Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Eva Bloem
Copyright: Van Ommeren Associates / ZUS
Rond het oude slachthuis is een vierkant plein gerealiseerd dat omzoomd is met een pergola. Daaromheen liggen de woningen. Weer daaromheen ligt een ringvormige parkzone.
Copyright: Van Ommeren Associates / ZUS
Copyright: Van Ommeren Associates / ZUS
Copyright: Van Ommeren Associates / ZUS
Copyright: Van Ommeren Associates / ZUS
Copyright: Van Ommeren Associates / ZUS
Copyright: Van Ommeren Associates / ZUS
Nieuwe woonbuurt rond voormalig slachthuis in Haarlem klaar
In Haarlem is de nieuwe woonbuurt Slachthuisdistrict opgeleverd. Rond het monumentale slachthuis in het zuidoosten van de stad zijn ruim 160 woningen gebouwd. Het ontwerp voor de buurt is gemaakt door Van Ommeren Associates, ZUS [Zones Urbaines Sensibles] en Hans van Heeswijk architecten.
De bureaus maakten een gelaagd plan met een matroesjka-achtige opbouw, waarbij het uit 1907 stammende slachthuis centraal ligt op een nieuw plein. Het vroegere abattoir is de afgelopen jaren getransformeerd tot een popcentrum. Een 400 meter lange pergola begrenst het plein eromheen en markeert de overgang naar de voortuinen van de woningen.

In plaats van de 120 ‘monotypologische’ rijwoningen, waar de gemeente Haarlem in eerste instantie op deze locatie aan dacht, zijn er 162 woningen gerealiseerd die variëren in grootte en ontsluitingsprincipes.
Geïnspireerd op de omliggende volksbuurt is er veel aandacht uitgegaan naar de vormgeving rond de woningentrees. Collectieve elementen zoals trappenhuizen, gemeenschappelijke daktuinen en de pergola zijn bedoeld als bindmiddel voor de buurt. Verder fungeert het plein als een ‘shared space’, bedoeld voor ontmoeting, sport, spel en evenementen.

Uitgangspunt bij het ontwerp was om de auto’s zo min mogelijk te laten domineren in de openbare ruimte. Parkeerpockets zijn voorzien in de randen van het plan, onder de collectieve tuinen liggen parkeergarages. Op het plein is alleen bestemmingsverkeer welkom, bijvoorbeeld logistiek vervoer voor het popcentrum in het voormalige slachthuis.
Klimaatadaptatie en ecologie
Klimaatadaptatie en ecologie spelen eveneens een rol in het plan. De water- en vegetatiestructuren zorgen ervoor dat vogels, insecten en zoogdieren ook een plek kunnen krijgen in de buurt, terwijl ze eveneens bijdragen aan waterretentie. Nestkasten zijn ingepast in metselwerkgevels, die hun vormgeving ontlenen aan het type gevelbegroeiing die is voorzien. De geveltuinen en de randen van het plan worden weer ingezet voor waterbuffering.

“Het integrale watersysteem zorgt ervoor dat regenwater wordt vastgehouden, kan worden benut, kan infiltreren en wanneer nodig wordt afgevoerd. Zo heeft iedere woning zijn eigen watertap voor regenwater, wat het besef over water in de buurt versterkt. Aanvullend maken toepassing van zonnepanelen, warmte- en koudeopslag en het faciliteren van deelauto’s en -bakfietsen een duurzaam toekomstbestendig nieuw stuk stad”, aldus de bureaus.

Andere nieuwsberichten

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

1 uur geleden

Sabrina Rugg wint alternatieve ontwerpwedstrijd voor Heineken Hoek

2 uur geleden

UNStudio ontwerpt hybride kantoorgebouw met bijzonder lage CO2-voetafdruk

3 uur geleden

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

Gisteren, 11:18

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

2 uur geleden

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Vandaag, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

Gisteren, 13:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

Gisteren, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

Gisteren, 09:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan