Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Bestaande situatie
Copyright: Karin Borghouts
Bestaande situatie
Copyright: Karin Borghouts
Bestaande situatie
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Typologie huisnummers
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Bestaande situatie
Copyright: Karin Borghouts
Bestaande situatie
Copyright: Karin Borghouts
Bestaande situatie
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Typologie huisnummers
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven

Renovatie en vernieuwing Fierenshoven in Antwerpen afgerond

8 februari, 11:38
In Antwerpen is de renovatie en vernieuwing van de Fierenshoven afgerond. Naar ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven, in samenwerking met Molenaar & Co architecten, zijn twee grootstedelijke woonblokken in de wijk St. Andries opgeknapt. Door woningen horizontaal en verticaal samen te voegen, zijn de sociale huurappartementen in de blokken vergroot.

De Fierenhoven in het centrum van Antwerpen zijn in 1937 ontworpen door architect Gustave Fierens. De blokken zijn ontworpen volgens het baksteenmodernisme van de jaren dertig, in combinatie met art deco. Ook zijn de blokken voorzien van destijds nieuwe bouwconstructies (gewapend beton) en installatietechnieken.

Lange tijd dreigde sloop voor de Fierenshoven. De sociale appartementengebouwen waren ernstig vervallen en voldeden niet meer aan hedendaagse comforteisen. Een groep buurtbewoners heeft de blokken van de sloop gered, waarna Happel Cornelisse Verhoeven en Molenaar & Co uiteindelijk aan de slag gingen met de renovatie en vernieuwing van de blokken.

Het vernieuwde ensemble volgt de morfologie van de zogenaamde Weense Hoven, waarbij de woonblokken rondom gemeenschappelijke en autovrije binnenhoven zijn geschikt. Daartoe is de Van Craesbeeckstraat heringericht als autovrij ‘derde hof’ tussen de twee blokken in. Op de hoek van de Nationalestraat en de Kronenburgstraat is het voormalige hoekgebouw, dat geen onderdeel vormde van de Fierenshoven, afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Om de doorwaadbaarheid van het ensemble te bevorderen is een nieuwe poort toegevoegd, melden de architectenbureaus.

Grotere en gevarieerdere woningen
Het aantal woningen is teruggeschroefd tot 125, maar daarvoor zijn wel grotere en gevarieerdere woningen teruggekomen. Ook zijn twee multifunctionele ruimtes toegevoegd waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Verder beschikkende bewoners over een gezamenlijke fietsenstalling en wasruimte en zijn in een van de plinten winkel- en caféruimtes gerealiseerd.

In de Fierenshoven zijn gezinsappartementen tussen de 65 en 130 vierkante meter gerealiseerd en deelappartementen waar drie tot vijf personen een woning delen, maar wel beschikken over eigen kamers met sanitair en een kitchenette. In het project zijn verder vier logeerkamers gerealiseerd en een aantal ‘jokerkamers’ die niet vooraf geprogrammeerd zijn, maar door bewoners van een functie kunnen worden voorzien.

De structuur van de Fierens toonde zich gedurende het ontwerp- en bouwproces al bijzonder adaptief en dus flexibel, stellen de bureaus. “Zo konden we het gewijzigde woonprogramma met relatief eenvoudige ingrepen invoegen door woningen samen te voegen. De appartementjes op de begane grond en eerste verdieping voegden we verticaal samen, zodat zoveel mogelijk gezinnen kunnen profiteren van een ligging op maaiveld. Op de verdiepingen voegden we juist horizontaal samen, zodat gezinnen daar kunnen profiteren van een gelijkvloers appartement, wat de gezinslogistiek vergemakkelijkt.”

“Voor de hoger gelegen appartementen hebben we bovendien de daken voorzien van collectieve dakterrassen. Om en om het trappenhuis voegden we een lift in, zodat de woningen bovendien goed bereikbaar werden. De andere trappenhuizen, die hun entreefunctie waren verloren, hebben we behouden als vluchtroutes. We hebben wel enkele constructieve verstevigingen uitgevoerd om die flexibiliteit ook naar de toekomst toe te garanderen”, aldus de architecten.

Hoekgebouw
Op de plek waar eerst een los cafépand stond, is het nieuwe hoekgebouw gerealiseerd. Daarmee is aan het ensemble een nieuwe tijdlaag toegevoegd met een eigen karakteristiek, stellen de bureaus. Het uitgangspunt daarbij was een balans tussen deze tijdlagen creëren volgens het principe ‘eenheid in verscheidenheid’. De nieuwbouw sluit in materialisatie en detaillering aan bij het bestaande maar is zichtbaar eigentijds. Als alternatief voor de relatief kleine nutsbalkonnetjes is het dak van De Fierenshoven ingericht als een collectieve buitenruimte, waar bewoners een panoramisch zicht over de stad genieten.

Hoge duurzaamheidsambities
Voor het project golden hoge duurzaamheidsambities. De eerste stap was het inzetten op zoveel mogelijk behoud van materiaal en daarmee op CO2-neutraliteit. Het gebouw is vervolgens energiezuinig gemaakt door het van binnenuit volledig te isoleren, de kozijnen zijn vervangen in verduurzaamd hout en voorzien van dubbel HR+++ glas. De daken zijn vergroend en hoeven dankzij de opslag van water in regentonnen (die ervoor zorgen dat in tijden van droogte de beplanting nog steeds kan worden bewaterd) zelden te worden besproeid.

Ook het binnenhof is vergroend met grote bomen en nieuwe plantenbakken rondom met verschillende plantensoorten die ook langs de gevel omhoog mogen klimmen. De bestrating is waterdoorlatend en ontlast daarmee de stadsriolering. Voor de opwekking van energie zijn er PV-panelen voorzien op het dak en zorgen zonnecollectoren voor warm water dat direct geleid wordt naar de gecentraliseerde stookvoorziening.

Andere nieuwsberichten

Woongebouw Salix met heldere structuur en architecturale nuances

Gisteren, 16:54

Tilburg University neemt uit hout opgetrokken Marga Klompé-gebouw in gebruik

Gisteren, 16:23

Bouw woontoren Blaak 333 officieel van start

Gisteren, 14:25

Gentiaanbuurt technisch up-to-date en in oude allure hersteld

Gisteren, 12:20

De Voetnoot vijfde monument in Almere

Gisteren, 15:27

Minister praat met TU Delft over rapport onderwijsinspectie

Gisteren, 10:22

Overlast om vol stroomnet duurt nog zeker tien jaar, zegt Alliander

Gisteren, 09:33

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

1 maart, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

1 maart, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan