Copyright: Julien Lanoo
Copyright: Julien Lanoo
Copyright: Julien Lanoo
Copyright: Julien Lanoo
Copyright: Julien Lanoo
Copyright: Julien Lanoo
Copyright: Julien Lanoo
Copyright: Julien Lanoo
Copyright: Julien Lanoo
Copyright: Julien Lanoo
Copyright: Julien Lanoo
Copyright: Julien Lanoo
Copyright: Julien Lanoo
Copyright: Julien Lanoo
Copyright: Julien Lanoo

Monolithisch en toch poreus schoolgebouw door SADAR + VUGA en LENS°ASS Architecten

24 november 2020, 14:35
Op campus Schoonmeersen heeft de Hogeschool Gent recent twee nieuwe gebouwen in gebruik kunnen nemen, beide ontworpen in een samenwerking tussen SADAR + VUGA en LENS°ASS Architecten. Gebouw T is ontworpen als een nieuw soort onderwijsomgeving met een semi-openbare centrale ruimte. Een gebogen lamellengevel maakt een uitnodigend gebaar.

De architectenbureaus SADAR + VUGA en LENS°ASS Architecten hebben in 2012 gezamenlijk de Open Oproep 21 van de Vlaams Bouwmeester gewonnen. De competitie vroeg om het ontwerp van drie nieuwe gebouwen op de campus Schoonmeersen in Gent; de nieuwbouw moest de kwaliteit van de ruimte verhogen en tevens de ontwikkeling van het complex voor de komende jaren richting geven.

Afgelopen september zijn het nieuwe gebouw voor de Faculteit Sociale Wetenschappen (Gebouw T) en de uitbreiding van de sporthal voltooid. Gebouw T fungeert als zuidelijke poort en de uitbreiding van de sporthal vormt de noordelijke poort naar de campus van de Hogeschool Gent.

Monolithische massa
Gebouw T ligt als een vrijstaand volume achter de Voskenslaan. Het onderwijsgebouw oogt als een monolithische massa, voorzien van een zonwerend membraan uit horizontale lamellen die de glazen gevel gelijkmatig omsluiten.

Deze omhulling opent zich aan de noordwestzijde van het gebouw als een grote toegangsboog aan het plein. Via deze entree heeft men al zicht op het interieur op de begane grond; de opening werkt als een uitnodigend gebaar aan de mensen op het plein en gazon om het gebouw te betreden, leggen de architecten uit.

Twee atria
Gebouw T is door SADAR + VUGA en LENS°ASS Architecten als een nieuw soort onderwijsomgeving; het gebouw biedt een hybride studielandschap, waarin studenten, docenten, gerichte bezoekers en een algemeen publiek elkaar ontmoeten, communiceren, studeren, werken en ontspannen. Lange gangen zijn vermeden, evenals een scheiding tussen verticale en horizontale circulatie.

Twee grote ronde atria zorgen voor een visuele verbinding tussen de verdiepingen. Aan de randen van de atria zorgen verticale en horizontale circulatiezones voor een vloeiende overgang tussen de verdiepingen, aldus de architecten. Samen met de atria vormt een centrale strip over de lengte van het volume een soort semi-openbare schoolruimte.

Centrale strip
Deze ruimte is ontwikkeld op vier niveaus, van de begane grond tot en met het betreedbare dak. Ze vormt een open ruimte, als een verticale hal, voor bijeenkomsten, evenementen en optredens, maar ze biedt ook plek voor studeren en werken. Op elk niveau liggen aan weerzijden van deze strip de leslokalen.

De open en actieve centrale strip strekt zich uit tot aan de glazen gevel en zonweringslamellen aan de kopse zijden van het gebouw. Hierdoor ontstaat een visuele verbinding tussen de activiteiten binnen en de buitenomgeving.

De meer standaard georganiseerde klaslokalen langs de strip zijn visueel gescheiden van buiten, door de lamellen en de vluchtgangen tussen de lamellen en de glasgevel. Zo heeft het gebouw verschillende visuele diepten, aldus de architecten: de toegangsboog is het diepst, de straat- en campuszijde het ondiepst.

Activiteit
Het nieuwe gebouw van de Faculteit Sociale Wetenschappen heeft het karakter van een openbaar gebouw, leggen SADAR + VUGA en LENS°ASS Architecten ; de activiteiten van de school worden niet alleen aan de campus getoond, maar ook aan het grote publiek en de Gentenaars. Deze openbare omgeving strekt zich als een promenade uit over alle niveaus en voert langs een tentoonstellingsruimte, werktafels, studieruimten en een cafetaria.

Het samenspel van de – per niveau iets verschoven – atria, het dak en de beschaduwende lamellen zorgen er volgens de architecten voor dat mensen en activiteiten zich door het gebouw verplaatsen. Afhankelijk van het seizoen of het moment van de dag zullen ze de comfortabelste plek in de verticale hal, of langs de promenade zoeken. Het gebouw zal een steeds wisselende bezetting kennen.

Gelaagde gevel
Het gebouw heeft, zo leggen de architecten uit, een 'diepe gevel' die bestaat uit drie lagen. De binnenste gevel is de thermo-isolerende laag van de eenvoudige vliesgevelgevel, gemaakt van gelaagd glas. De middenlaag is de zone waarin de metalen brandtrappen en vluchtroutes zijn geplaatst. De buitenste laag bestaat uit de omhulling met lamellen uit glasvezelcomposiet.

De lamellen werken zowel zonwereld als isolerend voor de leslokalen. De optimale hoek van de lamellen is gebaseerd op een zorgvuldige studie uitgevoerd, aldus de architectenbureaus. De profielen, 36m lang, zijn recht op de bouwplaats geleverd. Ter plekke is een aantal profielen gebogen om de opvallende hoofdentree van het gebouw te creëren. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Bouw wooncomplex Nelson View in Amsterdam Zuidoost van start

Gisteren, 16:47

Alternatief plan voor stedelijke 'rafelrand' Baaibuurt

Gisteren, 14:26

Felixx en Witteveen+Bos presenteren Strategisch Groenplan voor Leuven

Gisteren, 13:55

Project Spark op Smakkelaarsveld in Utrecht kan definitief starten

Gisteren, 09:20

BBB heeft nog geen convrete stikstofmaatregelen

Gisteren, 15:37

Met grootschalige aanpak zijn portiekflats van Pot-Keegstra in Beverwijk behouden

3 december, 12:40

Thomas Gillet en Krijn Tabbers benoemd tot partner bij studio VVKH

3 december, 11:42

Heruitgave boek 'Nooit gebouwd Nederland' door Cees Nooteboom

2 december, 3:43

Lensvelt maakt doorstart en richt zich op internationale markt

2 december, 2:55

Gemiddeld hypotheekbedrag naar record, ‘markt dendert door’

2 december, 10:09
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan