Hans van der Heijden

30 augustus 2020, 11:00
Als architect, docent, onderzoeker en schrijver laat Hans van der Heijden zien hoe breed het vak van architect kan zijn. Als een van de weinige architecten in Nederland is hij actief in een internationaal academisch netwerk en geeft hij les door heel Europa. Die academische carrière combineert Van der Heijden met een architectuurpraktijk waarin hij in ieder project opnieuw laat zien welke ruimtelijke kwaliteit ‘gewone’ woningbouw kan hebben.

https://vimeo.com/452238649

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2020 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Geurst & Schulze Architecten, Hans van der Heijden, Korteknie Stuhlmacher Architecten, Office Winhov en Zecc Architecten.

Van de genomineerde bureaus zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om, mede op basis daarvan, zijn/haar stem uit te brengen op het bureau dat wat haar/hem betreft deze prijs het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op donderdag 29 oktober 2020 de prijs voor Architect van het Jaar 2020 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2020 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Kawneer (voorheen Alcoa), dat zich opnieuw als hoofdpartner aan deze prijs heeft verbonden.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven Architecten), architect Dikkie Scipio (KAAN Architecten), ontwikkelaar Edwin Oostmeijer (Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling) en zakelijk directeur / architect Annemiek Bleumink (Paul de Ruiter Architects). Bij zijn keuze heeft de jury zich mede gebaseerd op de ingestuurde suggesties voor de prijs dit jaar.

De vijf genomineerden tonen, wat de jury betreft, allemaal een liefde voor alle facetten van het architectenvak en een vakmanschap dat aan de projecten is af te lezen. Juist de betrokkenheid van architecten in de verschillende fases van projecten levert werkelijke architectonische kwaliteit op, is de overtuiging van de jury; een betrokkenheid van conceptie tot en met de uitvoering, van de slimme organisatie van een gebouw of gebied tot en met de krachtigste materialisering en detaillering.

Hans van der Heijden
“Een vakman, een docent, een schrijver, en een onderzoeker, die niet alleen in Nederland maar door heel Europa werkt, en daarmee laat zien hoe breed het vak van architect kan zijn. [...] Als een soort informele ambassadeur heeft hij door heel Europa bijgedragen aan het begrip en de waardering voor de Nederlandse woningbouw en stedenbouw. [...] Daarbij wordt hij overal gewaardeerd om zijn doorlopende onderzoek naar bestaande woontypologieën, zoals het herenhuis of het palazzo, en de vertaling ervan naar de huidige bouw- en woonpraktijk. [...] Zijn eigen werk vormt een lichtend voorbeeld waar anderen nog veel van kunnen leren.”

Het zijn woorden uit de brief die de jury ontving over architect Hans van der Heijden en die ondertekend is door meer dan twintig vooraanstaande academici uit heel Europa, zoals Prof. Adam Caruso en Prof. Vittorio Magnago Lampugnani. Als een van de weinige architecten in Nederland maakt Van der Heijden onderdeel uit van een internationaal academisch discours rond de geschiedenis en toekomst van de Europese stad, en geeft hij les door heel Europa, momenteel in Liverpool, maar eerder ook in Liechtenstein, Cambridge, Winterthur, Londen, Bremen, enzovoorts... en al die tijd bleef hij ook dichter bij huis lesgeven, aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam.

De internationale academische carrière combineert Van der Heijden met een architectuurpraktijk waarin hij in ieder project opnieuw laat zien welke ruimtelijke kwaliteit ‘gewone’ woningbouw kan hebben. De definitie van de gevel met betonnen ornamenten en de invulling van de gevels met bakstenen heeft hij daarbij tot een kunst verheven. In de onlangs opgeleverde woningbouw aan de Persoonshaven in Rotterdam laat hij bovendien overtuigend zien dat ook sociale woningbouw hoge architectonische kwaliteit kan hebben. Daarmee blaast hij nieuw leven in een traditie die we langzaam maar zeker te lijken zijn vergeten in Nederland, benadrukte architectuurcriticus Bernard Hulsman onlangs nog in NRC Handelsblad.

Met de huidige opgave om veel woningen bij te bouwen, en die woningen zowel betaalbaar te houden als een lang leven te geven, is de bijdrage die architect Hans van der Heijden aan het vakgebied levert bijzonder urgent, stelt de jury. De brief rond zijn academische bijdragen kan de jury daarbij ook niet negeren. Ook die bijdrage aan het vakgebied vindt de jury indrukwekkend. 

En dan moeten de vele publicaties waaraan Van der Heijden heeft meegewerkt nog genoemd worden, net als zijn inspirerende fotoseries op Instagram en zijn maandelijkse column, Het Timmermansoog, die hij voor Architectenweb schrijft.

Meer informatie: www.hvdha.com
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Studio Modijefsky ontwerpt rijk interieur voor café-restaurant Polly Goudvisch

2 juni, 3:30

Avond over 'Nieuwe vormentaal in houtarchitectuur’ in Pakhuis De Zwijger

1 juni, 2:19

Heldere uitstraling voor herontwikkeld kantoorpand in centrum Utrecht

1 juni, 12:27

EVA architecten ontwerpt demontabel houten kantoorpand

31 mei, 3:44

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

2 juni, 2:06

Woningplatform ziet interesse voor schaars huuraanbod stijgen

1 juni, 9:40

Toezichthouder: zonnepanelen via omvormer makkelijk te hacken

30 mei, 10:51

Boek brengt brutalistische gebouwen in Nederland in kaart

25 mei, 3:56

VDL Groep wil De Meeuw volledig overnemen

25 mei, 2:06

Noord-Holland vraagt 1,2 miljard voor landelijk gebied

24 mei, 3:24
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan