Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof

Gentiaanbuurt technisch up-to-date en in oude allure hersteld

4 maart, 12:20
De Gentiaanbuurt in Amsterdam-Noord stamt uit de jaren twintig van de vorige eeuw en geldt als een beschermd stadsgezicht. De woningen waren echter een aantal jaren geleden dringend toe aan renovatie. Op verzoek van eigenaar Ymere maakte Ibelings van Tilburg architecten een plan voor aan grootschalige aanpak, die onlangs is afgerond.

De architectuur en de stedenbouwkundige samenhang van de Gentiaanbuurt is in grote lijnen goed bewaard gebleven, vertelt Ibelings van Tilburg architecten. De wijk heeft een voor Amsterdam-Noord hoge woningdichtheid. Ze bestaat uit tien gesloten bouwblokken rond een groot plein.

Het zuidoostelijk deel, dat bestaat uit zes bouwblokken met 265 woningen en negen bedrijfsruimten, is ontworpen door Van Gendt en Kleinhout. De woningen, eigendom van woonstichting Ymere, waren na bijna honderd jaar aan zowel de buiten- als de binnenzijde in zeer slechte technische staat. Ze waren nauwelijks geïsoleerd en de plattegronden voldeden niet aan de wensen van de huidige tijd.

Ymere nam het initiatief tot een grootscheepse renovatie en vroeg Ibelings van Tilburg architecten om een plan te maken. In de afgelopen jaren zijn de woonblokken stapsgewijs gerenoveerd. Twee jaar geleden was de renovatie van drie blokken afgerond; recent is ook de renovatie van de laatste drie blokken en daarmee het gehele zuidoostelijk deel van de Gentiaanbuurt voltooid.

Richtlijnen voor de buitenschil
Aangezien de woningen samen een rijksbeschermd stadsgezicht vormen, is eerst in overleg met de monumentenzorg van Amsterdam een ‘Richtlijn Buitenschil’ opgesteld, dat fungeerde als toetsingskader bij de renovatie van de bouwblokken.

De Gentiaanbuurt ontleent haar stedenbouwkundige kwaliteiten in belangrijke mate aan de architectonische verbijzonderingen, legt Ibelings van Tilburg architecten uit. Daartoe behoren de detaillering van de houten kozijnen en gootlijsten, hoge erkers met houten gevelbetimmeringen, torentjes, dakkapellen, arcadebogen en opvallende winkelpuien.

De ‘Richtlijn Buitenschil’ geeft dwingende richtlijnen per bouwkundig element; voor elk onderdeel is aangegeven waaraan bij herstel, vervanging of vernieuwing van dat onderdeel moet worden voldaan. Ook zijn aan de hand van historisch onderzoek de originele kleuren bepaald en weer teruggebracht.

Aanvankelijk lag rondom de Resedastraat een aantal winkels, waardoor hier een soort winkelplein ontstond. Nadat winkels in de jaren dertig verhuisden naar de Hagedoornweg, werden zes van de acht winkelpanden omgevormd tot woonhuizen. Een van de hoekwoningen in een voormalig winkelpand bezat nog de originele etalageruiten; bij de renovatie is deze hoek tot in detail teruggebracht naar het origineel, inclusief de bovenlichten met de voor dit blok typerende decoratieve diagonale roedeverdeling.

Wensen van bewoners
De gerenoveerde woonblokken bieden een grote variatie aan woningen, in oppervlakte variërend van 45 tot 90 m2. De bewoners, waarvan sommigen al hun hele leven hier wonen, zijn actief betrokken bij de verbouwingsplannen; ze werden bijvoorbeeld uitgenodigd om mee te denken over hoe ze zouden willen leven.

Op basis van hun wensen is een grote verscheidenheid aan plattegronden getekend en uitgevoerd. De woningen bezitten nu een hedendaagse indeling, een ruimere badkamer en een goede keuken. Bij sommige woningen is het aantal kamers verminderd.

De uitdaging was om de relatief kleine woningen te isoleren, waarbij de isolatie vanwege het monumentale karakter van de buitenschil aan de binnenzijde moest worden aangebracht. “Hoewel dat onvermijdelijk leidt tot verlies aan woonoppervlak, is het toch gelukt de isolatie zo uit te voeren dat de woningen nergens kleiner aanvoelen dan voor de renovatie”, melden de architecten.

Tegelijkertijd zijn de huren betaalbaar gebleven voor de laagste inkomensgroepen. Het vroegtijdig betrekken van de bestaande bewoners bij het plan heeft bovendien geleid tot een groter gevoel van verbondenheid met en eigenaarschap van de woning en de buurt. De overgrote meerderheid van de bewoners is dan ook teruggekeerd, aldus Ibelings van Tilburg architecten. “Ze zijn niet alleen tevreden, ze zijn ook trots op de markante plek waar ze wonen.”

Energiezuinig
Duurzame verwarming maakt de woningen energiezuinig. Verwarming en warm water worden geleverd door een aansluiting op het stadswarmtenet. Daarnaast is een groot aantal andere duurzame maatregelen getroffen, waaronder een nieuw dak, nieuwe kozijnen uit Accoya-hout met FSC-keurmerk, een CO2-aangestuurd ventilatiesysteem en HR++glas. De woningen zijn van energielabel E/F naar label A gebracht.

Tijdens de sloop zijn restmaterialen verzameld en gescheiden afgevoerd, zodat ze elders duurzaam kunnen worden ingezet.

Betrokken partijen
Het project is uitgevoerd op initiatief van eigenaar Ymere. De renovatie is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen monumentenzorg, Ibelings van Tilburg architecten, LMV bouw+kundig adviesbureau, constructeur Berkhout Tros, installatieadviseur Nieman, aannemer Van Braam-Minnesma en Vattenfall, en kreeg zijn beslag in nauw overleg met de bewoners en opdrachtgever Ymere.

Andere nieuwsberichten

Tilburgs Koningsplein wordt Koningswei

Vandaag, 15:25

Mysterieus ‘stealth’ buitenhuisje gerealiseerd op Buitenplaats Koningsweg

Vandaag, 15:09

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? vertelt inheems verhaal van New York

Vandaag, 11:10

Popma ter Steege ontwerpt ‘Kantoor vol Afval’ voor Rijksvastgoedbedrijf

Vandaag, 10:00

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

Vandaag, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

Gisteren, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

Gisteren, 09:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

Gisteren, 08:30

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan