ZUS – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2019

7 oktober 2019, 15:30
Elma van Boxel en Kristian Koreman geven samen leiding aan ZUS. Bij de bottom-up ontwikkeling van het Schieblock heeft het bureau een radicale ontwerpbenadering ontwikkeld die het op steeds meer projecten in Nederland en daarbuiten toepast. In Almere Duin ontwierp het bureau, in samenwerking met BVR, een heel nieuw duinlandschap; in Amersfoort ontwierp het een plein waarop elektrische auto’s ook welkom zijn; in IJmuiden wordt bij de nieuwe sluis een vervaarlijk voorover hellende controlekamer gebouwd...

https://vimeo.com/357074231

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2019 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Benthem Crouwel Architects, Civic Architects, Happel Cornelisse Verhoeven Architecten, Space & Matter, ZUS

Van de genomineerde bureaus zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Ieder architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om, mede op basis daarvan, zijn/haar stem uit te brengen op het bureau dat wat hem/haar betreft deze prijs het meeste verdient.

Het genomineerde collectief van architecten dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op donderdagavond 31 oktober 2019 de prijs voor Architect van het Jaar 2019 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2019 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Kawneer (voorheen Alcoa), dat zich opnieuw als hoofdpartner aan deze prijs heeft verbonden.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Willem Hein Schenk (Stadsarchitect Haarlem, De Zwarte Hond), architect Oana Rades (Shift A+U), creative director Mendel Robbers (Schipper Bosch) en journalist/onderzoeker David Keuning (o.a. Academie van Bouwkunst Amsterdam). Bij zijn keuze heeft de jury zich mede gebaseerd op de ingestuurde suggesties voor de prijs dit jaar.

ZUS
Soms kan een bureau, hoewel het zelf misschien zelf niet zoveel gebouwen realiseert, toch een grote invloed hebben op de inrichting van de gebouwde omgeving, vindt de jury. Door middenin de crisis het Schieblock te transformeren tot een broedplaats liet het bureau overtuigend de waarde van de bestaande stad zien. Met het uitgebreide publieke programma dat het toevoegde, zoals de Dakakker, de Biergarten, poppodium Annabel, en de nieuwe verbindingen over de naastgelegen weg en het spoor, realiseerde ZUS in recordtijd een bijzonder levendige buurt. Ook het redden van gebouwen is architectuur, vindt de jury.

ZUS schuwt het radicale plan niet. Neem Almere Duin, waar het een helemaal nieuw duinlandschap ontwierp aan de rand van de polder, inclusief bijbehorende beplanting en bestrating. Om meer ruimte te maken voor dit duinlandschap hebben de grondgebonden woningen enkel kleine terrassen – een unicum in Almere. 

In Amersfoort ontwierp ZUS een plein zoals die nog nergens bestond met een grid waarin op verschillende plekken elektrische auto’s opgeladen kunnen worden. Juist door dat grid ervaar je het plein op alle momenten als een publieke ruimte, met name ook op het moment dat er minder auto’s staan.

Zal ZUS zijn radicale aanpak vast kunnen blijven houden nu het zijn vleugels uitslaat over de wereld (het werkt bijvoorbeeld aan de kustverdediging van New Jersey), aan steeds grotere projecten werkt (zoals de Zeesluis in IJmuiden), tussendoor lesgeeft (summerschool van Syracuse), en dan ook nog even samen met Crimson een nieuwe ontwerpschool opricht (Independent School for the City), vraagt de jury zich af. Tegelijkertijd weet het ’t antwoord wel. In de kern zeker. En de enorme opgaven die op ons afkomen hebben bureaus zoals ZUS nodig, vindt de jury, die dat met deze nominatie wil onderstrepen.

Meer informatie: zus.cc 

Andere nieuwsberichten

KettingHuls realiseert woongebouw op boerenerf in Oosterwold

2 uur geleden

Kunstmuseum Den Haag: een gedroomd museum, bijgeschaafd door de gemeente

26 februari, 3:03

Amerikaans bureau maakt ontwerp Rijnhavenpark

26 februari, 9:11

Oude Belgische paviljoen wordt permanente tentoonstellingsruimte in Namen

25 februari, 3:41

Publiek medecurator Amsterdam Light Festival 2021

26 februari, 12:06

'Afname vergunningen woningbouw werkt lang door in omzet architecten'

26 februari, 10:44

Bouwbedrijf neemt circulaire sloper New Horizon over

25 februari, 10:56

CDA en GroenLinks: steden hebben meer groen nodig

25 februari, 9:35

Vorig jaar meer vertrekkers uit de Randstad dan nieuwe aanwas

24 februari, 9:19

Hout gekapte eiken hergebruikt in vloer balzaal Paleis Het Loo

23 februari, 9:43
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven
Abonneren
Nee, bedankt