Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Jongerenhospice Xenia ( Frank Hanswijk)
Copyright: Noorderparkbad ( Jeroen Musch)
Copyright: Parkeergarage Katwijk ( Kustwerk Katwijk)
Copyright: Hoge Raad ( Sebastian van Damme)
Copyright: Koen van Velsen ( Harry Cock)
Copyright: Fort Vechten ( Ossip van Duivenbode)
Copyright: Landgoed Valkenberg ( Kim Zwarts)
Copyright: Jongerenhospice Xenia ( Frank Hanswijk)
Copyright: Noorderparkbad ( Jeroen Musch)
Copyright: Parkeergarage Katwijk ( Kustwerk Katwijk)
Copyright: Hoge Raad ( Sebastian van Damme)
Copyright: Koen van Velsen ( Harry Cock)
Copyright: Fort Vechten ( Ossip van Duivenbode)
Copyright: Landgoed Valkenberg ( Kim Zwarts)

2016: belangrijkste prijzen

23 december 2016, 14:33
Tussen de prijzen die in 2016 uitgereikt werden zaten vele verrassingen. Vele architecten, interieurarchitecten en designers stonden voor het eerst op het podium met hun ontwerp. Zo viel er een jongerenhospice in de prijzen, net als een zwembad en zelfs een parkeergarage.

Wie had er voor 2016 van MuldervanTussenbroek + VanVeen architecten gehoord? Met hun ontwerp voor Xenia, de eerste jongerenhospice van Nederland, won het bureau samen met zijn opdrachtgevers Duwo en Xenia de Hedy d’Anconaprijs voor excellente zorgarchitectuur. Later ontving Stichting Xenia voor hetzelfde project ook de Gouden Piramide voor haar uitmuntende opdrachtgeverschap.

Wanneer was de laatste keer dat er een zwembad in de prijzen viel? In 2016 won het Noorderparkbad, ontworpen door de Architekten Cie, verrassend niet alleen de juryprijs maar ook de publieksprijs van de Gouden A.A.P., de Amsterdamse architectuurprijs. Daar bovenop werd het project later ook nog bekroond tot ‘mooiste zwembad ter wereld’.

En heeft er ooit eerder een parkeergarage een grote architectuurprijs ontvangen? Dit jaar werd de parkeergarage onder het Katwijkse strand, ontworpen door Royal HaskoningDHV, verrassend bekroond tot BNA Gebouw van het Jaar 2016. Hoogstaande architectuur is werkelijk overal te vinden in ons land.

Wellicht iets minder verrassend waren de prijzen die KAAN Architecten ontving voor hun ontwerp voor de Hoge Raad in Den Haag. Het bureau valt toch wel regelmatig in de prijzen. Voor de Hoge Raad ontving KAAN Architecten de ARC Award in de categorie architectuur en de Daylight Award.

Voor wie het hoogstaande werk van Koen van Velsen kent, zal het ook geen enorme verrassing zijn geweest dat de architect met zijn bureau de juryprijs van de Rotterdam Architectuurprijs ontving voor zijn ontwerp voor de Rozenburcht in Rozenburg. Daarnaast kozen de winnaars van de afgelopen negen edities van de Architect van het Jaar-verkiezing Koen van Velsen ook als Architect van het Jaar 2016.

De Grote Maaskantprijs ging dit jaar, ook weer verrassend maar niet minder terecht, naar journalist, auteur en presentator Tracy Metz. De na enkele jaren afwezigheid opnieuw uitgereikte BNA Kubus ging dit jaar naar Ben van Berkel en Caroline Bos, de oprichters van UNStudio.

En dan waren er nog een heel aantal prijzen die uitgereikt werden. Tijdens de Dutch Design Week werden opnieuw de Dutch Design Awards uitgereikt, waarbij de FLAX Chair van designer Christien Meindertsma de award ontving voor beste product en voor meest belovende ontwerp voor de toekomst.

Met de NRP Gulden Feniks 2016 werden drie transformaties en renovaties bekroond: Fort bij Vechten in Bunnik, De Timmerfabriek in Schiedam en Bouw van Jou in Deventer. De NRW Jaarprijs 2016 ging naar winkelcentrum Gelderlandplein in Amsterdam, ontworpen door Rijnboutt.

Prijzen voor jong talent
Een van de meest prestigieuze prijzen voor jong talent, de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten, ging in 2016 naar architect Ard de Vries met zijn ontwerp voor Landgoed Valkenberg in Dinkelland. Aan deze prijs is een geldbedrag van 20.000 euro gekoppeld.

De beste afstudeerders aan de architectuuropleidingen in Nederland werden weer in het zonnetje gezet tijdens de uitreiking van de Archiprix. Hierbij werden dit keer niet een maar twee talenten bekroond met de eerste prijs: Katarzyna Nowak (Academie van Bouwkunst Rotterdam) won met haar ontwerp voor een nieuwe museumtypologie en Milad Pallesh (Academie van Bouwkunst Amsterdam) won met zijn ontwerp voor een woon/zorgbuurt.

