Daan Roggeveen
Copyright: Maarten van Haaff
Daan Roggeveen
Copyright: Maarten van Haaff

Rol aan tafel

22 oktober 2019, 10:00
‘Wat voor gebouwen maak je eigenlijk?’, krijg ik vaak als vraag. In een tijd van clickbait, Instagram en referenties is een gepeperd antwoord op deze vraag cruciaal. Je moet als architect makkelijk in een hokje te stoppen zijn. ‘Duurzaam’, ‘participatief’ of simpelweg ‘beroemd’ – dat zijn ongeveer de smaken.

De fundamentelere vraag is daarmee: hoe kun je als architect je rol aan tafel duiden? Wat is de legitimiteit van je aanwezigheid? Gaat het om het positioneren van een project als duurzaam, om het langs bewoners en omwonenden manoeuvreren van een gebouw, of simpelweg om ‘branding’?

De rol van de architect is daarmee verworden tot het verlenen van stilistische sausjes ergens tussen Twynstra Gudde en Bureau Bouwkunde in. Ontwikkelaars garanderen een ontwerpopgave tot en met VO (!) – iets waar we in China onze neus voor ophalen. Dat leidt uiteraard tot het verdwijnen van vakmanschap. Maar vooral – en dat is iets waar ik me minstens evenveel zorgen over maak – tot het marginaliseren van de culturele rol van de architect, en van de architectuur.

Wat is de oorzaak? Een terugtrekkende overheid. Een gebrek aan publieke opgaven. Een ontwikkelcultuur waar proces het product overschaduwt. En als icing on the cake: de even hardhandige als systematische afbraak van kennisinstituten als het NAi en VROM.

En uiteraard: tenders en Europese aanbestedingen, met absurde criteria voor eerder gerealiseerd werk, waarbij Herman Hertzberger nog slechts in aanmerking komt voor het verbouwen van een gymzaal. Enige lichtpuntje lijkt dat de teneur in tenderland enigszins lijkt te verschuiven van grondopbrengst naar duurzaamheid en kwaliteit.

Mijn ervaring is dat de rol van de architect in China in veel gevallen eveneens ernstige gemarginaliseerd is. Er is in veel gevallen een gebrek aan vakkennis – zeker bij de kleinere ontwikkelaars. Grote tekenbureaus – de fameuze Local Design Institutes – nemen een project na DO over, zorgen voor de engineering, maar zijn in staat om een project binnen no time volledig te ontdoen van elk raffinement.

Maar: de kwaliteit van de opdrachtgevers, ontwerpers en bouwers in China neemt toe. En daarmee is er in veel gevallen ook meer ruimte voor de architect. Voor het definiëren van het programma van eisen. Maar vooral: voor het neerleggen van een idee op de opgave. Voor het geven van een richting aan een project. Voor het – in samenspraak – definiëren van een visie. Want: veel opdrachtgevers begrijpen dat bouwen een culturele component heeft.

Een bevriende architect vertelde me onlangs: ‘In het Westen laten opdrachtgevers zich niet vertellen wat te doen. De gedachte is toch wel dat je hun ideeën uittekent.’

Er zijn in Nederland veel architecten die hun positie in het veld herdefiniëren. Ze bewegen hetzij eerder in het proces – richting het geld – hetzij later, richting de uitvoering. Daarmee ontstaat een fundamentele vraag: wat is de toekomst van ons vakgebied in Nederland. In lijstjes met banen die snel zullen verdwijnen door Artificiële Intelligentie staan de caissière, de vrachtwagenchauffeur en de flitshandelaar hoog genoteerd. De architect zal het waarschijnlijk langer volhouden door zijn zogeheten ‘creativiteit’.

Maar op welke manier?

De architect als creative director van multidisciplinaire teams in ontwerpopgaven? Of als een van de adviseurs aan tafel, die als alle beslissingen genomen zijn, een gevel om de woningplattegronden mag behangen?

De gevolgen van het laatste beginnen zorgwekkend zichtbaar te worden in Nederland. Toen ik onlangs per trein in Leiden aankwam was ik werkelijk geschokt door de banaliteit van de torens die daar recent zijn neergezet. Op veel plekken zijn gebouwen simpelweg extrusies van het plot geworden.

Tijd voor het verzetten van de bakens.


Daan Roggeveen is architect en oprichter van MORE Architecture, met kantoren in Shanghai en Amsterdam. Recent publiceerde hij ‘Progress & Prosperity – The Chinese City as Global Urban Model’.

Trefwoorden

daan roggeveen column

Andere nieuwsberichten

Vier genomineerden voor Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2024

Gisteren, 13:00

Bouw van energieneutrale buurt De Werf in Almere gestart

Gisteren, 12:15

Jim Venturi: AFFR-film over mijn ouders is óók een liefdesverhaal

Gisteren, 10:25

Nog drie dagen om jouw stem uit te brengen voor de Architect van het Jaar 2024!

Gisteren, 09:25

Energieagentschap ziet enorme groei hernieuwbare energie

Gisteren, 13:34

Sectorspecialist ING: samenwerking nodig voor snellere bouw fabriekswoningen

Gisteren, 11:16

Kijktip: De wereld van Carlijn

8 oktober, 2:36

Een op de drie kantoren voldoet niet aan plicht energielabel C

8 oktober, 11:13

Natuurorganisaties stappen naar rechter om bescherming Noordzee

8 oktober, 9:46

Terugkijken: Bouwen met de boer

7 oktober, 11:45
Daan RoggeveenArchitect
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan