Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: OPEN architects + planners
Copyright: OPEN architects + planners
Copyright: OPEN architects + planners
Copyright: OPEN architects + planners
Copyright: OPEN architects + planners
Copyright: OPEN architects + planners

Bouwvergunning voor woon- en gemeenschapsgebouw in Amsterdam-Zuidoost

4 juli, 13:20
De gemeente Amsterdam heeft de bouwvergunning verleent voor een gebouwenensemble aan de Paasheuvelweg in Amsterdam-Zuidoost. Het ensemble, ontworpen door OPEN architects + planners, bestaat uit een twee woonvolumes van verschillende omvang en het C3 community center. De verschillende hoogtes en uitstraling van de volumes resulteren in een aantrekkelijk totaalbeeld.

De Paasheuvelweg, onderdeel van Holendrecht in Amsterdam-Zuidoost, transformeert in een buurt om te wonen en te werken. Daarbij is sloop-nieuwbouw een van de manieren om de buurt te verbeteren, meldt de Alliantie. Aan de Paasheuvelweg 24 realiseert de woningcorporatie samen met de kerkgemeenschap C3 Imagine een nieuw gebouwenensemble. Het gebouwenensemble komt op de locatie van het huidige gebouw van de kerkgemeenschap. De transformatie is georganiseerd door ontwikkelaar COUP in opdracht van C3 Imagine; de Alliantie is opdrachtgever voor het woonprogramma, dat bestaat uit 75 sociale huurwoningen en 53 middeldure huurwoningen.

Afwisselende bebouwing
Het stedenbouwkundig plan voor de wijk, opgesteld door ZUS, voorziet onder andere in vier nieuwe pleinen en een wandellus die het geheel aan elkaar rijgt. Hierlangs komen ensembles van gebouwen met verschillende omvang, uitstraling en functie. De afwisseling van verschillende hoogtes en volumes – ook op één bouwkavel – moet resulteren in een open structuur en een prettig verblijfsklimaat.

OPEN architects heeft voor de kavel Paasheuvelweg 24 een ensemble van drie volumes ontworpen. Aan de westzijde ligt een vierlaags woongebouw direct aan de wandellus. Aan het nieuw te realiseren Pinatuboplein liggen twee grotere volumes: een woongebouw en het community center voor C3 Imagine. Aan de oostzijde van het gemeenschapscentrum loopt de binnenstraat. Het gebouw heeft daarmee een duidelijke driezijdige oriëntatie, wat tot uitdrukking komt in de zorgvuldig uitgewerkte gevels. Tevens omvat het gebouw een ondergrondse parkeergarage voor bewoners en bezoekers.

Volumes op open plint
Over de volle breedte van de kavel, georiënteerd op het Pinatuboplein, heeft het architectenbureau een opengewerkte gevel ontworpen. In de 7 meter hoge plint komen publieke functies, die door het transparante karakter van de gevel steeds duidelijk zichtbaar zijn. Dit zorgt voor een optimale relatie tussen binnen en buiten en de ervaring van een actief plein.

Bovenop deze plint ligt het C3 Community Center, dat ruimte biedt aan onder andere een auditorium, een evenementenzaal, leszalen en kantoren. Deze functie is weliswaar toegankelijk, maar minder publiek dan de plint; de gevel is dan ook minder transparant ontworpen, maar oogt nog altijd uitnodigend. Het zichtbare programma, zoals de foyer, ligt aan de pleinzijde.

Westelijk van het C3 Community Center plaatst OPEN architects op de plint een groter volume met appartementen. Het lagere woonvolume aan de westzijde zorgt voor een prettige, menselijke schaal langs de corridor of wandellus. De entree van het woongebouw is opgenomen in de open plint van dit lagere volume. Aan de autoluwe corridor hebben ook de woningen op de begane grond hun voordeuren; op de bovenste verdieping zijn terrassen uit het volume gesneden.

Gevels met identiteit
Passend bij het welhaast dorpse gevoel dat het ensemble aan de wanddellus moet uitstralen, wordt de gevel van het woonvolume hier opgetrokken uit een warm gele baksteen, met houten kozijnen. Bij het torenvolume bestaat de gevelinvulling deels uit glas en deels uit licht glanzende stalen panelen met een verticale profilering. De ruime balkons zijn beeldbepalend en dragen, samen met de geaccentueerde vloerranden, bij aan de identiteit van het gebouw.

Opvallend is vooral de gevel van het community center. C3 Imagine wenste een frisse, moderne uitstraling met een gastvrij karakter, vertelt OPEN architects. “Bovendien staat het aan een plein en heeft het centrum een sociaal-maatschappelijke functie, waardoor het een bovengemiddelde expressie kan hebben.”

Het architectenbureau ontwierp specifieke raamvormen om het community center een eigen, passende identiteit en uitnodigend karakter te geven. De afwisseling in grootte en plaatsing van afgeronde hoeken weerspiegelt diversiteit en voorkomt een ‘religieuze of historiserende’ uitstraling. Verder hebben de architecten gekozen voor een keramische gevel met een verticale geleding om het gebouw wat eleganter te maken. De geleding is gecreëerd door de tegels van een reliëf te voorzien. “Hiermee wordt tegelijkertijd levendigheid in de gevel opgewekt, met de werking van glinstering en schaduw”, aldus OPEN architects.

Andere nieuwsberichten

Gesloten Folly de Ooggetuige maakt toch contact met buitenwereld

27 minuten geleden

Uitkijkpunt biedt zicht op renovatiewerkzaamheden Binnenhof

4 uur geleden

MONK architecten ontwerpt duurzaam horecapaviljoen Haarrijnseplas Utrecht

Gisteren, 16:42

Vijf individuele woningen vormen een sterke eenheid

10 juli, 2:41

Architect gezocht voor laatste fase renovatie Rubenssite Antwerpen

2 uur geleden

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

3 uur geleden

Ontwikkelaar Edge verwerft Cross Towers op de Zuidas

Gisteren, 14:52

EIB: fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen

Gisteren, 09:55

Rotterdam regelt ruimtelijk beleid op binnenstedelijk water in Wateratlas

9 juli, 5:19

Bouwer Heijmans koopt branchegenoot voor groei in Brainport-regio

9 juli, 1:41
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan