Daan Roggeveen
Copyright: Maarten van Haaff
Daan Roggeveen
Copyright: Maarten van Haaff

Post-corona toerisme

26 mei, 14:16
Een willekeurige pagina uit het Parool, zo’n drie maanden terug. Bewoners van Amsterdam klagen over drukte en overlast. Coffeeshops en rolkoffers domineren het centrum. De Wallen zijn ’s avonds onbegaanbaar. Koningsdag en de Gay Pride veranderen het stadscentrum in een kermisterrein. Festivals creëren geluidsoverlast. Airbnb verwoest buurtgemeenschappen.

De afgelopen jaren pleitte toerisme-expert Stephen Hodes voor radicale maatregelen om het over-toerisme te stoppen. Een hotelstop. Een toeristenquotum. Een ban op vervuilende cruiseschepen. Oproepen die in Amsterdam op bestuursniveau weinig weerklank krijgen. De gemeente draaide de afgelopen jaren her en der wat aan de knoppen van de toeristenbelasting, de lengte van de Airbnb-verhuur en verwijderde het ‘I Amsterdam’ logo van het Museumplein. Maar daar bleef het wel bij.

‘Het gaat alleen maar om groei – van de wereldbevolking, aantallen reizigers, vluchten, hotels – dat groeit allemaal enorm’, legt Hodes uit. ‘Maar is groei een bewuste keuze, of iets dat we maar moeten accepteren?’

Be careful what you wish for.

Waar allerlei buurten in Amsterdam langzaam weer tot leven komen, daar blijft de binnenstad vooralsnog leeg. Zeker de Wallen, dé plek voor Britse vrijgezellenfeesten, gefaciliteerd door een overvloed aan low cost carriers, hostels en coffeeshops liggen er uitgestorven bij. Je ziet dat de binnenstad is ‘[…] uitgewoond door toeristen’, zoals Wouter Vanstiphout het afgelopen week zo treffend omschreef in Trouw.

De grote vraag is: gaan we weer terug naar de oude situatie en willen we dat wel?

De afgelopen maanden heeft de Nederlandse overheid talloze bedrijven overeind gehouden – ook in de toeristenindustrie: van hotel tot coffeeshop, van KLM tot Booking.com.

Had dat geld niet beter in de bestemming – het Rijksmuseum, galeries, FOAM, het inmiddels gesloten Tassenmuseum – gestoken kunnen worden in plaats van in bijvoorbeeld de reiswebsite, waarvan het hoofd personeelszaken toegeeft dat ze met de staatssteun ‘tijd hebben gekocht’ waarna ze alsnog hun personeel ontslaan.

In China komt de samenleving na enkele maanden stilstand weer in beweging. Kantoren openen weer, net als bijvoorbeeld restaurants. Bouwplaatsen draaien weer. Mensen zitten – uiteraard voorzien van mondkapjes – in de trein. En er wordt weer binnenlands gevlogen. Toch houdt het land de grenzen op slot voor buitenlandse reizigers. Oftewel: de reguliere economie draait weer enigszins, maar internationaal reizen – de basis voor toerisme – zal een veel langere termijn kennen. Voor een heel aantal bedrijven in de toeristenindustrie zal die termijn te lang zijn.

Een uitgelezen moment om na te denken hoe (hoofdstedelijk) toerisme eruit zou moeten zien. En ook om vragen te stellen over het hoe en waarom van de status quo. Waarom ligt de rosse buurt in het centrum van de stad? Waarom staan we zoveel coffeeshops toe? Waarom zijn er zoveel winkels die zijn gericht op mensen die stoned zijn?

Oftewel: wat wil Amsterdam zijn? Een Europees Las Vegas? Een ‘Sin City’, aantrekkelijk vanwege prostitutie, stag nights en blowvakanties? Of een stad die inzet op een rijk cultureel leven, en de kwaliteit van leven voor haar bewoners?

Ik ben benieuwd.


Daan Roggeveen is architect en oprichter van MORE Architecture, met kantoren in Amsterdam en Shanghai. Onlangs publiceerde hij, samen met Michiel Hulshof en Frances Arnold,  ‘The Amsterdam Agenda – 12 Good Ideas for the Future of Cities’ (NAi010 Publishers, 2020). 

Andere nieuwsberichten

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

10 juli, 2:20

Woongebouw vervangt kantoorgebouw De Utrecht aan Coolsingel

10 juli, 1:03

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

9 juli, 9:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37
Daan RoggeveenArchitect
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan