Team van Delva Landscape Architecture & Urbanism
Ruimtelijk raamwerk voor Buiksloterham
Copyright: WAX
Integratie gebouw en landschap bij casino in Middelkerke
Copyright: ZJA, Delva Landscape Architecture & Urbanism, OZ, Proloog
Microbos op VDMA-terrein in Eindhoven
Copyright: OMA
Schetsontwerp landschapspark strandeiland IJburg
Copyright: Delva Landscape Architecture & Urbanism / WAX
Verhoogd bos bij De Puls in Amsterdam
Copyright: WAX

Delva Landscape Architecture & Urbanism verkozen tot Architect van het Jaar 2021

10 november 2021, 21:30
Tijdens de feestelijke uitreiking van de Architectenweb Awards 2021, op woensdagavond 10 november in het Keilepand in Rotterdam, is bekendgemaakt dat Delva Landscape Architecture & Urbanism is verkozen tot Architect van het Jaar 2021.

De afgelopen twee maanden konden architecten en andere ruimtelijk ontwerpers hun stem uitbrengen op de ontwerper of het bureau dat naar hun idee deze prijs het meest verdient. Er is massaal gestemd en met afstand de meeste stemmen gingen dit jaar naar Delva Landscape Architecture & Urbanism.

De zilveren bokaal, die bij de prijs voor Architect van het Jaar hoort, kreeg het team van Delva Landscape Architecture & Urbanism woensdagavond uitgereikt uit handen van architect Bart Kellerhuis (Zecc Architecten – Architect van het Jaar 2020). De cheque ter waarde van 5.000 euro, die onderdeel is van de prijs, werden de ontwerpers uitgereikt door salesmanager Bart Hellings (Reynaers Aluminium en Forster – Hoofdpartners Architectenweb Awards).

Delva Landscape Architecture & Urbanism wordt geroemd om zijn integrale benadering waarin groenblauwe structuren een onlosmakelijk onderdeel worden van de gebouwde omgeving. Het bureau laat zien dat stedelijke ontwikkeling samen kan gaan met natuurontwikkeling en dat economie en ecologie elkaar kunnen versterken.

Zijn integrale benadering bereikt het bureau met een multidisciplinair team bestaande uit landschapsarchitecten, ecologen, cultuurtechnici en ook veel architecten. Door zijn breedte is het bureau niet in een hokje te plaatsen. En deze verkiezing laat zien dat het daar uiteindelijk ook niet om gaat: het zijn de daden die tellen.

De prijs voor Architect van het Jaar gaat ieder jaar naar het bureau dat op dat moment de grootste bijdrage levert aan de ontwikkeling van de architectuur. Vaak gaat het dan om architectenbureaus, zoals Zecc Architecten (winnaar 2020) of Happel Cornelisse Verhoeven Architecten (winnaar 2019), maar het kan ook breder zijn, zoals Rijksbouwmeester Floris Alkemade (winnaar 2018) of RAAAF (winnaar 2013). Delva Landscape Architecture & Urbanism is de veertiende winnaar van de prijs voor Architect van het Jaar.

Bij de verkiezing voor Architect van het Jaar 2021 kon gestemd worden op vijf nominaties: Marc Koehler, Korth Tielens Architecten, Nanne de Ru, Afaina de Jong en Delva Landscape Architecture & Urbanism. Deze nominaties waren gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit Bart Kellerhuis (Zecc Architecten), architect Laura Atsma (Fokkema & Partners), ontwikkelaar Jana Jayakkumaran (Amvest) en zakelijk directeur / partner Ellen Schindler (De Zwarte Hond).

Delva Landscape Architecture & Urbanism
Het ontwerp van groen en water in onze stedelijke gebieden kan niet meer los worden gezien van het ontwerp van gebouwen. Terwijl ons land verder verstedelijkt, willen we namelijk ook de natuurwaarde en biodiversiteit vergroten. Dat lukt alleen als de (her)ontwikkeling van nieuwe gebouwensembles samengaat met het versterken van de natuur. Juist in die complexe opgave schittert Delva Landscape Architecture & Urbanism door de bijzonder integrale benadering die het bureau hanteert. Het bureau heeft herhaaldelijk laten zien ecologie en economie met elkaar te kunnen verbinden.

Een voorbeeld van zo’n integraal project is de doorontwikkeling van Buiksloterham, waar het bureau samen met de gemeente Amsterdam het ruimtelijk raamwerk voor ontwikkelde. De ambitie is om die doorontwikkeling met zo min mogelijk uitstoot van CO2 te doen. Vervuilde grond wordt daarom niet afgevoerd, maar ingepakt en gebruikt om het Johan van Hasseltkanaal ondieper te maken. Op die manier bereikt meer zon de bodem van het kanaal en ontstaat er een rijker waterleven. Tegelijkertijd worden in het brede kanaal drijvende vlakken toegevoegd met parken en sportvoorzieningen voor de buurt.

Delva Landscape Architecture & Urbanism ontwerpt op alle schaalniveaus aan de combinatie van nieuwe verstedelijking en de versterking van de natuur. Dat gaat van een groen  dorpsplein in Ouderkerk aan de Amstel en een daktuin in een hoogbouwproject op de Amsterdamse Zuidas, via kleine bossen in de binnensteden van Groningen en Eindhoven, tot stedenbouwkundige plannen voor buurten en gebieden.

Het landschapspark dat het bureau voor het binnenwater van Strandeiland op IJburg heeft ontworpen toont ook goed de integrale benadering van het bureau. Op het eiland zal gescheiden sanitatie plaatsvinden en daaruit resteert een stroom van grijs water. Nu kon dit met een brede buis in het verderop gelegen kanaal geloosd worden, maar Delva Landscape Architecture & Urbanism stelde voor om het grijs water te zuiveren in een landschapspark in het binnenwater tussen de eilanden. Zo ontstaat tegelijkertijd een geweldige plek voor planten en dieren als voor omwonenden.

Om de kwaliteit van vooral het groen binnen projecten beter te borgen, kiest Delva Landscape Architecture & Urbanism er bij een aantal projecten nu voor om de aanleg en het beheer van het groen in eigen hand te nemen. Uiteindelijk wil het nu eigenaar worden van een aantal aan te leggen stadsbossen, om de groei van deze ecologische systemen in de tijd te kunnen begeleiden  en hun waarde voor de buurt, onze samenleving en de wereld te borgen.

Meer informatie: https://delva.la

Gerelateerde nieuwsberichten