Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Paul Verhoeven, Floris Cornelisse en Ninke Happel
Copyright: Willem de Kam
Paul Verhoeven, Floris Cornelisse en Ninke Happel
Copyright: Willem de Kam

Happel Cornelisse Verhoeven verkozen tot Architect van het Jaar 2019

31 oktober 2019, 21:30
Tijdens de feestelijke prijsuitreiking van de Architectenweb Awards is Happel Cornelisse Verhoeven Architecten uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2019. De bekendmaking en de Awards-ceremonie vond donderdagavond 31 oktober plaats in Broeinest Amsterdam.

Tweemaal is scheepsrecht in dit geval: in 2018 werd Happel Cornelisse Verhoeven Architecten al genomineerd door de toenmalige jury. Het bureau leek favoriet bij de stemronde, maar Floris Alkemade werd uiteindelijk overtuigend de winnaar. Dit jaar mag Happel Cornelisse Verhoeven zich wel – en eveneens met ruime afstand tot de andere genomineerden – Architect van het Jaar noemen.

Naast Happel Cornelisse Verhoeven waren dit jaar genomineerd voor de Architect van het Jaar-prijs: Benthem Crouwel Architects, Civic Architects, Space & Matter en ZUS. De strijd verliep aanvankelijk met geleidelijk stijgende lijnen voor elk bureau; in de laatste weken werd het verloop grilliger en wisselden de genomineerden van plek.

Uiteindelijk heeft Happel Cornelisse Verhoeven een kwart meer stemmen dan de nummer twee; als we puur naar de ruimtelijk ontwerpers kijken (en bijvoorbeeld de stemmen van aannemers en ontwikkelaars even buiten beschouwing laten) heeft Happel Cornelisse Verhoeven zelfs de helft meer stemmen. Een mooie waardering vanuit het vakgebied.

Bokaal
Ninke Happel, Floris Cornelisse en Paul Verhoeven kregen tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Broeinest Amsterdam de bokaal uit handen van architect en juryvoorzitter Willem Hein Schenk. De bokaal is ontworpen door Tjep.. Ook kregen Happel, Cornelisse en Verhoeven een cheque ter waarde van 5.000 euro uitgereikt door Hans Jacobs, algemeen directeur van Kawneer Nederland.

De verkiezing van de Architect van het Jaar is ruim tien jaar geleden gestart door de betrokken architect Kees van der Hoeven; de titel ging onder meer naar Koen van Velsen, Concrete, Bert Dirrix, RAAAF, UNStudio en Rudy Uytenhaak. Vorig jaar heeft Architectenweb de verkiezing voor het eerst georganiseerd. De prijs wordt gesteund door Kawneer

Happel Cornelisse Verhoeven
Ninke Happel, Floris Cornelisse en Paul Verhoeven leiden gezamenlijk Happel Cornelisse Verhoeven Architecten sinds de oprichting in 2006. Het bureau werkt aan een breed portfolio van publieke gebouwen, herbestemmingen, woongebouwen en openbare interieurs, waarbij de projecten zich meer en meer op het snijvlak van oud en nieuw bevinden.

De renovatie en uitbreiding van Museum De Lakenhal, een project waarin het bureau samenwerkte met Julian Harrap Architects en dat begin dit jaar werd afgerond, is daarvan een goed voorbeeld. Tot de gerealiseerde projecten van het bureau behoren verder bijvoorbeeld het Paardenpension Lentevreugd in Katwijk, het Noord-Hollands Archief in Haarlem, Basisschool De Spreeuwen in Mechelen en het woningbouwproject Cadix in Antwerpen.

Voorts is onlangs is de ruiter- en voetgangersbrug  in de Oranjebonnepolder opgeleverd en momenteel werkt het bureau onder andere aan de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer. Voorts is het bureau initiatiefnemer van Het Rotterdams Woongenootschap, een coöperatieve vereniging die woonprojecten opzet, onderhoudt en verhuurt in de centrale wijken van Rotterdam.

Een initiatief als Het Rotterdams Woongenootschap en de deelname aan het vakdebat, als voorbeelden van een betrokken en actief architectenbureau, kunnen rekenen op de waardering van de jury. Ook de manier waarop Happel Cornelisse Verhoeven in de crisis wist te groeien en dat het bureau inmiddels een breed portfolio heeft opgebouwd, was voor de jury een reden om het bureau te nomineren

De jury gaf dat Happel Cornelisse Verhoeven bij zijn projecten op een even sensitieve als uitgesproken manier met de bestaande context omgaat. Het bureau bouwt daarbij voort op het bestaande, op een wijze die heden en verleden verbindt. De jury waardeert hoe het bureau de architectuur vervolgens op een fijnzinnige manier materialiseert en detailleert, en dat op verschillende schaalniveaus.

Museum De Lakenhal noemde de jury als mooi voorbeeld. Het project werd ook voor de Architectenweb Awards genomineerd, in nota bene twee categorieën (Publiek Gebouw van het Jaar en Interieur van het Jaar) waarin het bovendien tot winnaar werd uitgeroepen. De jury voor de categorieprijzen is overigens een andere dan degene, die de nominaties voor Architect van het Jaar selecteerde.
https://vimeo.com/357223322

Architectenweb Awards
De onafhankelijke jury voor Architect van het Jaar 2019 bestond uit architect Willem Hein Schenk (Stadsarchitect Haarlem, De Zwarte Hond), architect Oana Rades (Shift A+U), creative director Mendel Robbers (Schipper Bosch) en journalist/onderzoeker David Keuning (o.a. Academie van Bouwkunst Amsterdam). Bij zijn keuze heeft de jury zich mede gebaseerd op de ingestuurde suggesties voor de prijs dit jaar.

Na bekendmaking van de genomineerden kon het vakpubliek in Nederland de winnaar aanwijzen door een stem uit te brengen. Bij de prijs voor de Architect van het Jaar hoeft het niet (alleen) om gebouwd werk te gaan, maar kan ook het ondernemerschap van het bureau, de bijdrage aan het architectuurdebat, academische of culturele prestaties of het interesseren van een breed publiek voor architectuur in de keuze worden betrokken. De vraag is eigenlijk: welke architect of welk collectief van architecten heeft het architectenvak dit jaar echt vooruit geholpen?

De verkiezing van Architect van het Jaar maakt deel uit van de Architectenweb Awards, die dit jaar alle op donderdagavond 31 oktober in Broeinest Amsterdam zijn uitgereikt. De categorieprijzen die zijn uitgereikt: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. 
Toon alles

Andere nieuwsberichten

De Zwarte Hond ontwerpt flexibel IKC+ Katwijk

2 uur geleden

BNA: geef de architect de rol van verbinder bij de woningbouwcrisis

3 uur geleden

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Zorggebouw van het Jaar 2024

3 uur geleden

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

17 mei, 4:00

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

2 uur geleden

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

3 uur geleden

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

4 uur geleden

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan