 2:27

NVM roept minister Keijzer op om in te grijpen op huurmarkt

Gisteren, 14:49

Koophuis tien procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

Gisteren, 11:37

Veel minder warmtepompen verkocht na schrappen verplichting

22 juli, 1:26

Amsterdamse Weesperstraat aangepast na veelbesproken ‘knip’-proef

22 juli, 9:28

Beleggingen in vastgoed stijgen weer na historisch dieptepunt

19 juli, 11:44

Huur middeldure woningen in Amsterdam mag omhoog om aanjagen bouw

19 juli, 9:19
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan