Renoveren is niet per definitie goedkoper of sneller dan slopen en nieuwbouwen, zegt architect Marjolein van Eig – soms zelfs juist niet. Maar ons collectieve geheugen en onze sociale structuren zijn te waardevol om zomaar af te breken.
Voor woningcorporaties zijn renovatieopgaven vaak technische opgaven, ziet Van Eig. Daardoor zit de aannemer eerder aan tafel dan de architect. Toch komt bij zo’n opgave veel meer kijken dan techniek. De wensen van bewoners over hun woonomgeving, bijvoorbeeld. “Verduurzamen is architectenwerk”, is haar overtuiging. Want juist goede architecten zijn in staat om zowel de technische, sociale als cultuurhistorische aspecten tot een integraal plan te smeden.
Zelf schrikt ze overigens vaak, als ze een eerste blik op een renovatieproject werpt. Een slechte onderhoudsstaat, verloedering of rampzalige aanpassingen zorgen ervoor dat het soms even duurt voor ze de kwaliteit van een gebouw ziet. “We zoeken naar het cadeautje dat uitgepakt kan worden”, vertelt ze. “Daar werken we dan op door.” Zo’n verrassing kan een mooi trappenhuis zijn, een entree, een specifiek detail of een mooi materiaal.
Met liefde en aandacht verweven we verleden en toekomst, benadrukt Van Eig, om vervolgens een nadrukkelijke oproep aan corporaties te doen: “Leg deze opgave niet bij aannemers neer, maar selecteer zelf je architect. Een architect kan je helpen kiezen waaraan je je geld uitgeeft.”