De beste afstudeerders aan de interieurarchitectuuropleidingen in Nederland gingen wederom op voor de BNI-prijs. De winnaars dit jaar toonden hoe breed het vak van interieurarchitect is. Remke Seyben (Maastricht Academy of Architecture) won de BNI-prijs 2016 in de categorie Bachelor met een ontwerp voor een crematorium. Alexandra Bicheler (Piet Zwart Institute) won de BNI-prijs 2016 in de categorie Master met een ontwerp dat vanuit het interieur inzoomde op het meubilair en servies. In haar afstuderen onderzocht ze de relatie tussen de virtuele en reële wereld.

Bij de Jonge Architectenprijs, #JAPrijs, werd gevraagd een ode aan een bekende of minder bekende architect te ontwerpen. Deze prijs werd gewonnen door David de Bruijn en Sarah van Apeldoorn met hun ontwerp voor een op Superstudio geïnspireerde ruimte waarin onze moderne communicatiemiddelen niet meer werken.

De Euregionale Architectuurprijs 2016 ging naar de Duitse architect Heinrich Altenmüller (RWTH Aachen) met zijn inzending Ruin all inclusive.

Lokale prijzen
Naast de eerder genoemde Gouden A.A.P. en Rotterdam Architectuurprijs werden er nog meer lokale architectuurprijzen uitgereikt, waaronder de volgende.

De prijzen voor beste architectuur in de provincie Noord-Holland, de Arie Keppler Prijs, ging naar de door M3H ontworpen Tugelablokken in Amsterdam, de door Van Dongen-Koschuch ontworpen Schouwburg De Kampanje in Den Helder, de door Ronald Janssen Architecten i.s.m. Donald Osborne Architect ontworpen Tandwielenfabriek in Amsterdam en de Nieuwe Hondsbossche Duinen tussen Camperduinen en Petten. Dat laatste project is ontworpen door West 8 in samenwerking met Witteveen+Bos, Svasek Hydraulics en Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek.

Bij de prijs die de gemeente Amsterdam uitreikte voor de beste woningbouw van het jaar in de hoofdstad werd opnieuw een project van M3H bekroond. Met het ontwerp voor Woongebouw De Smaragd won het architectenbureau de Zuiderkerkprijs. De tegelijkertijd uitgereikte Geurt Brinkgreve Bokaal, voor de beste herontwikkeling of renovatie, ging naar de door Office Winhov ontworpen W Bank.

Architect Cor Kalfsbeek ontving de Grote Culturele Prijs van Drenthe voor zijn levenslange inzet voor de architectuur. Bekende projecten van Kalfsbeek zijn onder andere de uitbreiding van gevangenis Esserheem in Veenhuizen en de verbouwing van de hal van het Drentse provinciehuis. Kalfsbeek is verder onder meer medeoprichter van het Drents Architectuur Centrum.

Internationale prijzen
De Nederlands-Vlaamse bureaucombinatie De Kort Van Schaik Van Noten werd door de Vlaamse Orde van Architecten onderscheiden met de prijs voor jonge architectuur voor hun ontwerp voor het ontmoetingscentrum Moorsel. Eerder ontvingen de architecten voor hetzelfde project al de Wivina Demeester voor Excellent Opdrachtgeverschap 2014.

Het Nederlandse karres+brands won, samen met het Deense architectenbureau Polyform, de Architectuurprijs Kopenhagen in de categorie ‘parken’ met hun ontwerp voor de museumtuin van het Statens Museum for Kunst. Het is de tweede keer dat de firma’s in samenwerkingsverband de architectuurprijs van Kopenhagen wonnen.

De Braziliaanse architect Mendes da Rocha ontving in 2016 zowel de Praemium Imperiale Award als de RIBA Royal Gold Medal voor zijn oeuvre. De voorzitter van de RIBA, Jane Duncan, omschrijft Mendes da Rocha’s werk als revolutionair en exemplarisch voor de Braziliaanse architectuur uit de jaren vijftig: rauw, blokkig en gematerialiseerd in prachtig ruw beton.

De Pritzker Prize ging in 2016 naar de Chileense architect Alejandro Aravena. “Zijn gebouwde werk biedt economische mogelijkheden voor de minder geprivilegieerden, verzacht de effecten van natuurrampen, vermindert energieverbruik en voorziet in een uitnodigende openbare ruimte”, aldus de jury van de prijs.

De RIBA Jecks Award ging naar Herzog & de Meuron.

Andere nieuwsberichten

Transformatie voormalig warenhuis en bankgebouw in Dordrecht gereed

Vandaag, 14:18

De Zwarte Hond ontwerpt flexibel IKC+ Katwijk

Vandaag, 11:00

BNA: geef de architect de rol van verbinder bij de woningbouwcrisis

Vandaag, 10:00

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Zorggebouw van het Jaar 2024

Vandaag, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

Vandaag, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

Vandaag, 09:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

Vandaag, 08:30

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan