Woonerf Flierbosdreef
Copyright: Paul de Ruiter Architects, BurtonHamfelt Urban Architecture
Hoogoorddreef
Copyright: BurtonHamfelt Urban Architecture
Flierbosdreef
Copyright: BurtonHamfelt Urban Architecture
Binnentuin
Copyright: BurtonHamfelt Urban Architecture
Hoogoorddreef
Copyright: BurtonHamfelt Urban Architecture

Bouwvergunning voor Blok 3 van BurtonHamfelt in Amsterdamse Poort

5 februari, 11:04
Het hoogbouwproject Blok 3 vormt een belangrijk anker in het stedenbouwkundig plan voor de herontwikkeling van het gebied de Amsterdamse Poort. BurtonHamfelt Urban Architecture maakte een ontwerp voor een stadsblok met een robuust basement, lichtere volumes daarboven en een groene binnenwereld.

In 2021 startten de bouwwerkzaamheden voor de grootschalige vernieuwing van het winkelgebied de Amsterdamse Poort. Met de herontwikkeling van het gebied moet de Amsterdamse Poort het hart voor heel stadsdeel Zuidoost worden. Winkels, woningen, werk, onderwijs, kunst en cultuur moeten een levendige mix gaan vormen en elkaar versterken.

Cluster 7
De Amsterdamse Poort is opgedeeld in een aantal clusters voor een gefaseerde aanpak. Één van de grotere herontwikkelingsopgaven hierbij is Cluster 7, waar Paul de Ruiter Architects verantwoordelijk is voor het grootste deel van de transformatie. Hierbij worden onder meer winkels gerenoveerd, maakt een parkeerdek plaats voor groene binnentuinen en komen er zo’n vierhonderd woningen bij. INBO is verantwoordelijk voor de volledige engineering van Cluster 7 (drie woonblokken en een parkeergarage). Het masterplan voor het gebied is gemaakt door MVSA.

De drie afzonderlijke woonblokken waarin Cluster 7 is onderverdeeld vormen samen een geïntegreerde ‘mini-buurt’. Een belangrijk anker in het stedenbouwkundig plan vormt daarbij het hoogbouwproject Blok 3, ontworpen door BurtonHamfelt Urban Architecture in opdracht van Blauwhoed/Hoogoorddreef Ontwikkeling BV. De gemeente Amsterdam heeft recent de bouwvergunning voor het blok afgegeven.

Robuust woonblok
Blok 3 is ontworpen als een robuust stadsblok met een oppervlakte van meer dan 40.000 m2 (inclusief ondergrondse en bovengrondse parkeergelegenheid) en een hoogte van 55 meter. Tot het gemengde programma van Blok 3 behoren 270 wooneenheden, variërend in grootte van 50 m2 tot 80 m2. Verder biedt het blok ruimte aan een café, werkruimten, sport- en sociale voorzieningen.

Uitgangspunt was het ontwerpen van een duurzame, groene en sociaal inclusieve leefomgeving, zo geeft BurtonHamfelt aan. Het bureau heeft veel aandacht besteed aan een goede mix van woningtypen.

De buitenranden van Blok 3 bestaan uit een stapeling van verschillende woontypologieën op een actieve stedelijke plint; bepalend zijn hier twee drukke, verhoogde verkeersaders. In contrast daarmee is de binnenzijde van het blok de sfeer oproept van een groen woonerf met stadse gezinswoningen. Een royale groene binnenplaats, bereikbaar via vele trappen, verenigt de twee blokken en biedt de bewoners speel- en ontmoetingsplekken.

Basis en top
De architectuur voor het blok is te zien als een interpretatie van de eigenheid van de Bijlmer, zowel vanuit het moderne architectuurerfgoed als de sterk multiculturele identiteit. BurtonHamfelt heeft de gebouwen ontworpen met een duidelijk onderscheid tussen het basement en de volumes erboven, in architectuur, kleur en materiaalgebruik.

Het basement is vormgegeven als een robuust, donkerbruin bakstenen stadsblok, voorzien van  gevelopeningen met kozijnen als krachtige kaders en zitruimte aan het raam. In contrast daarmee hebben de volumes erboven een lichte uitstraling. Deze volumes zijn getrapt opgebouwd en iets naar achteren geplaatst ten opzichte van de basis.

De bovenste volumes zijn voorzien van ‘banden’ van buitenruimten, die hier en daar verdiepen tot balkons. Deze banden fungeren tevens als zonwering. De lichte metaalkleuren in de gevel reflecteren het licht, wat in een omgeving met een hoge dichtheid de impact van hoogbouw op de omliggende straten vermindert, legt BurtonHamfelt uit.

Groenconcept en duurzaamheid
Het bureau heeft bij het ontwerp rekening gehouden met natuurinclusiviteit. BurtonHamfelt benaderde het blok, met setbacks en trapsgewijze opbouw, als een rotslandschap. Op verschillende hoogtes worden groene zones gecreëerd; ze fungeren als ‘opstapje’ voor insecten en vogels naar de binnentuinen. Gevels worden voorzien van nestkasten.

Het ambitieuze groenconcept voor het woonerf is een samenwerking tussen vele partijen, vertelt het architectenbureau, om ervoor te zorgen dat alle planten en bomen voldoende ruimte krijgen om te groeien. Regen wordt onder het hof en het woonerf opgevangen in kratten, van waaruit het water kan worden gebruikt voor de binnentuinen.

Op straatniveau biedt een groene zone bescherming tegen hittestress; tevens fungeert dit groen als bufferzone tussen de publieke en privéruimten. Het plan voldoet aan strenge energie-eisen volgens BENG. Er wordt gebruik gemaakt van PV-panelen. De restwarmte van winkels in de omgeving wordt gebruikt om de woningen te verwarmen. Ook krijgt Blok 3 een aansluiting op een volledig elektrisch WKO-systeem, dat door het hele Cluster 7 wordt gedeeld.

Betrokken partijen
Voor het landschapsontwerp zijn MOSS en Koninklijke Ginkel Groep betrokken bij het project. Cauberg Huygen, IMD Raadgevende Ingenieurs, Huygen en Hiensch Engineering treden op als adviseurs. Blok 3 wordt gebouwd door Dura Vermeer Bouw Midden West. Oplevering staat gepland voor 2026.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Bouw wooncomplex Nelson View in Amsterdam Zuidoost van start

2 uur geleden

Alternatief plan voor stedelijke 'rafelrand' Baaibuurt

4 uur geleden

Felixx en Witteveen+Bos presenteren Strategisch Groenplan voor Leuven

Vandaag, 13:55

Project Spark op Smakkelaarsveld in Utrecht kan definitief starten

Vandaag, 09:20

BBB heeft nog geen convrete stikstofmaatregelen

3 uur geleden

Met grootschalige aanpak zijn portiekflats van Pot-Keegstra in Beverwijk behouden

Gisteren, 12:40

Thomas Gillet en Krijn Tabbers benoemd tot partner bij studio VVKH

Gisteren, 11:42

Heruitgave boek 'Nooit gebouwd Nederland' door Cees Nooteboom

2 december, 3:43

Lensvelt maakt doorstart en richt zich op internationale markt

2 december, 2:55

Gemiddeld hypotheekbedrag naar record, ‘markt dendert door’

2 december, 10:09
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan