Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk

Atrium met web van verbindingen in nieuwbouw Hogeschool Utrecht

29 november 2018, 13:43
Met ingang van dit collegejaar beschikt de Hogeschool Utrecht (HU) over een nieuw gebouw, dat acht onderwijsinstituten onderdak biedt. Aan de Heidelberglaan op Utrecht Science Park staat de nieuwbouw naar ontwerp van Schmidt Hammer Lassen Architects, dat verbinden tot een thema in het ontwerp heeft gemaakt.

De HU was voorheen gevestigd in circa dertig gebouwen, verspreid over Utrecht. De onderwijsinstelling wilde die spreiding oplossen met vijf naast elkaar gelegen gebouwen op de campus van het Utrecht Science Park (De Uithof). Met de nieuwbouw naar ontwerp van het Deense bureau Schmidt Hammer Lassen Architects is de rij voltooid.

Het architectenbureau won samen met BESIX en Strukton Worksphere in 2015 de opdracht voor het gebouw. Op 22.310 m2 biedt het plaats aan acht instituten in de sectoren economie, management, informatiecommunicatie en -technologie, en media en communicatie.

Dagelijks zouden ruim 5.800 studenten, faculteitsmedewerkers en bezoekers zich door het gebouw met een voetafdruk van 3.000 m2 gaan bewegen. “Een ruimtelijk ontwerpuitdaging”, noemt Kristian Ahlmark, partner en creatief directeur bij Schmidt Hammer Lassen dat.

Beeldbepalende trappen
Het hart van het gebouw wordt gedomineerd door een atrium met grote, beeldbepalende roltrappen. De open ruimte zorgt voor daglicht tot diep in het gebouw en fungeert als een plek van sociale interactie, legt de architect uit.

Ontmoetings- en studeerruimten zijn rond het atrium gesitueerd en werken als een verticaal ‘stadhuis’, aldus Ahlmark, dat is verbonden met het ‘stadsplein’ op de begane grond. De ruimte is vervolgens samengebonden via de roltrappen en de beweging van mensen tussen verdiepingen wordt een deel van de ervaring van de ruimte.

Voor wie het gebouw betreedt opent zich achter de entree een zacht verlichte verticale ruimte met in de hoogte een web van trappen, roltrappen en overdekte bruggen. Op de begane grond van het hogeschoolgebouw vervaagt de grens tussen binnen en buiten door de verdiepingshoge ramen, die zicht geven op de activiteiten in lokalen.

Programma
Eenzelfde transparantie kenmerkt twee grote collegezalen, voor respectievelijk 200 en 260 personen, op de begane grond. De zalen zijn voorzien van glazen wanden en een wand die volledig kan worden geopend, zodat de zalen zijn verbonden met de entreehal.

Op de begane grond zijn verder een door studenten gerund café en andere eetgelegenheden, technische voorzieningen en informele ontmoetingsruimtes met een overvloed aan zitplaatsen gesitueerd. Verdeeld over de zes bovengelegen verdiepingen liggen de studenten- en faculteitscentra van de verschillende instituten.

Verder zijn er in het gebouw meer dan zestig lokalen, twee kleinere collegezalen met elk negentig zitplaatsen en twintig projectgroepruimten, alle voor gedeeld gebruik door de faculteiten. Langs het atrium zijn houten ‘dozen’ geplaatst, als concentratie- of samenwerkplekken voor een of twee personen. De balustrades langs het atrium zijn voorzien van werkbladen.

Verbinden met kleuren
Wit, gebroken wit en houttinten overheersen in het interieur; drie roltrappen in het atrium bieden een groengeel accent. De buitengevel van het gebouw biedt een ander spel met kleur. Hier heeft Schmidt Hammer Lassen een subtiel patchwork gecreëerd met gevelpanelen van geanodiseerde aluminium in neutrale tinten, waarbij de verschillende kleuren in elkaar overgaan.

De gevelbekleding is op verschillende plekken voorzien van een moiré-patroon van perforaties, dat ook te vinden is in het interieur bij de bekleding van de trappen. In het interieur dragen de perforaties bij aan verbetering van de akoestiek in de ruimte; er achter bevinden zich geluidsabsorberende materialen.

Aan de oostzijde van het gebouw is de situering van de twee kleinere collegezalen, een televisiestudio voor de media-opleiding en een ontmoetingscentrum afleesbaar aan de gesloten gevelbekleding. Aan de andere kant van het gebouw wordt een nieuwe binnenplaats aangelegd tussen de nieuwbouw en de bestaande studentenhuisvesting

Getrapt volume
Het gebouw sluit door de getrapte opbouw in de richting van de oostgevel aan op de bestaande gebouwen. De twee grote collegezalen op de begane grond steken als het ware uit het volume naar de binnenplaats. Ze bieden beschutting aan eronder gelegen fietsenstalling. Op het dak is het gebouw voorzien van voor iedereen toegankelijke groene terrassen, die uitzicht bieden op de binnenplaats.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Een monumentale telefooncentrale herbestemd als verborgen woongebouw

Gisteren, 17:01

Deal woontop: sneller en meer bouwen, eis betaalbare bouw blijft

Gisteren, 16:40

Getransformeerde boerderij Maarhuizen grote winnaar eerste Bronzen Havik

Gisteren, 16:15

Architectuur Overal: laat data en regelgeving niet bepalen wat fijne leefomgeving is

Gisteren, 12:26

Katwijk moet plannen voor woonwijk met 5600 huizen aanpassen

Gisteren, 14:22

Kosten nieuwbouw RIVM na vertraging 136 miljoen euro hoger

Gisteren, 11:54

Platform31: 170.000 extra woonruimten binnen corporatiewoningen mogelijk

10 december, 3:18

Hoogleraar Joks Janssen pleit voor ruimtelijke herinrichting platteland

10 december, 2:19

Noord-Holland wil aardgasvrije wijken stimuleren

10 december, 9:34

Drenthe verwacht veel van kringlooplandbouw

9 december, 2:06
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan