Samenwerking corporaties en gemeenten in Zuidoost Brabant krijgt vervolg
28 februari, 13:50
In het kader van WoonST, een samenwerkingsproject van dertien woningcorporaties en negen gemeenten in Zuidoost Brabant, zijn onlangs de contracten getekend voor de realisatie van de duizendste woning. Daarnaast krijgt de samenwerking een vervolg met WoonST 2.0, waarbij de ambities nog hoger liggen.
Dertien woningcorporaties in Zuidoost Brabant en negen gemeenten uit het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) sloegen in 2020 de handen ineen en maakten een plan voor de bouw van gestandaardiseerde sociale huurwoningen. Het project, WoonST, had als doel om het bouwproces te versnellen en de bouwkosten te verlagen.
Twee woningvarianten
Het plan ging om zowel eengezinswoningen als appartementen voor één of twee personen. Na een tender in 2020 werden Heijmans en BAM Wonen voor de realisatie van de woningen geselecteerd. De woningen moesten komen te staan in de negen gemeenten van het SGE.
Meerdere projecten zijn inmiddels opgeleverd en bewoond, waaronder in Helmond, Geldrop-Mierlo, Veldhoven en Eindhoven. Daarnaast zijn veel projecten in uitvoering of bijna in uitvoering, meldt de SGE. Onlangs zijn de contracten getekend voor de bouw van de duizendste woning. Betrokken architectenbureaus zijn FAAM architects, JYB architecten en VFO Architects | Urban design.
Standaardisatie
Zoals op veel andere plekken in Nederland zien de woningcorporaties en gemeenten in Zuidoost Brabant zich gesteld voor de opgave om de komende jaren betaalbaar wonen toegankelijk te houden door het bouwen van duizenden sociale huurwoningen. Bouwkosten, beschikbare locaties en procedures vormen een belemmering om de opgave voortvarend aan te pakken. Veel corporaties zien daarbij beperkte mogelijkheden om te investeren in nieuwbouw.
In de pilot WoonST kopen de woningcorporaties gezamenlijk grote aantallen woningen in. Daarbij wordt ingezet op standaardisering. Met die combinatie kan versnelling van de bouw en verlaging van de kosten worden bereikt. Onder begeleiding van adviesbureau Brink Groep hebben de partijen van WoonST een goede gestandaardiseerde huurwoning bedacht.
Bij de gestandaardiseerde woning hebben de woningcorporaties nog voldoende keuzemogelijkheden, bijvoorbeeld in gevelbekleding en de kleur van het metselwerk, zonder dat dit ten koste gaat van de lagere prijs. “Door een standaard product in te kopen, dat iets goedkoper is qua aannemerssom, heb je weer iets meer ruimte om andere dingen toe te voegen”, zegt Armand Cieters van Woonstichting ‘thuis.
Vervolg
De raamovereenkomsten met de twee bouwbedrijven eindigden per 1 januari, maar de corporaties en gemeenten zetten hun samenwerking voort. In september 2023 maakten ze al bekend nieuwe opdrachten in de markt te gaan zetten. Bij WoonST 2.0, zoals de samenwerking wordt aangeduid, is de ambitie om 750 eengezinswoningen en 1.750 gestapelde woningen te realiseren in de periode tot ongeveer 2030.
Betaalbaarheid en snelheid blijven de hoofddoelstellingen. Wel willen de partijen dat aan de huidige gestandaardiseerde woningtypen een levensloopbestendige variant wordt toegevoegd. Ook is een gereduceerde milieu-impact een extra doelstelling.
De meewerkende woningcorporaties zijn Woonbedrijf, Woonpartners, woCom, Trudo, Volksbelang, Compaen, Bergopwaarts, Woningbelang, Woningstichting de Zaligheden, Goed Wonen Gemert, ‘thuis, Helpt Elkander en Wooninc. Het SGE bestaat uit de gemeenten Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre.